Pyörösahojen, vannesahojen ja muiden työkoneiden kanssa on tietenkin aina syytä olla varovainen. Vahinkoja silti kuitenkin aina sattuu ja joku silloin tällöin menettää esimerkiksi sormensa veiston tunnilla huolimattoman koneenkäsittelyn tuloksena.

SawStop - Työturvallisuutta parantava innovaatio - saatavilla kesäkuusta 2020 alkaen, kuvassa terä ja patruuna
SawStop – Työturvallisuutta parantava innovaatio – saatavilla kesäkuusta 2020 alkaen, kuvassa terä ja patruuna

Festool Saw Stop:

Kundenstimmen zur Tischkreissäge mit SawStop-Technologie:

Amerikkalainen sahavalmistaja SawStop on nyt kuitenkin keksinyt mullistavan innovaation, jonka avulla moni pyörösahalla tapahtunut onnettomuus voidaan välttää, tai ainakin tämä voidaan minimoida laastarin avulla paikattavaksi naarmuksi. Innovaatio perustuu pyöröterään, jossa pidetään jatkuvasti yllä pientä sähkölatausta. Kun esimerkiksi sahan käyttäjän sormi koskettaa terää, lataus purkautuu ja turvamekanismi pysäyttää sahan terän noin viidessä millisekunnissa. Mekanismi reagoi riittävän nopeasti, että terä pysähtyy, ennen kuin saha ehtii tehdä pahaa jälkeä onnettomuuden uhrille. Yritys kertoo, että saha on suunniteltu maailman turvallisimmaksi pyörösahaksi.

Lähde: www.sawstop.com

Mainos! Tilaa kaksi numeroa Tee Itse-lehteä ja saat infrapunalämpömittari ilmaiseksi!

Edellinen artikkeliYoda selkäreppu
Seuraava artikkeliTuhoavatko kännykät mehiläiset?

1 KOMMENTTI

 1. Sanonpa vain että hieno innovaatio, mutta tulee varmasti aiheuttamaan katkeruutta näissä sormensa menettäneissä. 😛

  Jos hinta ei ole kauhean paljon normaalia korkeampi niin varmaan markkinoita löytyy erityisesti kouluista jne… Vaikka en tiedä miten kauan tuo mekanismi kestää jatkuvaa pelleilyä Suomen yläasteilla. x)

 2. Aika pieni on kuitenkin tappio, jos terä menee vaihtoon sen kustannuksella, että joku säästyy sormen uudestaan paikalleen ompelemiselta.

  Toivottavasti muutenkin työpajoilla ymmärretään, että satasen lisähinta on pieni, siinä vaiheessa kun lasketaan mahdollisesti vältettyjä ihmisvahinkoja

 3. eivät tietenkään.. siinähän tulee kummiskin pikku haava, milli-pari pyörösahalla sormeen tuntuu inhalta ja tulee kummiskin aika paljon verta 😛

 4. Tässähän johdetaan ihmisiä harhaan. Nyt kun peruskoulun rehtori investoi tällaiseen laitteeseen ja oppilaat oppivat, ettei niistä nakeista ole pelkoa, niin annas olla kun menee sitten sahalle kesäduuniin ja kokeilee, että meneekös siellä sormi poikki. Joo. Ei.

 5. Miten olisi vasara, jossa olisi sama elektrooniseen varaukseen perustuva turvamekanismi. Sen tarkoitus olisi estää, ettei vahingossa löisi peukaloon. Esim. vasaran toiseen päähän vaijeri ja vaijeri olisi kiinni jonkinlaisessa moottorilla varustetussa mekanismissa, joka tempaisisi vasaran kädestä ennen kuin se kunnolla osuisi toisen käden peukaloon…. -> juoksujalkaa patenttitoimistoon.

 6. tota

  mites meinaatte saaha tuolla mitään materiaalia, esim puuta poikki?

  kai siellä puussakin on varauksia?

 7. jaa se vissiin toimii kuitenki ihan oikeen.. ny sittenhän tuollainen saha on aivan erinomainen!

 8. Puu ei ole maassa kiinni eikä johda sähköä, toisin kuin esim. pinnalta märkä nakki-ihminen-maa.

 9. Ai niin joo ja siinä pitää olla joku ranneke kädessä että sirkkeli tietää mikä on puuta ja mikä sormea.

 10. ”Tässähän johdetaan ihmisiä harhaan. Nyt kun peruskoulun rehtori investoi tällaiseen laitteeseen ja oppilaat oppivat, ettei niistä nakeista ole pelkoa, niin annas olla kun menee sitten sahalle kesäduuniin ja kokeilee, että meneekös siellä sormi poikki. Joo. Ei.”

  Eiköhän porukat jätä ihan mielellään jo sen 2-3mm takia tuon sormen tunkemisen väliin. Lisäksi en ainakaan itse luottaisi että laite toimii 100% kerroista.

 11. No jos ei toimi, niin aina voi nostaa syytteen menetetystä sormesta 🙂 (toki tämä ei palauta menetettyä sormea)

 12. jotenkin tuntuu että kun huitasee sormen tohon kun on päällä niin lähtee vähän enemmänki ku se 2-3 mm..