Ei savua ilman tulta – ellei kyse sitten ole savuttimesta, niin kuin tässä Aarnin tapauksessa. Aarne kuvaa omaa savutinreseptiään seuraavasti (muistattehan sitten nuoremmat lukija pyytää vanhemmiltanne lupa tämän projektin toteuttamiseen, ennen kuin pistätte paikkoja palamaan!)

”Rakentelin tässä vasta itselleni savuttimen. Rakentaminen on helppoa ja et myöskään tarvitse, kuin seuraavia välineitä:

1) Salpietaria 60g (saa apteekeista, maatalouskaupoista, yms)

2) Sokeria (ihan kaupasta saatava halpa valkoinen sokeri käy)

3) Leivinjauhetta

4) Elintarvikeväriä (mieluiten oranssia tai sinistä)

ja vielä…

Tyhjä pahviputkilo (esim. vessapaperihylsy)
Kestävää teippiä
Pieni hyppysellinen pumpulia
sopiva sysytyslanka
Lyijykynä
Virkkuukoukku
ja sytytykseen… Tulitikku/sytkäri

Rakennusohje

Ota tyhjä ja pieni kattila. Laita kattila lämpimälle levylle (levy teholla 1!!!). Anna kattilan lämmetä. Kaada astiaan 60 grammaa salpietaria ja 40 grammaa sokeria ja sekoita ruokalusikalla. Pidä kattila LÄPIMÄNÄ ei KUUMANA! Anna kattilan ollan. 1 Minuutti. Kaada sitten sokeri ja kuorruta seos lusikalla. Sekoita joukkoon vähän pähkinävoita. Sekoita taas… Lisää joukkoon yksi ruokalusikallinen leivinjauhetta ja sekoita varovasti. Pidä levy edelleenkin lämpimänä. Nyt lisää joukkoon 3 kukkurallista ruokalusikallista elintarvikeväriä. Pidä edelleenkin kattila levyllä. Sekoita kunnolla, että väri levittyy hyvin seokseen. Lopulta seos näyttää tältä:

Nyt siirrä valmis seos lusikalla pahviputkiloon ja ”tökkää” lyijykynä putkilon keskelle, noin 4 cm syvyyteen. Anna nyt seoksen asettua yhden tunnin ja anna kynän olla paikoillaan!. Kun tunti on kulunut, poista kynä ja aseta pätkä sytytyslankaa kynän jättämään reikään. Töki pumpulia sysytyslangan ja reunan väliin varovasti
virkkuukoukulla, ettei savutin murene. Näin:

Nyt teippaa putkilon reuna teipillä, jotta se kestäisi paremmin:

Teippaa myös savuttimen yläosa:

Nyt sinulla on valmis savutin. Mene ulos, n. 15m päähän rakenuksesta, aseta savutin tukien kanssa (tukina käy esim. kivi) asfaltille ja sytytä. Nyt ilmoille pöllähtää sankka värillinen savupilvi.

Pidä hauskaa!”

Edellinen artikkeliKonsolipeli Rock Band saa lisäefektiä sarjaa täydentävästä savukoneesta ja efektivaloista
Seuraava artikkeliJoey Chestnut voitti pizzansyöntikilpailun 45 slicellä 10 minuutissa

44 KOMMENTIT

 1. Tuo ei ole oma idea!!!!! Noita savustin ohjeita löytää satoja kun hakee youtubesta how to make smokebomb. Nuo kuvatkin otettu suoraan siitä yhden jenkin videosta. Ei näitä varastettuja ideoita enää kiitos…

 2. Omg! Katoin ton ohjeet videona netistä(Samat kuvat)

  1 tähti!
  Syy:Muiden idea. Idea on hyvä mutta Longbike on lattianpesukoneen moottorilla varustettu sähkömopo voittaa tämän!(Edes jotain omaa)

 3. Musta iha jees, vaikkei ollu oma idea. En olis koskaa älynny ettii tollasii ohjeita. Nyt osaan siis senkin. Kattila jostain pitäis ssaada.

 4. Hei!

  Otin idean ja kuvat youtubesta, mutta muuttelin niitä vähän itse. Yritin jälkikäteen sanoa, että ilmoittaisivat asian tänne, mutta ei olla ainakaan vielä muutettu tämän idean tietoja 🙂

 5. Ommg? Missä!? Joo vaihot vaan kaupat mistä saa 😀
  Eiks oo kameraa et voitais uskoo et toimiiksx?(Fail 😀 )

  Aarnille joku ehti ennen mua

 6. Hey! Tämä ohjehan on vähän muunneltu ohje netissä -90 luvulla räjähdysmäisesti levinneestä Anarkistin keittokirjasta. (Anarchists Cookbook)

  Jossain vaiheessa kun yritin googletella kyseistä kirjaa, kaikki linkit olivat mystisesti rikkoutuneet. (xD)

  Nykyään tuntuu löytyvän taas. 😛

  Keittokirjasta ohje löytyy Savupommit -osion alta ja sellaisten ohjeiden julkaiseminenhan on vähintään epäilyttävää. ”Savutin” on tietenkin hieman miedompi ilmaus 🙂

 7. Fail. Ei edes ymmärtänyt tuota videota josta otti ohjeet.
  ”Keep stirring until it looks… like peanut butter” tarkoittaa että sen sokeri-salpietariseoksen pitää näyttää pähkinävoilta, EI että pitää ”sekoittaa joukkoon vähän pähkinävoita”.
  Eli älkää sinne mitään pähkinävoita laittako.

 8. Nämä on kyllä yhestä videosta, mutta hyvä että joku suomentaa nämä selvästi, kun niistä jenkkien solkotuksesta ei ota Erkkikään selkoa.

 9. Oikeat ohjeet:
  Lämmitä kattilaa matalalla lämmöllä. Kaada kattilaan 60 grammaa salpietaria ja 40 grammaa sokeria. Sekoita kunnes seos näyttää pähkinävoilta. Kaada sekaan lusikallinen leivinjauhetta ja sekoita. Sitten lisää reilusti sinistä tai oranssia elintarvikeväriä ja sekoita hyvin. Kaada sekoitus vessapaperi hylsyyn (peitä pohja ensin teipillä) ja tökkää sinne kynä. Seuraavaksi ota tulitikkuaski, mehupilli, kuminauha, papriklippi ja teippiä. Ota askista kymmenen tikkua ja laita ne syrjään. Sitten leikkaa kolmen sentin pätkä pillistä ja teippaa sen toinen pää umpeen. Leikkaa askissa olevista tulitikuista päät pois ja laita ne (siis tulitikun päät) pillin palasen sisään. Teippaa toinenkin pää kiinni. Laita ne tulitikut, jotka otit pois pillin ympärillle ja teippaa ne siihen. Seuraavaksi leikkaa tulitikkuaskin sytyttimet pois. Väännä paperiklippi auki ja tee siitä rengas josta tulee uloke (video havainnollistaa). Ota tulitikun sytyttimet ja teippaa ne (sytytys osat toisiaan vasten) Renkaan ulokkeeseen (video havainnollistaa). Laita ne videon näyttämällä tavalla mehupillin palasen ympärille ja laita kuminauha sen päälle. (video havainnollsitaa)
  Sitten laita sytytin kynän reikään ja päällystä tekele teipillä, niin että saat vedettyä renkaan pois. (video havainnollsitaa)

  Ja se video: http://www.youtube.com/watch?v=JFtv-Wh2x3Y

 10. Tämä kannattaa valmistaa ulkona, sillä ylikuumetessaan salpietar+sokeriseos syttyy ja saat savupommin keittiöösi. Tosin ulkona on vaikeampi saada tasaista lämpöä jossei ole kaasukeitintä tms.

 11. PÖH! tässä olisi ne ohjeet aarnille jota se tarkoitti:
  Paketti hiivaa… Sokeria kuutisen kiloa siitä tekijäe paljon iloa.
  Luritetaan litku pulloon ja hyvää tulloo!

  hehheheheh
  Pöh kertoi miten asiat on!
  Pöhille kunnia!

 12. Millä tuotenimellä salpietaria saa apteekista? Kuinka suuria pakkauksia ja minkä hintaisia? Löytyisiköhän myös 24H auki olevista yliopiston apteekeista?

 13. Itekki repeilin tuolle ”sekoita joukkoon vähän pähkinävoita”. Täällä näkee harmillisesti paljon kirotusvirheitä ja ilmeisesti vähän kiireellä sinnepäin sutkaistuja juttuja..

 14. Muistankin nähneeni tämän jossain. Sama juttu on ollut esimerkiksi myytinmurtajissa.

 15. Repesin! Seos pitäisi siis kuorruttaa sokerilla! Ja lisätä pähkinävoita! Kakkuako tässä ollaan tekemässä?

 16. failure… et sit viittinyt edes ottaa kuvia omasta tuotoksestas vaan kopsasit youtubest.

 17. Hyvä vinkki kaikille! Nykyään maatalouskaupoista saatava salpietar pitää uuttaa pois siitä tai tuote on täyttä paskaa.. harva suomesta saatava salpietar lannoite sisältää riittävästi salpietaria.. tämän sytyttäminen vaatisi valmiin kokona tai jotai eikä taia siltikä palaa! Joten suosittelen menemään apteekkiin jossa ollaan kyllä yleensä todella ollaan innokkaita kyselemään hankinnasta lisää.. Salpietar ”kno3” Kaliumnitraatti jos oikein kemiat muistan, on osa ruudin valmistuksessa käytettävistä raaka-aineista joten siis ei mitenkä suositeltavaa myöskään ostaa apteekista ellette halua seuraavan haulipommin tekijän syitä omille niskoillenne..

 18. Nyt kun itse tein tollasen niin pari täydennystä aiempiin ohjeisiini:
  -Älä täytä mehupillinpätkää tulitikun päillä vaan tunge sinne paperia! (Tulitikun päät ei syttynyt)
  -Älä kiinnitä sokkaa teipillä! se ei pidä. Kanattaa tehä askin sytyttimiin reiät, joista pujottaa rautalangan.
  -Älä laita kuminauhaa liian tiukalle! Muuten sitä ei saa vedettyä.
  -Liimaa sytytin kynän reikään tujulla liimalla!

  Mutta hemmetin hyvä tuli! Sininen savu patsas oli hienoa katseltavaa.
  Kuvia en saanut koska kamera on hukassa. 🙁

 19. Mitäs se pähkinävoi siinä tekee? Muuten ei kiinnosta kun 12v kajahti nalli ja vähän dynyä silmille.Kaverilta meni munat ja minulta maha.70 tikkiä.Riittää jo ”pommit kuin pommit.

  Savusta puheen ollen bingispalloja kun murentaa folioon ja pieni kulma näkyviin.Kun syttyy niin puhalla sammuksiin ja siinä sitä savua vähällä vaivalla.

 20. eikös se ollut ”kun se näyttää pähkinävoilta” eikä et ”sekoita joukkoon pähkinävoita” ?

 21. Aika vastuutonta jakaa tätä ohjetta tällaisella palstalla! Ongelmahan on siinä, että tuo paska syttyy aika helposti hellalla kuten sain itse kokea noin kymmenen vuotta sitten.

  En kyllä lämmittänyt ykkösellä mutta sulamaahan seos täytyy saada, eka putkilo meni putkeen mutta toisen kohdalla pääsi helvetti irti ja paloi pysyvät jäljet keittiökalusteihin hellan vierellä ja koko talo oli savua täynnä ja koirankin päälle lenti osa palavasta aineesta puhumattakaan lattiaa tai itseä, eli varovasti tämän kanssa ja ei missään nimissä saa tehdä sisätiloissa!

 22. Ei helvetti, en ole mikään sensuurin ihmelapsi mutta sietäisi poistaa tämä ”olevinaan idea” pois. En tiedä miten tekniikkaan ja teknologiaan liittyvä ”hilavitkutin sivusto” hyötyisi tälläisestä ohjeesta.

  Itsekin olen vastaavia rakennellut pentuna eikä näistä synny mitään hyvää.

 23. Voisiko joku kertoa mistä sitä väriainetta/jauhetta saa? Joku sano et tiimarista mut ei siel ollu ja apteekis se o sairaan kallist, 5 € yksi pikku putkilo. Ja saako sinkkiäki apteekista? Ja entä mistä vois saada sitä amerikkalaista tree stup removeria siin (kannon mätääntymistä nopeuttavä jutska kai) on jtn 90% salpietaria?

 24. jos asuu vielä vanhempien luona niin äiti näkee punaista kun keittää tuota soppaa kattilassa

 25. Mun enolla on 600kg suursäkki puhdasta salpietaria,mutta en käytä sitä mihinkään savuttimiin,käytän sitä raketinmoottorina.

 26. Pähkinävoita??? No kas ku ei ketsuppia ja sinappia tai mitä muuta nyt maustehyllyltä sattuu läytymään.

 27. ”Hei!

  Otin idean ja kuvat youtubesta, mutta muuttelin niitä vähän itse. Yritin jälkikäteen sanoa, että ilmoittaisivat asian tänne, mutta ei olla ainakaan vielä muutettu tämän idean tietoja 🙂 ”

  Aivan totta. Kunnia AARNILLE joka rohkeasti lisäsi pähkinävoin savupommien ylvääseen historiaan. Jatka samaan malliin mutta ensi kerralla voisit vaikka koittaa vääntää C-4 räjähdettä kamelin paskasta, sinapista ja muovailuvahasta.

 28. Jatka samaan malliin mutta ensi kerralla voisit vaikka koittaa vääntää C-4 räjähdettä kamelin paskasta, sinapista ja muovailuvahasta.

  Nyt hymyilyttää 😀

 29. täs on kunnon ohje. tarvikkeet salpietari ja sokeri ja kattila ja SÄHKÖhella. ota salpietaria 6/10 osaa ja sokeria 4/10 osaa ja lisää ne kattilaan kuumenna pienellä lämmöllä kunnes ainekset sulaa ja lopputulos on kohtuu paksua kamaa (tyyliin jotain sinappia) kaada astiaan
  ( paperipussi on paras ni ei tarvii tehä sytytintä ) ja anna jäähtyä. Jos teit kaiken oikein olet valmis savuttamaan ison alueen paksuun valkoiseen savuun (HUOM JO 400 GRAMMAA TÄTÄ TAVARAA RIITTÄÄ TÄYTTÄMÄÄN KOKONAISEN KORTTELIN SAVUUN JOTEN ÄLÄ KÄYTÄ KAUPUNGIS ) tai jos käytät nii pidä huolta että et sytytä mitään palamaan kuten poliisilaitosta ja pidä huolta että et jää kiinni tämän käyttämisest .

  käyttö ohje jos teit savu”pommin” paperipussiin niin käytä sytyttämällä paperipussi tuleen ja jättämällä se maahan.

  TIEDOTE : toivon ite et mitkään naapuruston naskit ei tekis näitä itekseen vaan yllyttäis isin mukaan ja kysyis luvan vanhemmilta ite voin kokemuksella sanoa et kannattaa pyytää iskältä lupa (se huomattavasti helponpi saada kuin äitiltä) ja jos isi on mukana projektissa niin on helpompi välttyä huudolta joka tulee kun tämä tahna unohtuu äidin paistin pannulle eikä lähe irti ees rälläkällä (toisin sanoen syytä iskää kaikests ja yritä olla syyttömän näköinen) hehehe toimi mulla aika hyvin. mut oikeesti älkää käyttäkö väärin

 30. Hei kaverit eiks oo iha jees jos aarni halus näyttää meille mitä ajankulua me voidaa tehä
  Iha ykslysti jos se o otettu jostai videosta kunha siitä on iloa mut tarkalleen ottaen ni mistä puutarha kaupoista saa tota kno3 eli tota jauhetta siis tiätte kyl mitä meinaan…saaks sitä jostai tarjoustalosta vai prismasta vai mistä ja hintoja kans ….kiitos

Kommenttien lisääminen on estetty.