Googlen GDrivestä uumoillaan perinteisten PC-koneiden kaatajaa

gdrive_logo

Google on jo pitkään ollut paljon muutakin, kuin pelkkä hakukone. Esimerkiksi allekirjoittanut käyttää päivittäin Googlen sähköpostia, kalenteria, osoitekirjaa ja google documents -palveluja sekä työhön, että vapaa-aikaan liittyvissä harjoituksisa. Erityisen käteväksi kyseiset sovellukset tekee se, että toimintoihin ja materiaaliin pääsee käsiksi milloin vain ja missä tahansa missä netti vain on saatavilla.

Suunta on Googlella selvä: tarjotaan käyttäjälle palveluja, joiden avulla lokaalisti oman tietokoneen kovalevylle tallennetut tiedostot tulevat pikku hiljaa tarpeettomiksi. Seuraava askel onkin luonnollisesti koko kovalevyn korvaaminen etäyhteyden ylitse verkkoon tallennetuilla tiedostoilla. Edut ovat ilmeisiä: kenenkään ei enää tarvitsisi itse huolehtia varmuuskopioista ja esimerkiksi kaverin konetta lainaamalla pääsisi milloin vain käsiksi kaikkiin omiin tiedostoihin ja ohjelmiin.

Juuri tällaista palvelua Googlen uumoillaan tarjoavan seuraavana käyttäjille. Huhujen mukaan jo myöhemmin tänä vuonna Google tulee esittelemään oman, GDrive-nimisen palvelunsa, joka tarjoaa käyttäjille ratkaisua, jossa kaikki käyttäjän tiedostot on tallennettu googlen verkkolevylle. Google vielä toistaiseksi kieltäytyy varmistamasta huhuja, mutta suoraan näitä ei kielletäkkään.

Kriittisesti asiaan suhtauvat ajattelevat tietenkin, että tiedostojen tallentaminen Googlen hallinnoimalle palvelimelle luo suuria tietoturvaan liittyviä riskejä. On myös oletettavissa, että käyttäjän tiedostokansioiden yhteydessä tullaan näyttämään näiden sisältöön liittyviä mainoksia. Tietoturva varmasti tuleekin hidastamaan teknologian yleistymistä yrityskäytössä, mutta toisaalta epäilyttää, monenko käyttäjän henkilökohtaiset sähköpostit ja lomakuvat kiinnostavat luvattomia tilien urkkijoita? Toisaalta ainakin allekirjoittanutta epäilyttää teknologiassa tietoturvaa enemmän internet-yhteyksien toimintavarmuus.  Entäs sitten, kun netti ei pelaakkaan ja suurikokoiset kuvatiedostot pitäisi saada laitettua eteen päin?

Joka tapauksessa konsepti on mielenkiintoinen. Erityisesti kiinnostaa, minkälaisia paketteja Google tulee palvelusta tarjoamaan. Rajatonta tallennustilaa tuskin ilmaiseksi annetaan, mutta hinnoittelu tulee varmasti olemaan kilpailukykyinen. Myös mainokset tulevat varmasti näyttelemään osaansa Goolgen henkilökohtaisessa tiedostohallinnassa.