Artikkelin toimitti Toni Gynther-Jokinen

Sony Computer Entertainment Europe tuo kauppoihin Suomessa PlayStation 3 pelikonsoliinsa uuden Move –liikeohjaimen 15.9. Tämä lanseeraus tuo liikeohjauksen myös teräväpiirtopeleihin, kilpailevalla Nintendo Wiillä liikeohjauksesta on ehtinyt nauttia jo useamman vuoden.

Ohjain toimii sisäänrakennetun litium-akun varassa, jota voidaan ladata PlayStation3-normaaliohjaimen tavoin USB-kaapelilla. Ohjain välittää liikkeitään konsoliin ei vain optisesti PlayStation Eye kameraan, vaan myös Bluetoothin välityksellä.

Jotta ohjaimen saa asemoitua kilpailevan konsolin kanssa vertaan Movea törkeästi Wiin Remote-ohjaimeen (jossa on kiinni tarkkuutta lisäävä MotionPlus jatkopala).

Movella voi käyttää PS3:sta kaikkine toimintoineen kuten normaaliohjaimellakin. Valikoissa liikutaan heiluttamalla ohjainta ja tekemällä valinnat ohjaimen uudella M-nappulalla (vrt. Wiin A). Peruuta toiminto on T-liipasinnäppäimessä (Wiissä B). Oletettavasta M meinaa Movea ja T triggeriä.

Seuraavissa kuvissa vertailun vuoksi PS3 Move ja Wii Remote vierekkäin.Wiin Nunchukin tavoin, myös Moveen saa erikseen ostaa apuohjaimen (kutsutaan myös navigointiohjaimeksi) jota voidaan hyödyntää tulevaisuuden monimutkaisemmissa peleissä. Mutta toisin kuin Nunchuk, Moven apuohjain ei ole välttämätön, vaan se voidaan korvata ottamalla PS3:n normaaliohjain toiseen kouraan, koska siinähän on jo valmiiksi se tatti ja liipaisinnappula. Eli käyttää näin normaaliohjaimesta vain ’toista puolta’.

Vaikka PS3:n Move on tarkempi ja herkempi tunnistaman liikkeitä, se ei ole pelkästään hyvä juttu. Tämän huomaa esim. kirjoittaessa nimeä virtuaalinäppäimistöltä. Wiin Remote on tässä mielessä helpommin lähestyttävä ja omaksuttava, kirjoitus luonnistuu ensikäyttäjälle hyvinkin nopeasti.

Move-ohjainpaketissa tuleva demolevy on hyvä kokoelma siitä, mitä kaikkea ohjaimella voi tehdä. Mukana on tarkkuutta vaativia ja viihdettä tarjoavia pelidemoja. Näistä mielenkiintoisen erilaisena pelinä mieleen jäi Echochrome 2, jossa ohjataan pelihahmoa kulkemaan erilaisia varjoja pitkin. Tässä pelissä Move toimii taskulampun tavoin jolla luodaan tarvittavat varjot. Klassinen palikkatornipeli Tumble on koukuttava kokemus. Tässä tarkoituksena siis tehdä Movella mahdollisimman korkea torni, ilman että se kaatuu sitä kasatessa.

Mutta uuden ohjaimen omistajille on vielä loppuvuoden aikana tulossa uusia (kokonaisia) pelejäkin. Uusia Move –liikeohjainta hyödyntäviä pelejä ovat ainakin: Sports Champions, Start the Party ja The Fight. Sekä ’vanhoja’ pelejä päivitetään Movea hyödyntäviksi: EyePet Move Edition, Heavy Rain Move Edition ja SingStar Dance. Näistä esimerkiksi perus-Heavy Rain:in omistajat eivät kuitenkaan joudu ostamaan samaa peliä uudestaan, vaan saanevat Heavy Rain:iin PlayStation Networkistä päivityksen, jolla peli päivittyy Move-ohjainta tukevaksi. Toimittajalla oli mahdollisuus näistä uusista liikeohjainpeleistä Sports Championsia ja Start the Party:a.

Sport Champions on ilmiselvä vastine Wiin Sports peleille. PlayStationille on tarjolla tämän pelin myötä 6 urheilulajia: frisbeegolf, rantalentis, gladiaattoritaistelu, jousiammunta, pingis ja petankki. Kutakin lajia voi pelata yksin tai kaverin kanssa ja esim. gladiaattoritaistelussa ja jousiammunnassa voi yksinään hyödyntää kahta Move ohjainta. Wiin Remotella huitomiseen verrattuna Movella pelaaminen on haastavampaa, ohjainta ei voi huitaista vaan ’sinnepäin’ vaan liikeradan kanssa on oltava huomattavasti tarkempi kuin Wiin vastaaavassa.

Toinen testattu peli oli Start the Party, joka nimensä mukaisestikin toimii parhaiten Party-fiiliksissä. Kyseessä läjä pikkupelejä, joissa on tehtävinä esim. läiskittävä virtuaalikärpäslätkällä ruudulla ryömiviä ötököitä, maalattava aikarajassa ruudulle syntyviä kuvioita, oltava parturi joka leikkaa ja värjää virtuaaliasiakkaan hiukset tämän haluavaan malliin tai vaikkapa käristettävä kummituksia taskulampun valokeilalla. Nämä kaikki pelit ovat todella nopeasti omaksuttavia ja hauskoja leikkejä ja sopivat aivan pienille lapsillekin. Toimittajalla oli 3,5-v. testipelaajat tämän todistamassa, hauskaa oli.

Yhteenvetona katson, että tämä on luonnollinen ja odotettu lisä PlayStationin pelaamismuotojen kirjoon. Ehkä hieman jäin ihmettelemään että mikä tässä nyt olikaan niin vaikeaa toteuttaa kun Wii teki tämän jo 2v sitten? Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Suuren plussa annan vielä PlayStationin lokalisointipolitiikalle. Kokeilemista peleistäni käytännössä kaikki on puhuttu ja/tai kirjoitettu suomeksi.

n

n

{democracy:260}
Edellinen artikkeliBeathoven -kaiutin on hyvin kuvaava
Seuraava artikkeliUusi herkku Teksasista: Uppopaistettu olut!