Pantone tuottaa erilaisia värijärjestelmiä. Joka vuosi he myös lanseeraavat vuoden värin. Kun katsoo listaa vuosien väristä, niin näkyy melko samankaltaisia sävyjä. Kenties siellä on sama valintaraati, tai näen väärin.

Vuoden 2018 väri: 18-3838

18-3838 Haze

Pantonen Vuoden 2018 väriksi on nyt valittu ultravioletti. Hieman tämä tietysti kummastuttaa, koska ultraviolettia ei ihminen kykene tavallisesti näkemään vaan sen aallonpituus menee liian lyhyeksi. Ultraviolettivalossa tosin tämäkin väri näkyy. Onhan valinta toisaalta täten mielenkiintoinen. Pantonen väripaletista tämä ”purppura”-väri löytyy koodilla 18-3838.

Ohessa malleja ”ultravioletin” käytöstä. Tosin mielestäni nämä ovat violetteja 🙂

Ultravioletti käytössä
Ultravioletti käytössä
Ultravioletti käytössä

Ultraviolettia vuoden värinä luonnehditaan mm. seuraavasti: ”Ilmiömäiset purppuran sävyt ovat jo kauan olleet esikuva vastakulttuurille, tavallisuudesta poikkeavalle sekä taiteelliselle taituruudelle. Esimerkiksi Prince, Jimi Hendrix sekä David Bowie ovat näyttäneet ultraviolettia väriä.”

Pantonen vuoden väri on itse asiassa melko merkittävä ja suunnittelijat ottavat siitä mallia vuoden suunnitelmiinsa.

Ohessa aiempien vuosien värit listattuna kuvan kanssa. Vuosina 2016 ja 2017 värit olivat ”Rose Quartz and Serenity” sekä ”Greenery”.

Pantone vuosien 2000-2015 värit
2016: Rose Quartz and Serenity
2017: Greenery

Elikkäs nyt sitten ultraviolettia maalia hankkimaan ja designia sillä!

Lähteet: Pantone, Pantone for designers

Edellinen artikkeliOlutteline-vyönsolki auttaa puuhastelemaan juomisen lomassa
Seuraava artikkeliSmittens-lapasten sisälle mahtuu kaksi kättä pitelemään toisistaan