Tee-se-itse savutin

Ei savua ilman tulta – ellei kyse sitten ole savuttimesta, niin kuin tässä Aarnin tapauksessa. Aarne kuvaa omaa savutinreseptiään seuraavasti (muistattehan sitten nuoremmat lukija pyytää vanhemmiltanne lupa tämän projektin toteuttamiseen, ennen kuin pistätte paikkoja palamaan!)

”Rakentelin tässä vasta itselleni savuttimen. Rakentaminen on helppoa ja et myöskään tarvitse, kuin seuraavia välineitä:

1) Salpietaria 60g (saa apteekeista, maatalouskaupoista, yms)

2) Sokeria (ihan kaupasta saatava halpa valkoinen sokeri käy)

3) Leivinjauhetta

4) Elintarvikeväriä (mieluiten oranssia tai sinistä)

ja vielä…

Tyhjä pahviputkilo (esim. vessapaperihylsy)
Kestävää teippiä
Pieni hyppysellinen pumpulia
sopiva sysytyslanka
Lyijykynä
Virkkuukoukku
ja sytytykseen… Tulitikku/sytkäri

Rakennusohje

Ota tyhjä ja pieni kattila. Laita kattila lämpimälle levylle (levy teholla 1!!!). Anna kattilan lämmetä. Kaada astiaan 60 grammaa salpietaria ja 40 grammaa sokeria ja sekoita ruokalusikalla. Pidä kattila LÄPIMÄNÄ ei KUUMANA! Anna kattilan ollan. 1 Minuutti. Kaada sitten sokeri ja kuorruta seos lusikalla. Sekoita joukkoon vähän pähkinävoita. Sekoita taas… Lisää joukkoon yksi ruokalusikallinen leivinjauhetta ja sekoita varovasti. Pidä levy edelleenkin lämpimänä. Nyt lisää joukkoon 3 kukkurallista ruokalusikallista elintarvikeväriä. Pidä edelleenkin kattila levyllä. Sekoita kunnolla, että väri levittyy hyvin seokseen. Lopulta seos näyttää tältä:

Nyt siirrä valmis seos lusikalla pahviputkiloon ja ”tökkää” lyijykynä putkilon keskelle, noin 4 cm syvyyteen. Anna nyt seoksen asettua yhden tunnin ja anna kynän olla paikoillaan!. Kun tunti on kulunut, poista kynä ja aseta pätkä sytytyslankaa kynän jättämään reikään. Töki pumpulia sysytyslangan ja reunan väliin varovasti
virkkuukoukulla, ettei savutin murene. Näin:

Nyt teippaa putkilon reuna teipillä, jotta se kestäisi paremmin:

Teippaa myös savuttimen yläosa:

Nyt sinulla on valmis savutin. Mene ulos, n. 15m päähän rakenuksesta, aseta savutin tukien kanssa (tukina käy esim. kivi) asfaltille ja sytytä. Nyt ilmoille pöllähtää sankka värillinen savupilvi.

Pidä hauskaa!”