dscf0250.jpg

Vipukirveen käytöstä on saapunut videoita, joten nostetaanpa artikkeli arkistoista. Kenties keskustelu jatkuu yhtä kiihkeänä!

Tämä Heikki Kärmän keksintö tehostaa kirvestyöskentelyä sekä tekee siitä turvallisempaa. Perinteisessä kirveessä kitka syö suurimman osan halkaisuvoimasta. Vipukirveessä terä uppoaa vain pienen matkaa halkoon, ja sen jälkeen sekunnin murto-osassa kallistuu 90 astetta oikealle. Liike pysähtyy puun päälle ja lukitsee puun. Tämä epäkeskoperiaatteella toimiva kirves osuu aina oikeassa kulmassa puuhun, eikä päästä puuta pirstoutumaan, eikä juutu puuhun kiinni.

Turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Kuten jo mainittua, kirves lukitsee puun turvakynnellä. Varsi on niin pitkä, ettei sillä missään tapauksessa yletä lyömään jalkaansa. Varressa oleva muovisuojus suojaa varren, jos kirves ei osu pölkkyyn. Keksintö on palkittu Innosuomi palkinnolla vuonna 2005.

Lisätietoa osoitteessa www.vipukirves.fi.

Edellinen artikkeliTämä silta ratkaisee liikenneongelman
Seuraava artikkeliYoda nauhoittaa navigaattoriin ääniopasteita