seagen_imbedded_use-thumb.jpgseagen_tidal_turbine_468.jpg

Marine Current Turbines valmistaa vuorovesi-turbiineja. Heidän viimeisin mallinsa SeaGen on maailman suurin merivirroista energiansa ottava turbiini. Elokuussa ensimmäinen tällainen turbiini asennetaan Pohjois-Irlannin rannikolle. Tehoa malli tuottaa 1,2 MW, ja se riittää 1000 taloudelle. Turbiinin lapa pyörii melko hitaasti, 10-20 kierrosta minuutisssa, joten merenelävät ehtivät alta pois.

Ensimmäinen turbiini toimii prototyyppinä ja näitä tullaan näillä näkymin asentamaan useita seuraavien vuosien aikana. Tulevaisuudessa tullaan keskittymään pienempiin, 750-1500kW turbiineihin, joita sijoitetaan useita samalle alueella, tuulivoimaloiden tapaan. Toimitusjohtaja Martin Wright ennakoi Iso-Britannian vesille kolmen vuoden sisällä vuorovesi-voimala-aluetta, joka tuottaisi 10MW. Jos suunnitelmat pitävät, vuonna 2015 merestä otetaan jo 500MW tehoa SeaGen-teknologialla.

Lähde: http://www.marineturbines.com

Edellinen artikkeliPacManin luuranko
Seuraava artikkeliViikkokysely: kuka on mielestäsi kaikkien aikojen paras julkkipoliitikko?

1 KOMMENTTI

 1. 20 kierrosta minuutissa olisi minusta kyllä jo melkoinen vauhti tämän kokoisille propelleille :/ Mutta hienoa että kehitellään ympäristöä rasittamattomia energian lähteitä!

 2. Tässä on tutkittu asiaa ilmeisestikin varsin huolellisesti. Alueille, joilla on näin kova merenkäynti ui sellaisia otuksia, joilla riittää voimaa tarpeeksi ripeisiin liikkeisiin.

 3. Loistava homma. Tässä lisää syitä vihata politikkoja, jotka puoltavat vain ydinvoimaa. Tuollaisilla propelleilla energia-asiat kuntoon. Yhden propellin tuottama sähkömääräkin on jo huomattava, saati kun niitä on monta. Oikeaan suuntaan ollaan menossa, ainakin muualla maailmassa. Suomi saa typerän ja ahneen politiikkansa vuoksi nuolla näppejään, kun ei kehitä tällaisia energiantuotantomuotoja. Se se on, kun optiot ovat itse asiaa tärkeämmät.

 4. Niin. Näitä varmasti voisi rakentaa niidenkin mielestä, jotka kieltävät tuulivoimaloiden rakentamisen esteettisistä syistä. Mietin vaan, että onhan Itämerelle pieni vuorovesi, mutta liikkuuko vesimassa tarpeeksi.

 5. Suomessa ei ole vuorovesiä; vesiturbiineja ei voi käyttää Suomessa.

  Ydinvoimaa vaan tännepäin tulevaisuudessakin.

 6. Eipä ole propelleista ydinvoiman haastajiksi, vaikka mukava lisä ovatkin. Propelleja pitäisi olla reilusti yli 1000 että ne vastaisivat yhtä ydinvoimalaa, eivätkä ne edes toimi siellä missä vuorovedet ovat liian heikkoja. Ydinvoima on erittäin hyvä vaihtoehto, koska fossiiliset polttoaineet pilaavat ilmaa ja ”vihreät tavat” eivät vain tuota riittävästi energiaa nyky-yhteiskunnan tarpeisiin. Varoja kannattaisi suunnata enemmän fuusioenergian kehittämiseen, sillä kaupallisesti hyödynnettävissä olevan fuusioreaktorin toimimaan saaminen olisi voitto koko ihmiskunnalle.

 7. Entäs jos tällaisen päälle rakentaisi tuuliturbiinin. Saisi energian sekä meri- että ilmavirroista.

 8. mmm mutta toinen mikä on ydinvoimassa hyvä ettei oo riippuvainen vuorovesistä ja tuulista vaan energiaa voi tehdä 24/7 eihä vuorovesiturbiini voi toimii ku vähäaikaa 2x päiväs?

 9. Tuulivoimassa on ongelmana se että se tarttee säätövoimaa, koska aina ei tuule. Säätövoimana käytetään yleensä hiilivoimaloita. Ydinvoima on nyt vain suhteellisen tehokastapa tehdä sähköä ja huomattavan vähän saastuttava.

  Suomi on siinä mielessä vähän hankala maa, koska ei käytännössä vuorovettä, aurinko ei paista niin tehokkaasti kuin etelämpänä, talvella on kylmä (tarvitaan paljon sähköä talvisin) ja tuulivoima on noin yleensäkki vähän hankalaa (aina ei tuule ja tarvitaan siksi säätövoimaa yleensä käsittääkseni hiilivoimala). Biovoimakin on vähän huono vaihtoehto saastuttamisen kannalta, kun pitäisi saada sidottua hiilidioksiidia ilmakehästä eikä lisätä sitä.

 10. Ydinvoima on hetkellisesti ajateltuna hyvä vaihtoehto verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin mutta jos tuudittaudutaan siihen, että sen takia ei tarvitse pyrkiä kehittämään mitään muita vaihtoehtoja ollaan mielestäni pulassa.

  Nostan todella hattua sille, että yritykset pyrkivät keksimään uusia energian tuotantotapoja sillä silloin ne joudutaan väkisin tekemään kaupallisista lähtökohdista jolloin ratkaisulla on paras mahdollisuus myös oikeasti tuottaa korvaavia tuotantotapoja. Ihmisten luontainen vastutus kaikkea uutta kohtaan aiheuttaa sen, että pistetään pää pensaaseen ja sitkeästi harataan kaikkea uutta vastaan. Joskus sekin on paras ratkaisu lopulta, mutta tässä leikissä jää vähän optiot vähiin eli jotain tulisi keksiä.

  Suomi on erittäin haasteellinen maa ilmastonsa ja sijaintinsa johdosta mutta globaalisti on aivan tasaraha jos me vaikka poltamme täällä öljyä maailman tappiin asti. Tärkeintä olisi saada ne ~4miljardia nyt elintason nostoa yrittävää maailmankansalaista näiden ”vihreämpien” teknologioiden piiriin.

 11. Olihan meillä Harrisburgikin. Muistanette suomi-ilmiön:

  Vaikka Harrisburgissa täytyy ikkunat sulkea
  voi Suomessa aina huoletta kulkea
  Harrisburg on jossain toisella planeetalla
  ei sellaista voi sattua
  koivun ja tähden alla

  Voiko täydellisyyttä olla olemassa missään muodossa?
  Totta toki muunmuassa Olkiluodossa
  Ei mikään oo niin viisas kuin insinööri
  on täydellisiä
  joka nippeli ja rööri

  Uraani halkeaa
  ja tuottaa lamppuun valkeaa
  mutta millään muilla mailla
  kuin Suomella se ei oo riskiä vailla

  On erehtymättömyyttä meillä melko valikoima
  on UKK, YYA sekä Imatran Voima
  Ei mikään vaara meidän kuvioihin mahdu
  jollei sitten Kiinassa
  Suomi-ilmiöitä tapahdu

  Uraani halkeaa
  ja tuottaa lamppuun valkeaa
  Mutta millään muilla mailla
  kuin Suomella se ei oo riskiä vailla

 12. Onhan se niin että tunnetut, hyödynnettävät uraanivarat riittävät nykykulutuksella n. 40-50 vuotta. Ja yhden ydinvoimalan ikä on juuri tuo. Kohta ei kannata enää hirveesti rakennella uusia, jos meinaa vielä halakasta uraania 2050. Mutta eiköhän se ole selvä, että nyt kannattaa panostaa kaikkeen uuteen ja uusiutuvaan kuten em. härveleihin Briteissä.
  Mehän ollaan yksi maailman eniten uusiutuvia käyttävä maa!!!!!!!!!

 13. Entäs jos tällaisen päälle rakentaisi tuuliturbiinin. Saisi energian sekä meri- että ilmavirroista.

 14. Sehän siinä just on kun noi tuulimyllyt on niin rumia ja tehottomia. Ala-asteen biologian kirjassa vuodelta 89 tiedettiin öljyn loppuvan 40vuoden sisään, no 20v vielä jäljellä.

  Mulla ei riitä arvostusta kiihkoilija vihreille eikä ydinvoimaa ainoaksi toivoksi tarjoaville! On ihan oikein etsiä uusia tapoja tuottaa sähköä, mutta on meissäkin vika: miksi niitä voimaloita rakennetaan? Että me voitaisiin näpyttää vain sanoja tänne internettiin!! haloo, ei tämä puhumisella parane! kuinka moni sammutti valot tunniksi kun oli se hetki? no minä ainakin, koska nukuin ja eipä ollut muuten kännykkä latauksessa koko yötä.

  Jokainen meistä voi vähän nipistää siinä energian kulutuksessa. Meikäläinen säästelee vähän mistä sattuu. okei led-valaisimet oli kalliita, mutta maksavat itseään takaisin aina kun valoa tarvitsen.

  me ei ehkä osata katsoa oikeaan suuntaan kun mietitään vaan että mistä saadaan lisää, kun vähemmälläkin on pärjätty?

  -Ei meidän perhe ydinvoimaa tarvitse, meille tulee sähkö pistorasiasta-

 15. Tämä Britannian ratkaisu, ei ole tietysti paras mahdollinen, koska väitetään sen sotkevan luonnon ja eläimien olosuhteita.

  Sivilisaatiollamme on yhteinen ongelma, päästöt ja saastuminen.
  Sekä globaalimittakaavassa myös, lama tuotannossa, joka saastuttaa mm. autoteollisuus.

  Ratkaisumalli ekologiseen ja ekonomiseen tasapainoon pääsemiseksi on kuitenkin olemassa, joka toimii seuraavasti:
  Teollisuusmaat vievät know how:taan mm. Etelä-Amerikkaan ja Afrikkaan, joiden rantaviivat eivät ole täyteen rakennettuja. Alueille sijoitettavat vuorovesivoimalat, pystyvät tuottamaan riittävästi sähköenergiaa, myös hapen ja vedyn fissioimiseksi merivedestä.
  Samalla kun eteläiset valtiot saavat vakituista työtä ja energiaa; Valmistamme kulkuneuvoihimme, ym laitoksiimme, vetyä, puhdistavaksi polttoaineksi sekä happea, ilmakehämme eduksi.
  Tällätavoin teollistuneiden valtioiden pahimmat saasteongelmat, saadaan ratkaistuiksi sekä talous alkaa taas toimimaan ympäri maapallon.
  Kehitysmaita järjestelmän toteutuessa, ei enää ole, koska niiden rannikot on varattu energiantuotantoon. Kaikkien kansojen toimiessa yhteistyössä, elintärkeän hankkeen toteuttamiseksi; Johtaa se myös elintason kasvun myötä, rauhanomaiseen rinnakkaiseloon.

  TAIVAS ORGANISAATIOT, lain, luomakunnan ja intersubjektiivisen edun valvoja.
  Ilkka V T Juutilainen – Juudaan Leijona, 01.03.2011.