Katselin sattumalta TV:stä Wheeler Dealers -ohjelmaa, jaksoa, jossa 1985 Maserati Bi-Turbo muutettiin sähköautoksi.

Hyvin yksinkertainen tasavirta-sähkömoottori

Siinä oli hyvin havainnollistettu harjallisen sähkömoottorin toimintaperiaate. Ruuvin kantaan kiinnitettiin magneetti ja ruuvin kärki pariston ”-”-napaan. Ruuvin siinä roikkuessa laitettiin sähköjohto pariston ”+”-navasta magneettiin. Ruuvista kiinni keikkuva magneetti lähti pyörimään.

Oheisella videolla valmistetaan yksinkertaisin mahdollinen sähkömoottori:

Kyllähän tämä todella on yksinkertainen. Ja videolta voi havaita, että luova sähkörakentelija kykenee kehittelemään samalla periaatteella vähän toisenkin muotoisia väkerryksiä. Hauskoja ovat, ja tulipa mieleen, että itsekin voisi kokeilla.

Tasavirtamoottorin toimintaperiaate (gif-animaation, klikkaa jos ei pyöri)

Wheeler Dealersin jaksosta jäi mieleen, että Maseratista tuli hieman takapainoinen – Mutta kokonaisuutena toimiva paketti. En kuitenkaan laittaisi itse rahaa vanhan auton sähköistämiseen nykyteknologialla. Sitten kun akut ovat pienempiä ja kevyempiä – Mikä oletettavasti tapahtuu – Niin kyllä. Ja siis silloinhan tuollaiseenkin projektiin voi vaihtaa akut.

Mike discovers A 1985 Maserati Bi-Turbo | Wheeler Dealers, jakson alku:

Koko jakso on nähtävissä Daily Motion -sivustolla: Wheeler Dealers S13E16 1985 Maserati Bi Turbo HD.

Wheeler Dealerseissä on se hyvä, että melkein kaikki jaksot ovat Youtubessa – Ikävä kyllä eivät kokonaisuudessaan.

Lähteet: Wikipedia sähkömoottori, Youtube

Edellinen artikkeliTee-se-itse-rikkaimuri syntyy sattumanvaraisista tarvikkeista!
Seuraava artikkeliPigapoo-pussi koiran hännässä kerää kakat suoraan ja kätevästi …?