Artikkelin toimitti Toni Gynther-Jokinen

Sony Computer Entertainment Europe tuo kauppoihin Suomessa PlayStation 3 pelikonsoliinsa uuden Move –liikeohjaimen 15.9. Tämä lanseeraus tuo liikeohjauksen myös teräväpiirtopeleihin, kilpailevalla Nintendo Wiillä liikeohjauksesta on ehtinyt nauttia jo useamman vuoden.

Ohjain toimii sisäänrakennetun litium-akun varassa, jota voidaan ladata PlayStation3-normaaliohjaimen tavoin USB-kaapelilla. Ohjain välittää liikkeitään konsoliin ei vain optisesti PlayStation Eye kameraan, vaan myös Bluetoothin välityksellä.

Jotta ohjaimen saa asemoitua kilpailevan konsolin kanssa vertaan Movea törkeästi Wiin Remote-ohjaimeen (jossa on kiinni tarkkuutta lisäävä MotionPlus jatkopala).

Movella voi käyttää PS3:sta kaikkine toimintoineen kuten normaaliohjaimellakin. Valikoissa liikutaan heiluttamalla ohjainta ja tekemällä valinnat ohjaimen uudella M-nappulalla (vrt. Wiin A). Peruuta toiminto on T-liipasinnäppäimessä (Wiissä B). Oletettavasta M meinaa Movea ja T triggeriä.

Seuraavissa kuvissa vertailun vuoksi PS3 Move ja Wii Remote vierekkäin.Wiin Nunchukin tavoin, myös Moveen saa erikseen ostaa apuohjaimen (kutsutaan myös navigointiohjaimeksi) jota voidaan hyödyntää tulevaisuuden monimutkaisemmissa peleissä. Mutta toisin kuin Nunchuk, Moven apuohjain ei ole välttämätön, vaan se voidaan korvata ottamalla PS3:n normaaliohjain toiseen kouraan, koska siinähän on jo valmiiksi se tatti ja liipaisinnappula. Eli käyttää näin normaaliohjaimesta vain ’toista puolta’.

Vaikka PS3:n Move on tarkempi ja herkempi tunnistaman liikkeitä, se ei ole pelkästään hyvä juttu. Tämän huomaa esim. kirjoittaessa nimeä virtuaalinäppäimistöltä. Wiin Remote on tässä mielessä helpommin lähestyttävä ja omaksuttava, kirjoitus luonnistuu ensikäyttäjälle hyvinkin nopeasti.

Move-ohjainpaketissa tuleva demolevy on hyvä kokoelma siitä, mitä kaikkea ohjaimella voi tehdä. Mukana on tarkkuutta vaativia ja viihdettä tarjoavia pelidemoja. Näistä mielenkiintoisen erilaisena pelinä mieleen jäi Echochrome 2, jossa ohjataan pelihahmoa kulkemaan erilaisia varjoja pitkin. Tässä pelissä Move toimii taskulampun tavoin jolla luodaan tarvittavat varjot. Klassinen palikkatornipeli Tumble on koukuttava kokemus. Tässä tarkoituksena siis tehdä Movella mahdollisimman korkea torni, ilman että se kaatuu sitä kasatessa.

Mutta uuden ohjaimen omistajille on vielä loppuvuoden aikana tulossa uusia (kokonaisia) pelejäkin. Uusia Move –liikeohjainta hyödyntäviä pelejä ovat ainakin: Sports Champions, Start the Party ja The Fight. Sekä ’vanhoja’ pelejä päivitetään Movea hyödyntäviksi: EyePet Move Edition, Heavy Rain Move Edition ja SingStar Dance. Näistä esimerkiksi perus-Heavy Rain:in omistajat eivät kuitenkaan joudu ostamaan samaa peliä uudestaan, vaan saanevat Heavy Rain:iin PlayStation Networkistä päivityksen, jolla peli päivittyy Move-ohjainta tukevaksi. Toimittajalla oli mahdollisuus näistä uusista liikeohjainpeleistä Sports Championsia ja Start the Party:a.

Sport Champions on ilmiselvä vastine Wiin Sports peleille. PlayStationille on tarjolla tämän pelin myötä 6 urheilulajia: frisbeegolf, rantalentis, gladiaattoritaistelu, jousiammunta, pingis ja petankki. Kutakin lajia voi pelata yksin tai kaverin kanssa ja esim. gladiaattoritaistelussa ja jousiammunnassa voi yksinään hyödyntää kahta Move ohjainta. Wiin Remotella huitomiseen verrattuna Movella pelaaminen on haastavampaa, ohjainta ei voi huitaista vaan ’sinnepäin’ vaan liikeradan kanssa on oltava huomattavasti tarkempi kuin Wiin vastaaavassa.

Toinen testattu peli oli Start the Party, joka nimensä mukaisestikin toimii parhaiten Party-fiiliksissä. Kyseessä läjä pikkupelejä, joissa on tehtävinä esim. läiskittävä virtuaalikärpäslätkällä ruudulla ryömiviä ötököitä, maalattava aikarajassa ruudulle syntyviä kuvioita, oltava parturi joka leikkaa ja värjää virtuaaliasiakkaan hiukset tämän haluavaan malliin tai vaikkapa käristettävä kummituksia taskulampun valokeilalla. Nämä kaikki pelit ovat todella nopeasti omaksuttavia ja hauskoja leikkejä ja sopivat aivan pienille lapsillekin. Toimittajalla oli 3,5-v. testipelaajat tämän todistamassa, hauskaa oli.

Yhteenvetona katson, että tämä on luonnollinen ja odotettu lisä PlayStationin pelaamismuotojen kirjoon. Ehkä hieman jäin ihmettelemään että mikä tässä nyt olikaan niin vaikeaa toteuttaa kun Wii teki tämän jo 2v sitten? Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Suuren plussa annan vielä PlayStationin lokalisointipolitiikalle. Kokeilemista peleistäni käytännössä kaikki on puhuttu ja/tai kirjoitettu suomeksi.

n

n

{democracy:260}
Edellinen artikkeliBeathoven -kaiutin on hyvin kuvaava
Seuraava artikkeliUusi herkku Teksasista: Uppopaistettu olut!

30 KOMMENTIT

 1. Yksi syy siihen, että pleikkariin tämä tuli näin myöhään verrattuna wiihin on wiin tekemä ilmainen tutkimus. Nähtävästi tälläisella on markkinoita. Ja kun tuote tuodaan vasta nyt markkinoille, ei sony enää joudu ottamaan riskiä. Toinen syy mikä hidasta tämän kehitystä, on se tosiasia, että tämän tuotteen tulee olla riittävän erillainen wiin omaan kapulaan, tai muuten tulee tiukka patentti skapa.

 2. Valmiista tuotteesta on helppo muokata viat pois ja lisätä hehkulamppu ohjaimeen=uusi keksintö

 3. Kapulan muotoilu muistuttaa musta aivan liikaa jotain ”aikuistenlelua” 😀

 4. Melko pitkälti kopiolta silti tuntuu. Paremmat grafiikat ja tehokkaampi kone vain alla. Voihan sitä tosin jollain tavalla verrata esimerkiksi joystickiin and ratti+polkimet comboon. Uusi ohajain eri peleille. Joystick lentopeleihin, ratti autopeleihin ja tämä kaukosäädin liiketunnistinta tarvitseviin peleihin.

  Eniten tosin kiinnostaa tämä Xboxin vastine Kinect. Hieman enemmän omaperäisyyttä mukana.

  En varmaan mitään näistä tule itse omistamaan, ellen löydä hyvää peli+ohjain alennusta kuukausien/vuosien kuluttua. Ei näillä yksin jaksa leikkiä ja jos kaveriporukan kanssa pelaa, niin kyllä jollain aina se löytyy.

 5. Paljonkohan mahtaa moinen hökötys maksaa?

  ”Eniten tosin kiinnostaa tämä Xboxin vastine Kinect. Hieman enemmän omaperäisyyttä mukana. ”

  Mitä omeperäistä on tehdä kamera ja siihen softa joka seuraa liikkeitä? Enkä edes usko, että Kinect pystyy Moven kaltaiseen tarkkuuteen, että silleen.

 6. ”Ja esim. gladiaattoritaistelussa ja jousiammunnassa voi yksinään hyödyntää kahta Move ohjainta” Youtubesta kun katsoo esittelypätkän tuosta jousiammunnasta, niin pelaaja käyttää kahta liikeohjainta ja tuossa aloituspaketissa ei tule kuin yksi liikeohjain mukana. Voiko normaali pleikkarin ohjain korvata toisen liikeohjaimen noissa kahdessa lajissa? Vai täytyykö ostaa toinen liikeohjain, ja mikä seksuaalinen merkitys tuolla navigointiohjaimella sitten on…

 7. @Nii-in, äh aivopieru, piti sanoa ettei siinäkään paljoa omaperäisyyttä ole. Kopio Sony Eyestä.

  Kinect vaan kiinnostaa enemmän, jos vaikka saisivat jotain ovelaa aikaan. Eye pleikkariin oli melkoinen floppi jos totta puhutaan, niin kiinnostaa saako microsofti samantyylisen laitteen suosioon. Parannettavaa on ja saattaa olla että uutta ja innovatiivista sisältöäkin syntyy. Move kuitenkin on samanlainen pelianniltaan kuin wii luulisin. Paremmilla grafiikoilla ja parilla uniikilla minipelillä.

  Lyhyesti sanottuna sonyn pitää saada paljon enemmän aikaan saadakseen movesta wiistä suositumman, kun taas microsoftin ei tarvitse yhtä paljon harpata tehdäkseen eyestä paremman(enemmän myyvän) tuotoksen.

  En kuitenkaan ala väittelemään kumpi on parempi, sen näkee sitten kun kumpikin on ollut hetken markkinoilla. Kerroin vain että Kinect kiinnostaa enemmän.

 8. “Eniten tosin kiinnostaa tämä Xboxin vastine Kinect. Hieman enemmän omaperäisyyttä mukana. ”

  Omaperäisyyttä? HAH!
  Sonylla oli jo Ps2 -aikaan kamera, joka seurasi pelaajan liikkeitä. =)

 9. ReLd Ainaki MAG tukee tuota Movea ja luultavasti vanhoja päivitellään. Uskoisin kyllä että Move pelejä tulee olemaan kaikenlaisia

 10. Ei päihitä. Wiin saa heti hanskaan ja esim. pöytätennis on tosi koukuttava. Värinätoiminto on Movessa laimea. Kapulan muotoilu ei ole yhtä hyvä. Move tuntuu tarkemmalta ja paljon vaikeammalta hallita ainakin vastaavassa sport pelissä. Itselleni Move on toistaiseksi pettymys…ohjelmat ratkaisevat jatkossa.
  Marraskuussa päästään kokeilemaan Kinectiä….toivottavasti tulee kunnon Sport -pelit: esim. sulkapallo, pöytätennis, tennis, trap, practical.

 11. Totta Wiissä on jo tarjontaa mutta kaikki näytäisi menevän lapsille. Kyllä Wiillekin on vähän vanhemmille pelejä hiukkasen, mutta tuossa Movessa näytäisi olevan tuo yksi peli pelkkä uudempi versio EyeToy 3:sta.

  Kinect kyllä kiinnostaa kun ne sanovat että sille tehdään omia pelejä.Kinectissä kaikkein eniten odotan vähän Simsin kaltaista simulaatio peliä jota ne lupailevat. Toteutuukohan tämä???

 12. Ihan vaan huomautus tosta hienosta taulukosta, Wiin ”sensor bar” on pelkkiä infrapunaledejä eli lähetin, ei vastaanotin 🙂

 13. Tuossa kinectissähän ei ole mitään erikoista, pleikkarilla oli eye toe ps2:n aikoihin jo. Move vs. Wii remote.. En Movea ole kokeillut. Aika lailla täysi kopio Wii Remotestahan se on. Wiillä pelaaminen on sulavaa ja helppoa, tosin ne grafiikat alkavat ärsyttämään. Eikä niitä kunnon pelejä Wiille juuri ole, ellei sport-pelejä ja minipelejä tahdo pelailla.. (Yleistettynä)

 14. Ostin, epäilin, yllätyin. Tumblee kun pelailin, tuli vieressä ollut tuoli vastaan ja hetken kesti kun tajusin että kyse oli ”irl” esteestä eikä pelistä. Aivan tajuttoman tarkka. Mutta pelituesta se loppujen lopuksi kiinni on, mut just nyt on paljon paremmat fiilikset ku esim Wii:n kanssa, josa paras peli tuntuu vieläki olevan classic controllerilla pelattava FF4 after years.

 15. Kinect on vähän enemmän kuin joku webkamera. Ensinnäkin hahmot tunnistetaan infrapunalla, jolloin saadaan tarkka syvyysetäisyys tietoon ja ohjain toimii pilkkopimeässäkin.

  Kun tarkka syvyystieto on kerätty, voidaan pelaajasta esimerkiksi muodostaa 3D-malli (puolikas, kamera ei tietenkään näe taakse).

  Samalla kinect myös pystyy tunnistamaan useammat pelaajat ja esimerkiksi pelihahmot voidaan lukea täysin eripuolille pelimaailmaa. Toisinkuin webkamera-pohjaisissa ratkaisuissa pelaajat yleensä näkyvät suoraan ruudulla ja sitä kautta vaikuttavat kuvan päälle piirrettyihin pelielementteihin.

  Kinectissä siis voidaan oikeasti ohjata pelihahmoa ”oikeiden” pelien tapaan, eikä vaan kikkailla videokuvan päälle liimatuilla tapahtumilla.

  Harmillisesti myyntiversio infrapunatunnistuksen resoluutio tiputettiin 640×480 -> 320×240 resoluutioksi. Vartalo kyllä vielä tunnistetaan hyvin, mutta sormia ei enää eroteta toisistaan, toisin kuin prototyyppi-kinectissä.

  Pelaajalle menetys on lähinnä kosmeettinen, mutta nyt tipahti mahdollisuus käyttäää sormieleitä esim. videotoiston hallinnassa.

 16. Pakko perua omia puheita. Sport Championsin jälkeen pelasin Racket Sportsin sulkapalloa ja nyt Move toimii upeasti. Tosin vasta 2h:n pelikokemuksella. Sulkapallofanit: luultavasti ensimmäinen sulkapallopeli kautta aikojen (ei ainakaan PC:llä, xpox:lla jne. ole julkaistu?) Pelkästään tämän pelin vuoksi Move ja ko pelin ostoa kannattaa harkita. Mutta ne grafiikat…ei paljoa Wiistä paremmat. Tuntuma ja vaikeus ok! Kapulan heikko värinätoiminto vähän häiritsee, kun tietää Wiin vastaavan.

 17. Pleikkarin movea tullut pelailtua enemmän kuin tarpeeksi, mutta vieläkään ei kyllästytä. Eilen erehdyin pelaamaan wiitä ensimmäistä kertaa ja se tuntui aivan hirveältä. Pudotus pleikkarin movesta nintendon wiihin tuntui kuin olisi hypännyt nhl 11 > nhl 93.
  Kyllä tarkkuus pyörii aivan eri luokassa, pingispeleissä pystyy mailan asentoa muuttamaan jokaiseen mahdolliseen suuntaan ja näinollen vaikuttamaan kierteisiin aivan kuin oikeassa pingispelissä. Ja ohjain on sanoinkuvaamattoman tarkka! <3

 18. niin no nythän olis sitten tilausta niille ravistelemalla ladattaville aa-akuille. onko kukaan nähnyt jo myynnissä kun protoja on tehty kohta kymmenen vuotta? ei sillä olisihan semmoiset helppo tehdä itsekkin ja maksaa vaivaset 5 euroa.

 19. Minusta on kyllä aika idioottimaista verrata Movea ja Wiitä sporttipelien perusteella. Kyllä Wiin tarkkuutta on hiottu sitten Sport Resortin aikaa. Hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa The Legend of Zelda: Skyward Sword. Siinä pystyy miekkaa kääntelemään joka suuntaan. Siis paljon tarkemmin kuin Resortissa.

  Kyllähän toi Move minuakin kiinnostaisi, mutta kun ei omista PS3:sta, niin siitä tulee kyllä melkoisen kallis lysti.

 20. ”Pudotus pleikkarin movesta nintendon wiihin tuntui kuin olisi hypännyt nhl 11 > nhl 93.”

  oho! Wii hyppääkin jo vuoteen 2093

 21. kuulkaas wii on jo ihan vanha verrattuna playstation kolmen move peliin move on paljon tarkempi ja mukavampi sitä paitsi move pelille on paljon enemmän ja parempia peli valikoimia kaikkia paljon tunnetumpia pelejä jo ennestään ja niille on paremmat grafikat ja jos te muut (jotkut jotka sanovat wii tä paremmaksi kuin ps3 move)olette sellaisia jotka ei oo ees nähny ps kolmea wii on jo vanha juttu! herätkää jo aikuiset! wii on monta vuotta jäljessä ps kolmen move peliä!

 22. -.- voin vakuuttaa että wii plus siis uusi wii plus ohjain on movea tarkempi. Mikni te vertaatte sitä 2006 vuoden kapulaa vieläkin? säälittävää 😀

 23. -.- voin vakuuttaa että wii plus (2010) siis uusi wii plus ohjain on movea tarkempi. Miksi te vertaatte sitä 2006 vuoden kapulaa vieläkin? säälittävää 😀

Kommenttien lisääminen on estetty.