Voimakkaita kiputiloja lievittämään käytetty morfiini ei tunnetusti ole mikään kevyt lääke. Oopiumunikosta valmistetulla morfiinilla on tunnetusti huonot puolensa, kuten esimerkiksi ummetus ja enne kaikkea voimakas riippuvuussuhteen syntyminen. Parempien vaihtoehtojen uupuessa morfiinia kuitenkin edelleen käytetään sairaaloissa yleisesti kipulääkityksenä.

Voimakasta kipulääkitystä tarvitsevien helpotukseksi Pohjois-Carolinassa sijaitsevassa lääketieteen yliopistossa on nyt löydetty tehokas kipulääke, joka saattaa pian syrjäyttää morfiinin. Löydös perustuu proteiiniin englanninkieliseltä nimeltään ”prostatic acid phosphatase”, eli lyhyesti (PAP), jonka avulla on onnistuttu neutraloimaan kipua aiheuttavan kemikaali kehossa. Sen lisäksi, että lääkeaine on morfiinia tehokkaampi kipulääke, tämän vaikutus kestää jopa kolme päivää, eli 14 kertaa pidempään, kuin morfiini eikä sivuvaikutuksia ole ainakaan vielä havaittu.

Tähän mennessä proteiinia on testatta injektioimalla tätä hiiriin, mutta tutkimusryhmä toivoo pystyvänsä kehittämään aineesta markkinoille suun kautta nautittavan pillerin.

Lähde: www.telegraph.co.uk

Edellinen artikkeliApple-brändi lähes tuplaa tietokoneen hinnan
Seuraava artikkeliMaailman suurin videoscreeni rakennetaan Dubaihin