Applen iPadin porskuttaessa vielä toistaiseksi tablettitietokoneiden myyntitilastoissa kiistattomalla kärkisijalla 75% markkinaosuudellaan, odotetaan Adroid -käyttöjärjestelmään perustuvien tablettien pikku hiljaa nakertavan Applen johtoasemaa. Tähän asti edes Apple -tuotteiden perinteisesti korkea hinta ei ole auttanut kilpailijoita kirimään etumatkaa, sillä laadukkaiden Android -tablettien hinnat liikkuvat suunnilleen samoissa, iPadin perusmallin kanssa. Ja joka nyt väittää että kiinasta tilattu parin sadan tabletti olisi laadultaan millään tavalla esimerkiksi Samsungin, Acerin tai Applen tuotteiden kanssa kilpailukykyinen, puhuu pötyä.

Syksyllä tablettimarkkinoille odotetaan kuitenkin todellista mustaa hevosta. Verkkokauppa Amazon.comin nimittäin odotetaan tuovan joulumarkkinoille oman Android -käyttöjärjestelmällä varustetun tablet-tietokoneensa. Miksi nykyisten tablet valmistajien sitten pitäisi olla huolissaan Amazonin avauksesta? No tässäpä muutama syy:

Sisältö

Amazonilla on valmiiksi neuvotellut oikeudet myydä kattavaa valikoimaa digitaalista sisältöä eKirjoja, musiikkia ja elokuvia. Amazonin sisältötuotteet yhdistettynä Android -marketin sovelluskaupan valikoimaan tarjoaa tablettitietokoneen omistajalle kilpailukykyisen valikoiman ilmaiseen ja ostettavaan sisältöön, jota varmasti voi hankkia suoraan tablettitietokeneen ruudulta näppäilemällä. Digitaalinen sisältö on vielä muutoin se osa-alue jossa muut Android -tablettivalmistajat eivät mitenkään pysty kilpailemaan Applen kanssa

Hinta

Amazon aikoo myydä tablet -tietokoneita paljon. Tämä mahdollistaa erittäin hyvät hinnat komponenttitoimittajilta. Amazonin ei myöskään tarvitse ajatella jäälleenmyyntiportaalle jääviä roposia laitteen hinnasta, sillä levityskanava on tietenkin suoraan Amazonin oma verkkokauppa. Lopulta Amazon voi halutessaan myydä tablettitietokoneensa vaikka nollakatteella, sillä todellinen voitto on tarkoitus tehdä myymällä tablet-tietokoneen kautta Amazo-verkkokaupassa myynnissä olevaa sisältöä, samaan tapaan, kuin Kindle -kaupassa. Myöskin Kindlestä tuttu mekanismi, jossa jokainen Amazonista ostettu laite on automaattisesti linkitetty tilaajan Amazon -tiliin ja sitä kautta luottokorttiin, tullaan varmasti näkemään myös Amazonin tablettitietokoneessa.

Teknologia

Vaikka Amazonin tablettitietokone tulee varmasti hinnan alhaalla pitämisen nimissä olemaan kompromissi ominaisuuksien suhteen, tullaan tässä varmasti näkemään riittävän tehokas prosessori, sekä erittäin laadukas monikosketusnäyttö. Varmasti mukana ovat myös Wlan, kiihtyvyyssensori, bluetooth, 3G, sekä GPS. Tablet-tietokoneen käyttöjärjestelmänä tulee epäilemättä olemaan Google Androidin uusin versio, mallinumeroltaan 3.1.

Amazonilla on myös valmiina olemassa sopimukset matkapuhelinoperaattorien kanssa lähes joka maassa, joten on oletettavissa että vähintäänkin eKirjojen ostaminen onnistuu GSM-modeemilla varustetun tablet-tietokoneen avulla maassa kuin maassa, ilman ylimääräisiä datasiirtokuluja. Kuka teitää, ehkäpä myös muun sisällön ostaminen dataverkossa tulee sisältymään laitteen hintaan?

Mitä, milloin, kuinka paljon ja miten?

Netin Blogisfäärin mukaan Amazonin tablet -tietokone on tulossa myyntiin kuluvan vuoden lokakuussa. Huhujen mukaan tablettitietokoneesta on tulossa myyntiin kaksi eri versiota, toinen 7-tuuman- ja toinen 10-tuuman näytöllä varustettuna. Hinnasta liikkuu monen moista arvausta, yleisimpien sijoittuessa 299-399 dollarin, eli 205-275 euron välille. Hilavitkuttimen toimitus uskoo, että nämä ääripäät tulevat olemaan eri kokoisten mallien myyntihinnat.

Amazonin tablettitietokoneen levityskanava tulee luonnollisesti olemaan Amazon -verkkokauppa. Ainakin itse uskoisin, että tabelttia tullaan myymään myös Suomeen, samalla tavalla kuin Amazon Kindle -lukulaitetta. Ei välttämättä vielä ensimmäisestä kuormasta, mutta ennen pitkää kuitenkin.

Päivitys! Lue kaikki uudesta Amazon Kinde Fire -tabletista täältä

Edellinen artikkeliGerber Steady on linkkuveitsi kameratripodilla
Seuraava artikkeliTodellinen kierrätysvaate syö käyttäjänsä kun aika jättää