Hanki itsellesi supernäkö lähitulevaisuudessa mikrosiruilla varustetuilla piilolinsseillä

Tieteiselokuvissa esiintyvillä kyborgeilta löytyy lähes poikkeuksetta supernäkö, jonka avulla hahmot pystyvät mm. näkemään pimeässä, saamaan tarvittaessa näkökenttäänsä informaationäkymän, tai vaikkapa zoomaamaan lähelle kohdetta ilman ulkoisia apuvälineitä. Mikäli Washingtonin yliopiston tutkijoiden kaavailut käyvät toteen, niin edellä mainitun kaltainen ”supernäkö” voisi lähitulevaisuudessa olla kenen tahansa käsillä tarkoitusta varten suunniteltujen piilolinssien avulla.

Äskettäin Washingtonin yliopistossa työskentelevät tutkijat onnistuivat ensi kertaa implementoimaan piilolinssiin kantajalle turvallisesti mikropiirin ja tähän liittyvän LED-valon. Vaikka tällä hetkellä sovellus siis rajoittuu piilolinssissä loistavaan lamppuun, niin ovi on auki esimerkiksi näyttöteknologian kehittämiseksi piilolinssin pinnalle. ”Kyborginäön” lisäksi uuden teknologian avulla voisi tulevaisuudessa olla mahdollista tuoda helpotusta näkövammaisille uuden tyyppisen, piilolinssiin integroidun näköavun muodossa.

Mainos: Pokerista.fi tarjoaa mehukkaimmat pokeriuutiset, pokeriblogit ja pokerijuorut. pokeri, nettipokeri ja kaikki pokerista.

Lähde: uwnews.washington.edu

Edellinen artikkeliRobottikäsi-kelloja
Seuraava artikkeliNumark TTi siirtää vinyylit suoraan iPodiin

1 KOMMENTTI

 1. Aivan ihanaa, toimivaksi kehitetty tuote on varmasti suosittu tulevaisuudessa. Olisikohan onnettomuustutkijoillakin tulevaisuudessa uudenlainen onnettomuus käsiteltävänään ”Uhri unohti asettaa zoomin takaisin perusasentoon, eikä huomannut lähikadun kulmauksesta kääntyvää ajoneuvoa jonka johdosta törmäys tapahtui” ehkäpä se onkin siunaus ettei vanhempana näe enään niin paljoo.

 2. Toi ledi olisi kyllä baarissa (ja pimeällä) aika kiva vehje, kun silmistä loistaapi valo (näin sen tuosta ymmärsin) toisaalta, mitenhän valo vaikuttaapi niin läheltä nähtynä silmän aistinelimiin, vai onkos se onnistuttu suuntaamaan vain ulospäin (ei loistetta silmään) ja miten se itsessään vaikuttaa näkökykyyn yleensä ja eteenkin siihen hämäränäköön…

  Ei siinä, oishan se kiva saada piilolinssit joihin voisi ohjelmoida vaikkapa typyhälyttimen ”hyvät tissit vasemmalla!” tyyliin, mutta muuten nojaa… Ja eikös täällä ollut jossain vaiheessa juttua jenkkilän sotilaista joille oltiin istuttamassa jotain istukkaa joka hoitaisi samaa ilman piilolinssejä vai oliko se hackedgadgetissa.

 3. Tätä olen odotellutkin jo siitä asti kun ekan kerran predator elokuvan näin. Nyt pitäisi kehitys lyödä kunnolla vauhtiin, niin saadaan meidän elinaikanamme vielä kuluttajille asti. =)

 4. mahtava vekoitin, odottelen innolla millaisia käytännön vimpuloita noista kehitetään, itse tulee mieleen esim gps navigaattori ihan jalankulkioille, linssi kytkettynä koneeseen piirtää kokoajan viivaa mihin mennä….

 5. Tuohon on valovuoden päästä toimivuudesta. Itse piilolinssikäyttäjänä tiedän että pienikin pölyhiukkanen piilolinssissä tuntuu ikävältä silmässä. Saati jos siellä on joku mikrosiro. No ok ehkä tosi alkeelinen pikku ledi on mahdollista, mutta entä kokonainen näyttö?…ensinnäkin piilolinssi on n. 0.8 mm ohkainen niin miten hitossa sen sisään voi mahtua joku mikrosiru jolla pystyy näyttämään kuvaan. Pienemmät näytötkin ovat kännäkkytasoa? Piilolinssi on taipuisa, joten miten mikrosirutkin voi taipua nyky tekniikalla? Ja mistä hitosta toi mikrosiru saa sähkövirran? Kuullostaa kyllä aika bullshitille tämä. Eikä tule varmaan totetumaan kymmeniin vuosiin. ”Hanki itsellesi lähitulevaisuudessa supernäkö mikrosiruilla” Ja voin sanoa että lähitulevaisuus on täysin deilattu.

 6. Az…us- Oletko kuullut sellaisesta asiasta kuin nanoteknologia? Ja nykyään koko ajan kehitetään pienempiä ja taipuisampia näyttöjä. Kännykän näyttö ei todellakaan ole nykyään pienin mikä löytyy!! Ja mikrosirujahan voidaan nykyään tehdä jo paperille. Miksi ei siis lähiaikoina ohuelle läpinäkyvälle kalvolle, jolloin tuo 0,8 milliä ei ole este eikä edes hidaste? Ja mikrosiruhan voisi ottaa sähkövirtansa suoraan ihmisestä esim lämmöstä. Ihminenhän on periaatteessa iso paristo. Jos kyseisen laitteiston kehitys lyötäisiin esim usan tai jonkun muun ison valtion voimavaroilla kehitykseen, 15-20 vuoden kuluttua voisi jo hyvinkin olla toimiva tuote.

 7. ”15-20 vuoden kuluttua voisi jo hyvinkin olla toimiva tuote.” No nii se siitä lähitulevaisuudesta…Hah

 8. Ja jos kerta näytön saisi toimivaan ihmisen lämmöstä, eikö tämä oli jo sensaatio ja energiankulutus tippuisi. Häh?

 9. @Az…us: Eipä tuon kokoinen OLED-näyttö mikään erityinen tehosyöppö olisi, etenkään ilman taustavaloa. Eikä sen tekeminenkään eritysen vaikeaa nykyteknologialla ole. Ja mikrosirunhan saa niin pieneen tilaan että siitä ei voi olla haittaa. Suurin ongelma olisi varmaan tunkea samaan syssyyn joku kameran tapainen vehje.

 10. Eikös tuo sähköntuotto perustukin lämpötila eroihin? Mitenkäs sellainen sitten toimisi pitempiaikaisessa käytössä? Luulisin että laite lämpiää melkonopeasti ruumiinlämpöön ja virta loppuu?

 11. Az…us: 10-20 vuottahan ON lähitulevaisuutta. Mitä, odotitko että linssit olisivat valmiita jo ensi viikolla?

  Ja ihmisen ruumiinlämmön hyödyntäminen energiantuotannossa on jo tosiasia, vaikka kaupalliset sovellukset vielä taitavatkin puuttua. Ei siinä mitään sensaatiomaista ole. Saatava teho on toki pieni.

  Ja joo, lämpötilaero siihen taidetaan tarvita että homma toimii.

 12. Juuri näin miten FF kirjoitti!!! 10-20 vuotta on aika lähellä olevaa tulevaisuutta. Az…us:kselta oli melkonen virhe mennä sanomaan, että tuo aika ei ole lähitulevaisuutta!!

 13. ei minusta…10-20 vuotta on piiitkä aika. Siinä ajassa jo lennellään autoilla.

 14. Niin, 10-20 vuotta tuntuu toki kvartaalitalouden maailmassa ikuisuudelta. Itse kuitenkin ajattelen lähitulevaisuutta siten, että suuri osa jo syntyneistä ihmisistä pääsevät kokemaan ilmiön omakätisesti. Tämä on tietysti ainoastaan oma määritelmäni.

  On muuten hauskaa pohdiskella asioita taakse päin ja miettiä, mikä oli ”lähitulevaisuutta” 20 vuotta sitten. Kännykät, Internet, kotitietokoneet, joilla pystyi pelaamaan muuta, kuin Pong-peliä… Mitä muuta?

 15. Autoilla on lennelty jo monta vuotta. Jenkeissä siis. On niille pari lentokenttääkin. Tosin vaan ne pari, ja autot on sairaan kalliita. Mahtavat olla myös aika hankalia lentää.

  Ja aika harva ihan uus sovellutus on alta 10v markkinoilla, et kyllä sitä yleisesti pidetään lähitulevaisuutena. Jokaisellahan tietysti saa olla oma mielipide, tosin jos unohtaa selittää, voi tulla aikamoisia ymmärtämisongelmia ku muut ajattelee eri tavalla.

  Taipuisia näyttöjä tehdään jo. Monta vuotta ollaan osattu sekin. Ja taipuisaan näyttöön verrattuna taipuisa mirkosiru on lasten leikkiä. Ei sinne silmään mitään pentiumia olla tunkemassa:D Ja koska silmän pinta on kostea, siitä haihtuu nestettä pikkuhiljaa. Haihtuminen taas syö lämpöä, eli viilentäisi myös linssin ulkopintaa. Siinähän sitä lämpötilaeroa olisi.

 16. Lentäviä autoja ei tule koska normaalitkin autot syövät ihan tajuttomasti energiaa. Ja lentävä vasta sitä söisikin.

 17. Ihmttelijä: En tiedä, ymmärsinkö kommenttisi oiken, mutta:

  Ei niistä ole heti tullutkaan mitään jokapojan värkkiä. Kyllä niitä on olemmassa, mutta ei varmaankaan niinkään yksityiskäytössä. Olen nähnyt montakin dokumenttielokuvaa niistä.

  Eli yllä oleva teksti on mitätön, jos tarkoitit, että niitä ei tule yleiseen käyttöön soveltuvia, juuri saastuttamisen takia.

  Voisihan niistäkin tehdä vähän kuluttavia hybridi autoja. Tai vetyautoja, joiden päästöinä on vain vesihöyryä, mutta vedyn erottelemiseen ynm. kuluu kyllä energiaa.

 18. Jaa, tulevaisuudessa varmaan on ihan julkisia lentoautoja, jos vain keksitään ekologinen, tehokas, ja halpa polttoaine, esimerkiksi jos joku keksii paremman taan hyödyntää vaikka aurnikovoimaa.
  Kyllä se olis kätevä, jos olis tommonen supernäkö. Aluksi ainakin nuita olisi varmaan vain armeijan käytössä, mutta myöhemmin myös normaaleilla ihmisillä.


 19. Ihmttelijä: En tiedä, ymmärsinkö kommenttisi oiken, mutta:

  Ei niistä ole heti tullutkaan mitään jokapojan värkkiä. Kyllä niitä on olemmassa, mutta ei varmaankaan niinkään yksityiskäytössä. Olen nähnyt montakin dokumenttielokuvaa niistä.

  Eli yllä oleva teksti on mitätön, jos tarkoitit, että niitä ei tule yleiseen käyttöön soveltuvia, juuri saastuttamisen takia.

  Voisihan niistäkin tehdä vähän kuluttavia hybridi autoja. Tai vetyautoja, joiden päästöinä on vain vesihöyryä, mutta vedyn erottelemiseen ynm. kuluu kyllä energiaa.

  Ei vaan koska polttoaine olisi todella kallista kun energiaa kuluu todella paljon lentämisesssä ja painovoiman voittamisessa.. lentävät autot ovat sitä paitsi ainakin osa koptereita, joissa on ropellin päällä pelti ja ilma aukot.

  Auto ei muodoltaan myöskään sovi lentämään siksi on kopterit ja lentokoneet.

  Ne eivät sovellu yleiseen käyttöön myöskään siksi, että onnettomuudet lisääntyisivät.

 20. Nauraja = ihmettelijä:
  Jos on varaa lentävään autoon, on myös varmasti varaa ajaa sillä. :—)

 21. mahtavata olisi röntgennäkö, jolla näkisi vaatteiden läpi,, taitaa kuitenkin jäädä vain meidän miesten haaveeksi ja ehkä naistenkin, ainakin täällä suomessa. hieno preppaus tämä “supernäkö-linssit”