Eräs ystäväni kertoi tietävänsä hienon poran. Sen nimi on pionjeer. Tai näin sen kuulin puhelimessa. Sanoin, että laita sähköpostilla, niin kirjoitan artikkelin Hilavitkuttimeen. Ja se onkin pionjär nimeltään. Taustaselvitykset netissä tiesivät kertoa, että kyseessä on polttomoottoripora, jolla voi porata melkeen mitä vaan. Vaikka kallion. Äkkiseltään löytyi myös vuokrattava pionjär Ramirentistä. Malli on Atlas Copco Cobra Combi, tehoa 1kW, iskutaajuus 2600/min, iskuvoima 24J ja suurin poraussyvyys 2 metriä. Ensimmäisen päivän vuokra 113,90 euroa ja siitä eteenpäin 86,40.

Löysin myös keskusteluketjun vuodelta 2007, jossa näitä on nähty myynnissä Hong Kong -tavaratalon poistolaarissa. Samaisessa ketjussa joku myy käytettyä 1400 euron hintaan. Ja kolmas toteaa, että näitä ei enää tarvita niin paljon, koska sähköä ja paineilmaa on helposti ja halvalla saatavana. Mutta entäs kun tulee ydinsota ja maailmantuho. Silloin täytyy jälleen kaivaa pionjääri kaapista (ranskaksi se on muuten un pionnier) ja ruveta poraamaan perustuksia uudelle sivilisaatiolle. Ohessa pari videota, mistä näkyy millaista pörinää tällä saa aikaiseksi. Kertokaahan omia pionjeerikokemuksianne!

(kuva on Ramirentin sivuilta)

Edellinen artikkeliSkinput – näppäimet iholle
Seuraava artikkeliLumilinko, esim. Honda HS1132TAS on hieno laite

23 KOMMENTIT

 1. Onhan sitä Cobraa tullut käytettyä vuosia. Maaperätutkimuksissahan noita käytetään, selvittämään mm. missä syvyydessä on kalliota.

  Mainitsemanne 2 metrin poraussyvyys ei nyt ihan pidä paikkaansa, ellei tässä tarkoitettu kallioon poraamista. Jos ei kalliota tule vastaan, niin voidaan porata niin syvälle kuin halutaan. Edellyttäen ettei kairatanko kiilaudu kivien väliin ja jää jumiin.

  Toisaalta poraaminen on väärä sana toimenpiteelle. Laitteellahan ei porata, vaan isketään.

  34 metriin olen itse kairannut. Sitten loppui kairatangot. Paikkana oli tosin vanha järvenpohja, joten pehmeetä huttuahan se oli.

 2. Hauska vehe tulihan tuolla leikittyä aikoinaan intissä. Yllättän raskas raahata pitkin pusikkoja 🙂

 3. Intis kans tehtii panostusreikia vastaavalla vehkeellä. Hyvän kokovartalohieronnan saa parin tunnin porailuilla:D

 4. Pionjär on varmasti kaikille pioneeriaselajin intissä käyneille hyvinkin tuttu. Tuolla sitä kaivettiin mm. telamiinoille kuopat routaiseen maahan ja kallioon reiät räjähteille. Hyvä laite, mutta kyllä sitä aina kirottiinkin

 5. Saatana siinä taas pappa näyttää esimerkkiä miten kannattaa kiveä porata ilman suojalaseja. Pappojen kanssa työskentelemisessä on just perseestä se, kun itse on laittamassa suojavarusteita päällensä nii tietenki joku kääkkä siihen änkeää sanomaan ”ei täsä hommassa mitää tollasia tarvita, ne on naisten vermeitä perkele!”

 6. Ei tuossa mitään suojalaseja tarvita, ei tarvittu intissäkään. Sen sijaan kuulosuojaimet on hyvä olla.

  Intissä tuolla tuli paljon pehmennettyä alustaa kun piti saada tykki juntattua jäiseen maahan.

 7. Kyllä tuolla intissä porailtiin tykeille kannuskuoppia. Tärräs niin perkeleesti, että kohmeiset kädet siinä nopeesti lämpes 😀 Kyllä se roudan läpi kiitettävästi uppos, kun vähän antoi runtua!

 8. Satoja reikiä tuli porattua intissä tommosella 1979-80. Esim. 2 viikkoa komennuksilla ja 8 h päivässä tuli jyystettyä.

 9. ”Mutta entäs kun tulee ydinsota ja maailmantuho. Silloin täytyy jälleen kaivaa pionjääri kaapista (ranskaksi se on muuten un pionnier) ja ruveta poraamaan perustuksia uudelle sivilisaatiolle. ”

  sanoisin että silloin ei porailla reikiä vaan ruvetaan pyssyttelemään …
  eli kaapista haulikkoa ja kiväääriä ja turvaamaan maja/linnake perheelle ja pyssyttelemällä ravintoa hakemaan ja hitaimmat ”zombit” reiittämään niinkuin länkkäreissä ja elokuvissa ..

  että ihan turha kapine ydin sotaa ennen ja jälkeen sillä nappeja painamalla näpytellään koordinaatteja miinoja poraavien pioneerien pora alueelle paukkua taivaalta..

  mutta normaali olosuhteissa varsinkin katastrofi allueilla stunamin tai maanjäristyksen jäljiltä niin siinä sceniaariossa uskoisin tuon iskuvoiman halkaisevan höttösiä etelän poikien valuseiniä ja betonirakenteita kiitettävästi ja nopeasti. kun katastrofin jäljiltä ei ole sähköä joilla pyörittää sähkö koneita taikka ilma kompressoria 😉

 10. Vaikka Pionjär tuotemerkin nykyinen haltija Atlas Copco esittääkin Cobra Combia Pionjärin manttelinperijäksi, kyseessä on kuitenkin täysin eri laite.

  Molemmat toki ovat polttomoottorikäyttöisiä piikkauskoneita/kallioporakoneita, mutta Cobra on muovinen rimpula metallivaletun Pionjärin rinnalla. Toinen merkittävä ero on Pionjärin käyttämä 8% polttoaine vs Cobran 2%. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava Cobran olevan paljon käyttäjäystävällisempi… toimiessaan.

 11. ”Edellyttäen ettei kairatanko kiilaudu kivien väliin ja jää jumiin.”

  Millä tavalla tanko irroitetaan kyseisen tapahtuman sattuessa?

 12. Kunnan miehet tutki tollasella vesijohdolle paikkaa ja sitte kun piti päästä joen yli, lainasivat luvatta mun kanoottia ja särkivät mun kanootin laidan tollasella romulla, eikä korvausta ole kuulunut. Paikkakunta Alavus.

 13. ”“Edellyttäen ettei kairatanko kiilaudu kivien väliin ja jää jumiin.”

  Millä tavalla tanko irroitetaan kyseisen tapahtuman sattuessa?”

  Intis oli pora-avaimia jolla terää sai käännellä edestakaisin. Toinen helpompi vaihtoehto on räjäyttäminen 😉

 14. ““Edellyttäen ettei kairatanko kiilaudu kivien väliin ja jää jumiin.”

  Millä tavalla tanko irroitetaan kyseisen tapahtuman sattuessa?”

  Jos tuntee että tanko alkaa kiilautumaan (usein alkaa tanko kallistumaan johonkin suuntaan), niin sitten lopetetaan poraaminen ja nostetaan tanko erityisen tunkin avulla ylös. Jos se on pahasti kiilautunut, niin sitten tarvitaan vipuvartta ja voimaa. On niitä tankoja maahankin joutunut joskus jättämään, jos ei lähde irti.

  Maanmittauksessa kun käytetään tylppää iskupäätä, eli ei ole mitään poranterää, niin ei voi poratakkaan ihan mihin vain. No tarkoitus tietysti onkin vain selvittää missä syvyydessä kallio on.

  Painokairauksessa käytetään poranterää, mutta laite ja toimenpidekkin on sitten eri.

 15. Iha jees, mut sisätiloja piikatessa tarvis olla hyvä tuuletus. Jossei sit pakokaasujen hengittelemine haittaa :D… vai onks toi pelkästää ulkokäyttöön ?

 16. “Pionjär on pora Miehelle. Tai miksei myös Naiselle.”
  Eli siis normaali pora ihmiselle?

 17. Joo, Syvämaadoituksia tehtäessä laitettiin n.5mm kuparilankaa irtonaiseen kärkikappaleeseen ja juntattiin jatkettavilla (n.1m) kairatangoilla (noin tuuman paksuisia) yleensä niin syvään kuin meni tai tankoja riitti.
  Tangot nostettiin ylös nytkyttelemällä tarkoitukseen käytettävällä mekaanisella tunkilla.
  Rautainen irtoava kärkikappale ja siihen kiinnitetty paksu kuparikanka tai vaijeri jäi siten reikään joka peitettiin ojaan ja pää nostettiin pylvääseen tai kiinnitettiin jakokaappiin tms. mihin tarvittiin syvämaadoitusta.

 18. Cobra merkkisellä laitteella tuli kesätöissä 80-luvulla porattua useinkin reikiä kallioon sähköpylväiden haruksia varten. Kyseinen yksilö oli erittäin tuskallinen käynnistää ja suurin hiki tuli sitä saatanan rakkinetta käyntiin tempoessa !

  Ei muuten viitsinyt ihan pikkuhomman takia käynnistää !

 19. Intissähän näille tuli kiroiltua kun painoi kuin perkele ja toimi jos toimi. Toisaalta se routa sitten moottoriporalla paljon mukavammin murenee kuin rautakangella tai hakulla, kenttälapiosta puhumattakaan. Kumma kyllä jotkut eivät ottaneet toimiakseen milloinkaan ja jotkut silloin tällöin eikä kukaan osannut laittaa kuntoon.

Kommenttien lisääminen on estetty.