Vale-bussipysäkki pitää Alzheimerin potilaat turvassa

Saksalaisessa hoitokodissa on ollut pidemmän aikaa jo ongelmana Alzheimer-potilaiden karkaamiset. Asukkaiden keski-ikä on 84 vuotta ja heidän lyhytaikainen muistinsa toimii heikosti. Hoitolaitos keksi laittaa lähistölle vale-bussipysäkin. Kun joku asukeista nyt päättää lähteä kotiin, hän tunnistaa tutun bussipysäkin merkin ja jää odottamaan kyytiä.

Jonkin aikaa odotettuaan, matkailija unohtaa mistä on päätynyt pysäkille. Hoitohenkilökunta lähestyy potilasta ja kertoo, että linja-auto saapuu myöhemmin. Odottamisen sijaan he ehdottavat, että tarjoaisivat kahvit. Viitisen minuutin päästä koko kotiin lähteminen on jo unohtunut.

Lähde: www.telegraph.co.uk

Edellinen artikkeliLi’l Guppie on uuden mallinen monitoimityökalu
Seuraava artikkeliMask of Emoticon on hymiönaamari

12 KOMMENTIT

 1. Aika reilukerho. Toisaalta aika ovela keino estää mummoja ja pappoja karkaamasta hoitokodista.

 2. Ei pyritä estämään heidän karkailua, kunhan pyritään estämään se etteivät he karkaisi liian kauaksi.. Right.

 3. Olikos se hullu maailma -osiosta, kun juuri luin
  eli wanha !

  Mutta ihan ovela tapa kyllä, ei käy kieltäminen. Ainoa ongelma on kuitenkin potilaat, jotka eivät bussia ole juuri käyttäneet tai menevät muuten vain kävellen.

 4. Itse asiassa loistava idea. Tuosta ei ole kenellekään mitään haittaa, ei tarvi lukita asukkeja taloon, eikä haahuleivia tarvi tuoda väkisin takaisin. Vaikkei potilaat mitään muistaisikaan niin on tuollainen rauhanomainen sisälle saaminen kuitenkin kaikin puolin mukavampi vaihtoehto. Isoisälläni on Alzheimerin tauti, joten tiedän jokseenkin kuinka raskasta tuo muistin pätkiminen voi toisinaan olla.

 5. Talikka, pihapuistoon ”karkaaminen” tuskin on mikään ongelma, vai luulitko 80-vuotiaan taistelevan tiensä kymmenien kilometrien päähän hoitajien tietymättömiin kuin mistäkin Alcatrazista?

 6. Mun mielestä on hyvä idea. Tuosta ei ole kenellekään haittaa ja saadaan kivuttomasti karkailevat takaisin.

  Mun vaarilla oli dementia ja hän oli alkuun tosi hyvässä kunnossa. Silloin sai vähän vahtiakin perään, ettei karkaile. Hänellä se dementia näkyi mm. siinä, että alkoi koko ajan kysellä mummini perään. Ei sitä ennen ollut sitä tehnyt.

  Aikansa kun oli sairaalassa makuutettu, niin sitten ei kyllä paljon liikkunut, makaili vain.

 7. Hyvä vain, jos yli kahdeksankymppiset pystyvät vielä itse kävelemään pysäkille asti. Täällä Suomessa vanhukset rauhoitetaan lääkkeillä, jotteivat osaa vaatia mitään.

 8. Ei tuo voi olla totta, kunham vaan on joku tekemisenpuutteessa keksinyt.

 9. jotenkin musta tuntuu että samanlaista menetelmää sovelletaan tavalliseen kansaan aina vaalien alla, niin tehokkaasti unohtuu petetyt lupaukset ja poliittisten agendojen muutokset. kahvia nekin tarjoaa niissä vaalimökeissään, sen verran yhteneväisyyttä varmasti löytyy näin aluksi…

  mene ja tiedä…

 10. ”Hyvä vain, jos yli kahdeksankymppiset pystyvät vielä itse kävelemään pysäkille asti. Täällä Suomessa vanhukset rauhoitetaan lääkkeillä, jotteivat osaa vaatia mitään.”

  Lievästi sanottuna outo kommentti! Äitini on ikänsä tehnyt töitä vanhusten parissa eikä siellä, eikä muissa laitoksissa joissa olen käynyt ole tällaista käytäntöä.

  Paljon suurempi ongelma on se ettei sukulaiset, edes omat lapset, käy vanhuksia katsomassa! Moni ajatuksiltaan terävä makaa siellä sängyssä ja juttelee vain (tahtomattaan kiireisten)hoitajien kanssa
  ja suree kun koskaan ei käydä katsomassa. Perinnöstä kyllä tapellaan kun älyää kupsahtaa.

  Tuo bussipysäkki on hieno idea, mutta en usko että ovet olisi lukoitta jätetty. Tuo vaan varmistaa että jos joku pääsee livahtamaan kaikesta huolimatta niin ei katoa ja löydy porttikongista, kuusen alta, tms paleltuneena niin kuin usein saa lukea.

  Tietyssä vaiheessa ovat vielä äärettömän uskottavasti terveen oloisia kunnes huomaa että nyt pyörii levy pahasti samassa urassa. Siksi omaiset usein päästävät ovella ulos pyrkivän vanhuksen vahingossa karkuun tullessaan vierailulle. Entiset hoitajat ”pahimpia”.

 11. aika jänskä keksintö, me asutaan melko lähellä vanhainkotia, että tiedän miten mummeroisilla ja papparaisilla iskee tuo vaellusvietti välillä päälle. asiaa vaan pahentaa talon nurkilla oleva navetta, ku pitäs mummolla päästä muurikki lypsämään vaikka kyseisessä navetassa ei oo ollu viimeseen neljäänkymmeneen vuoteen ollu muuta ku kaiken maailman romua.

Kommenttien lisääminen on estetty.