dscf0250.jpg

Vipukirveen käytöstä on saapunut videoita, joten nostetaanpa artikkeli arkistoista. Kenties keskustelu jatkuu yhtä kiihkeänä!

Tämä Heikki Kärmän keksintö tehostaa kirvestyöskentelyä sekä tekee siitä turvallisempaa. Perinteisessä kirveessä kitka syö suurimman osan halkaisuvoimasta. Vipukirveessä terä uppoaa vain pienen matkaa halkoon, ja sen jälkeen sekunnin murto-osassa kallistuu 90 astetta oikealle. Liike pysähtyy puun päälle ja lukitsee puun. Tämä epäkeskoperiaatteella toimiva kirves osuu aina oikeassa kulmassa puuhun, eikä päästä puuta pirstoutumaan, eikä juutu puuhun kiinni.

Turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Kuten jo mainittua, kirves lukitsee puun turvakynnellä. Varsi on niin pitkä, ettei sillä missään tapauksessa yletä lyömään jalkaansa. Varressa oleva muovisuojus suojaa varren, jos kirves ei osu pölkkyyn. Keksintö on palkittu Innosuomi palkinnolla vuonna 2005.

Lisätietoa osoitteessa www.vipukirves.fi.

Edellinen artikkeliTämä silta ratkaisee liikenneongelman
Seuraava artikkeliYoda nauhoittaa navigaattoriin ääniopasteita

86 KOMMENTIT

 1. Jotenki vistottaa tuo 90 asteen vääntö. Miten se tuntuu ranteissa pitemmän päälle?

 2. ”Jotenki vistottaa tuo 90 asteen vääntö. Miten se tuntuu ranteissa pitemmän päälle?”

  Etusivulta:
  ”Vipukirvestä käytetään kuten tavallista kirvestä, mutta varren otetta löysätään terän osuessa puuhun.”

 3. Minulla on vipukirves, jonka sain 50v syntymäpäivälahjaksi. Heikki itse kävi demonstroimassa sen käyttöä. Kirves on todella hyvä ja vaatii vähän voimaa pilkkoakseen puita, kiitos pitkän varren. Vipu kirveen päässä toimii myös erittäin hyvin. Suosittelen kirvestä ehdottomasti kaikille.

 4. valitettavaa vain ettei tuolla kirveellä saa halottua kuin suoraan kasvaneita puita saati jos kirvestä tarjotaan oksaisen kuuseen niin ennen on rakot käsissä kuin kuusi pölkky on pilkkeenä.

 5. VALITETTAVAA on myös se, että joku kirjoittaa suurella asiantuntemuksella aiheesta, josta hänellä on vain oma teoreettinen käsityksensä. Olisikin hyvä, jos nimimerkki ”sinnipirtti” koettaisi jossain päästä kokeilemaan vipukirvestä. On luonnollisesti ymmärrettävää, että ei uutuustuote välittömästi kaikille ”aukea”, odotettiinhan tätä keksintöä 4000000 vuotta.
  Kierteiset ja oksaiset, varsinkin kuuset ovat todellisia herkkupaloja vipukirveelle.
  Varsin tärkeää on myös se, että vipukirves on osoittautunut 100% turvalliseksi käyttäjälleen.

 6. ”Varsin tärkeää on myös se, että vipukirves on osoittautunut 100% turvalliseksi käyttäjälleen.”
  Jep, on osoittautunut turvalliseksi käyttäjälleen, mutta se joka seisoskelee pölkyn vieressä vasemmalla puolella lyöjän näkökulmasta katsottuna ei todellakaan ole turvassa. Pienet pilkeet saa aika suuren lähtönopeuden tuolla, meillä sellanan hajotti kukkaruukun:P

 7. Noita linkin videoita kattellessa pisti epäilyttämään josko kirveessä olisi Fiskarsin tekemä varsi?
  Videoiden perusteella kirves kyllä vaikuttaisi mainiolta. Pitää toivoa että jossain pääsisi kokeilemaan ihan käytännössä.

 8. ”Tuopille” tiedoksi, että mainitsemasi ”vaaranpaikka” on kyllä huomioitu vipukirveen mukana tulevassa käyttöohjeessa:
  ” TÄRKEÄÄ! Varmista aina,että ihmisiä, eläimiä tai muuta rikkoutuvaa ei ole niin lähellä, että joku voisi vammautua tai särkyä VIPUKIRVEEN iskusta, tai lentävästä klapista.”

 9. ”Hukka, Susihukka” VIPUKIRVEEN varsi on tehty Ähtärin puusorvaamolla koivusta. Se on tehty aivan oman muotin mukaisesti, joskin myös normaali rautakaupoissa myynnissä oleva lekan varsi ”221-90” sopii muotonsa puolesta varreksi. Se on uppomaalattu täysin myrkyttömällä vesiliukoisella maalilla. Varren muoto on myös sellainen, että se ei milloinkaan pysty irtoamaan terästä.

 10. Kiitokset täsmennyksestä. Väritys vain näytti samalta kuin Fiskarsin kirveissä. Mikä näin jälkikäteen ajateltuna oli kyllä hiukan liian pikaisesti tehty johtopäätös.

 11. Eihän nyt kukaan mene tavallistakaan kirvestä ihmettelemään lähietäisyydeltä, kun sitä isketään puuhun. Ihmettelen tätä epäilyn ja kyseenalaistamisen määrää, kun joku on oikeasti keksinyt jotain uutta ja hyödyllistä. Heikki Vipukirves on vielä palkittu Inno-Suomi-palkinnolla, joten eiköhän toimivuus ole sillä jo todistettu.

  Muutenkin Keksintöjen viikon keksinnöt ja innovaatiot ovat jostain syystä saaneet täällä lukijoiden keskuudessa huomattavan määrän epäilyjä ja kertomuksia siitä, kuinka keksintö on keksitty jo aikoja sitten. Nämä keksijät ovat kuitenkin kehittäneet idean valmiiksi, patentoineet sen ja esittelevät keksintöjään yleensä ilman minkäänlaista tyrkytystä myydä sitä. Toisin kuin esimerkiksi monet kodinelektroniikkavalmistajat, joita tällä sivustolla esitellään.

  Minulta ainakin hatunnosto suomalaisille keksijöille. Jatkakaa hyvää työtä!

 12. ”VALITETTAVAA on myös se, että joku kirjoittaa suurella asiantuntemuksella aiheesta, josta hänellä on vain oma teoreettinen käsityksensä. Olisikin hyvä, jos nimimerkki “sinnipirtti” koettaisi jossain päästä kokeilemaan vipukirvestä. On luonnollisesti ymmärrettävää, että ei uutuustuote välittömästi kaikille “aukea”, odotettiinhan tätä keksintöä 4000000 vuotta.”

  taisi kalahtaa aika kovin kun otit asian näin jyrkästi vastaan. omien kokemuksien mukaan kirves ei toiminut oksaisissa kuusipölkyissä ja oli pakko hakea fiskarssi sekä kiilat että klapeja sai aikaiseksi ja työlästä oli niilläkin. teoria (myös kirjoitettu) ja kokemus ovat eri asioita ”watson” hyvä. siksi en sitä suosittelekkaan kenellekkään kuin suorien puiden halkomiseen paitsi todellla oksaisten havupuiden halkomiseen.

  eipä omistajakaan ollut kovin ”innostunut” kirveestä muussa mielessä kuin lahjana joksi hän sai sen. mielestäni hyvä kunnian osoitus eläkkeelle jäävälle kirvesmiehelle.

  että siinä kokemuksia ja faktoja… ei se niin mahdottomiin pysty mitä annetaan ymmärtää, mutta ei ymmäretä antaa.

 13. ”Sinnipirtti”
  Ymmärrän kyllä hyvin sen, että et muutaman pöllin pilkkomisen kanssa vielä täysin päässyt Vipukirveen ominaisuuksien kanssa sinuksi. Perinteisesti on kirveenvarresta pidetty tiukasti kiinni suorastaan henkensä kaupalla. Niinpä tämä jo ”äidinmaidosta” saatu oppi ei kovin nopeasti pääse unohtumaan.
  Vipukirveessä on kuitenkin täysin päinvastainen tapa varren kiinnipitämisessä. Varren TÄYTYY päästä pyörähtämään käsissä pilkonnan loppuvaiheessa, jolloin terä aivan automaattisesti fysiikanlakeihin perustuen tekee vuipuavan liikkeen sekunnin murto-osassa. Jos tätä liikettä rajoitetaan, niin halkaisutapahtuma ei välttämättä toimi, koska silloin terä käyttäytyy kuin mikä hyvänsä perinteinen kirveen terä, mikä on kiila. Oikeaoppisesti Vipukirveellä lyötäessä terä uppoaa parhaimmillaan puuhun vain noin viisi millimetriä (5mm.), seuraavat jopa kahdeksan senttimetriä terä kulkee ilmassa siten, että vain terän kärki on kiinni irtoavassa pilkkeessä ja näin lohkaisee palan irti.
  Siis kitkan osuus oli vain se viisi millimetriä. Perinteisessä kirvespilkonnassa suurin osa energiasta häviää kitkaan. Toinen haitta perinteisessä kirveen käytössä on se, että koskaan ei tiedä kuinka terän matka jatkuu osuttuaan puuhun. Hyvin usein se lipsahtaa tai menee”täysillä” puun lävitse jatkaen matkaansa lyöjän jalkoihin.
  Vipukirves on kehitetty siten, että tällaisia vahinkoja ei pääse sattumaan, koska terän liike pysähtuu aina pilkottavan puun päälle, tai ainakin hidastuu niin paljon, että se on täysin hallittavissa.
  Tiedän varsin hyvin, että pilkonta on todella työlästä mainitsemillasi tavoilla. Se onkin suurin syy siihen, että Vipukirves kehitettiin nykyisen laiseksi.Toivottavasti pääset joskus keksijän opastuksella pilkkomaan puita. Silloin huomaat, että Vipukirveelle ei ole olemassa pulmapuita.

 14. Eikö vartta voi kehtittää jousikuormitetuksi ja nivelletyksi? Jolloin olisi sama pitääkö varresta kiinni vai höllääkö kun terä pääsisi joka tapauksessa pyörähtämään?

 15. ”Hukka, Susi Hukka”
  Kiitoksia innovatiivisesta ajatuksestasi. Ainahan voi koettaa kehittää asioita ”paremmiksi”. Niinpä olen tätäkin asiaa monasti pohtinut. Joitakin käyttökelpoisia ajatuksia on tullutkin, mutta pidemmän pohdinnan jälkeen olen joutunut ne hylkäämään johtuen siitä, että ne toisivat viikkuvia osia, jotka ovat rikkoutumisarkoja, vaativat huoltoa ja lisäisivät kustannuksia. Foorumi on kaikille avoin. Käypä siis miettimään ehdottamaasi asiaa. Mikäli löydät käyttökelpoisen ratkaisun esittämääsi ”pulmaan”, niin uskon Vipukirveen keksijän mieluusti ottavan sen harkintaansa. Pitkäaikaisen omakohtaisen Vipukirveen käyttäjänä voin kuitenkin sanoa, että on maailman yksinkertaisin asia löysätä otetta lyönnin loppuvaihessa.
  Verrataanpa asiaa tietokoneen ja kännykän käyttöön, joissa hoimintöja saattaa olla tuhatkertainen määrä.

 16. ”Helpointa on tehdä asiat monimutkaisesti”
  Niinpä, vipukirves nykymuodossaan toimii joten miksi monimutkaistaa rakennetta?
  Toisaalta voidaan myös pohtia että ilman perinteisen kirveen rakennetta kyseenalaistamatta ei vipukirvestäkään olisi ideoitu.
  Mekaanisen nivelen sijaan aloin miettimään varren materiaalia. Mistä löytyisi sellainen komposiitti-keinoaine-materiaali joka joustaisi varren pituussuuntaan, mutta pysyisi jäykkänä taivutettaessa?
  Kenties rekenne missä varren sisällä on pyöreä jäykkä ydin joka ottaa vastaan varren taivutusvoimat, ja sen ympärillä olisi kuori joka sallisi terän kiertymisen?

  Toisaalta tosin, vipukirves ei ole perinteinen kirves, vaikka niiden käyttötarkoitus onkin sama. Miksi siis vipukirves pitäisi yrittää muokata sellaiseksi että perinteinen kirveenkäyttötapa soveltuisi sillekkin?
  Eihän moottorisahallakaan sahata kuin käsisahalla.

 17. On se kai aika näppärä keksintö, tätä todellakin on odotettu 400000 vuotta!

 18. tämä ”faktoja” hemmo ei ilmeisesti kestä sitä että kehittelemänsä kirves ei sittenkään ole niin hyvä mitä ymmärtää annetaan. jos asiaa ei voi muuten kiistää vedetään määrät/ja väärät käyttötavat matkaan. tuotteen tulisi olla sellainen että se ”avautuu” nopeasti käyttäjälle.

  en tiedä ”omaksuuko” ko. kirveen käytön 10 vai yli 100 motin pilkkomisella. jos harjoittelemiseen tarvitaan useita kymmeniä motteja on jossain muualla virhe/vika kuin käyttäjässä.

  niin juu, mitään saunaklapeja ei tehty, vaan olivat 75-100 cm pituisia leivinuuniklapeja. suorat pöllit menivät nätisti kyllä halki mutta oksaiset kuuset eivät, joten onko tämä 200 euron arvoinen kirves siis vain saunaklapeille (30-35cm pitkille pölkyille) tarkoitettu?

  (ideaa en teilaa yhä edelleenkään, mutta toimivuus on mielestäni kyseenalainen)

 19. ”sinnipirtille” tiedoksi.
  Suomalaiset ovat yleensä lukutaitoisia.
  Tietyn tiedon saaminen edellyttää esimerkiksi käyttöohjeen lukemista.
  Se, että VIPUKIRVEEN käyttö ei sinulle ole ”avautunut ” voi ilmeisesti johtua vain siitä, että et kuulu samaan kategoriaan, mikä mainitaan ensimmäisessä lauseessa,tai et ole saanut opastusta.
  Jos VIPUKIRVEEN käyttö ”avautuisi” heti kaikille, olisi se jo aikoja sitten keksitty.
  Se patentoitiin kuitenkin vasta vuonna 2002.
  Patentin saaminen edellyttää, että on keksitty jotain uutta, ennen olematonta.
  Käymissäni VIPUKIRVEEN esittelytilaisuuksissa olen havainnut pääsääntöisesti kaikkien omaksuvan pilkontatekniikan muutamassa kymmenessä sekunnissa.
  Jos ei lue käyttöohjetta, eikä saa mitään ulkopuolista opastusta, niin tulos voi todella olla sellainen, mitä sinä koko ajan koetat todistaa.
  Jos et kertakaikkiaan ymmärrä sitä, miten VIPUKIRVES toimii, niin voit kyllä ”takoa” sillä aivan loputtomiin saamatta paljoakaan aikaiseksi.
  Osoituksena siitä, että et ole lukenut käyttöohjetta on oma kertomuksesi puunpilkonnastasi. Mainitset tehneesi 75-100 cm pitkistä pölleistä klapeja.
  Hyvä mies, kun lukisit käyttöohjeen, niin havaitsisit sen, että VIPUKIRVES on tehty ainoastaan ja vain klapien eli pilkkeiden tekoon, joiden virallinen mitta on 25-33 cm.
  Tämä on mainittu monessa kohdassa.
  Olen kyllä pilkkonut lukuisten, kaltaistesi epäilijöiden hakkuupölkytkin pieniksi osoituksena VIPUKIRVEEN tehosta. Tämä luonnollisesti edellyttä toimintaperiaatteen hallinnan.
  Kun nyt olemme päässeet näin pitkälle,että VIPUKIRVES ei ole tarkoitettu sellaiseen pilkkomiseen, mistä sinä sitä moitit, niin olisiko mitenkään mahdollista että lopettaisit tämän asian käsittelyn näillä julkisilla foorumeilla.
  KIITOS

 20. Hyvä tämä Faktoja tyyppi. Esittää ettei ole tuon vipukirveen keksijä ja kuitenkin välillä kommenteissa paistaa selvästi läpi että eiköhän tässä itse keksijän kanssa jutella…

 21. ”Jepsodaa”
  Mitäpäs sillä on väliä onko kirjoittaja itse keksijä tai nimimerkki, ethän sinäkään kirjoita omalla nimelläsi.
  Nyt ei myöskään ole pääasia se, kuka kirjoittaa, vaan se, että saadaan asianmukaista tietoa. Se, mitä minä kirjoitan, perustuu omakohtaisiin KOKEMUKSIIN ja PITKÄAIKAISEEN käyttöön. Minun kirjoituksissani ei ole ainuttakaan ”mututeoriaa” (musta tuntuu), vaan kaikki se mitä kirjoitan on omakohtaisella kokemuksella koettua.
  Toivon myös, että tällä foorumilla edelleen kirjoitettaisiin vain VIPUKIRVEESTÄ.

 22. ”faktoja”

  mikset voinut lyhyemmästi myöntää että olen oikeassa ettei vipukirveellä TEE MITÄÄN kun tehdään pitempiä puita? aletaan vain selittämään, syyllistämään käyttäjää ja keksimään tekosyitä ettei vipukirveessä olisi mitään vikaa.

  mielestäni vipukirves on koriste/lahja ja vaatii vielä kehittelyä jotta myös ISOMMAT puut menisivät halki ”tehokkaasti”, kuten kaikkialla paitsi ohjeissa annetaan ymmärtää.

  lukekaapa tuolta ylempää onko missään mainittu että kirveellä voi tehdä pitempiä puita ja että kirves myös tehoaa niihin tai että pölkkyjen max pituus olisi 25-33cm, ei. mainitaankos 25-33cm max pituisista pölkyistä nettisivuilla, ei. vain ohjeissa. taas yritetään antaa, mutta ei ymmärretä antaa.

  ymmärrä hyvä ”faktoja” jo se että vipukirves ei ole niin hyvä kuin siitä annetaan ymmärtää. minun mielestä tällaiset ”rajoitteet” tulisi selvästi ilmoittaa ja saattaa ihmisten tietoon kun kyseessä on kuitenkin n. 200 euron arvoinen tuote. kyseisellä summalla kun saa helpompia ja turvallisempia halkomis välineitä jossa selvästi kerrotaan mitä niillä teoriassa voidaan tehdä, mutta eivät oikein sovi taas lahjaksi.

  osaatko sanoa mitään negatiivista tuotteesta? ai niin eihän vipukirveessä ole mitään negatiivista, kun hinta on n.200 euroa ja sillä ei voi pilkkoa pitkiä puita…

 23. Niin, ”Faktoja” luovuta jo hiukan ideologiastasi. Mikä siinä on niin kova paikka että on aivan pakko puolustaa tätä hienoa keksintöä henkeen ja vereen? Olen ”sinnipirtin” kanssa samaa mieltä, osaatko sanoa mitään negatiivistä tuotteesta?

 24. ”Sinnipirtti”
  En oikein ymmärrä ajatuksenjuoksujasi ja sitä mihin pyrit noinkin agressiivisella kirjoittelulla. Minulla ei riitä tarmo, eikä varmaan taidotkaan saadakseni sinut ymmärtämään tätä asiaa. Siihen tarvitaan erikoiskoulutetut henkilöt, joten toivon sinun saavan vastauksesi muualta.
  Minulla on varaa sanoa, että kyllä, oikeassa olet. Toivon, että lopetetaan tämä ”löpinä” ja siirrytään asialinjalle.

 25. ”HeMuLi”
  Piti oikein miettiä jonkin aikaa, ennenkuin löysin ”tivaamasi” negatiivisen asian VIPUKIRVEESTÄ.
  Löytyihän se viimein:
  Siitä tuli sittenkin liian monimutkainen, että kaikki sen heti käsittäisi, vaikka siinä ei ole yhtään liikkuvaa osaa, paitsi nahkainen teräsuojus.
  Mitä ideologiaani tulee, siitä en luovu. Huomaat sen silloin itse, kun olet jotain keksinyt ja saanut sille patentin.
  Mikä on se negatiivinen asia sinun mielestäsi tästä tuotteesta , kun et ole sitä koskaan kokeillut?

 26. ei se ole monimutkainen, ja vieläpä on helppo käyttöinen. markkinoinnin reikä on vain siinä ettei kerrota mitä tällä maanmainiolla ”kirveellä” voidaan todellisuudessa tehdä.

  itse haluan tuoda julki juuri tuon porsaanreijän jota ei ilmoiteta missään markkinoinnin yhteydessä, ei riitä että tuote on hyvä jos siitä annetaan ymmärtää yleisesti jo ihan keksiänkin puolesta sivuillaan että halkoo kaikki pölkyt. aika monella on leivinuunit ja etkai luule että 75-120cm pitkät puut nielevää leivinuunia kukaan alkaa täyttämään n. 25-33cm pilkkeellä, kuin pakosta?

  moni on ollut kiillostuneet vipukirveestä mutta ovat ihmetelleet ettei sillä pitempiä pölkkyjä saa halottua. pitänee kai pyytää anteeksi arvon keksijältä että olen pilannut hänen tuotteensa arvoa kertomalla ihmisille totuutta vipukirveestä mitä sillä OIKEASTI voi tehdä ja mistä se suoriutuu.

  jos on lusikalla annettu, ei voi kauhallista vaatia. ->

 27. ”sinnipirtti”
  Kiitoksia ”talkoohenkisyydestäsi”, pääasia, että puhutaan. Tulee siinä välissä aina jotain asiaakin.
  Tuntuu siltä,että olen päässyt loputtomaan keskusteluun kanssasi. Ymmärrän myös sen, että vaikka rautalangasta vääntäisin asian esille, niin keskustelu jatkuisi kuitenkin.
  Mielstäni ”puiden pilkkominen” on tietynlainen käsite, jolla yleensä tarkoitetaan takka-,sauna- ja hellapuiden pilkkomista.Olen useilla foorumeilla maininnut, että VIPUKIRVES on täsmätyökalu juuri tällaiseen pilkkomiseen, sillä ei voi tehdä mitään muuta. se ei ole mikään hilavitkutin. Kun lukee käyttöohjetta, siellä mainitaan hakkuupölkystä, johon on kiinnitetty käytetty autonrengas. Mielestäni tämäkin jo osoittaa sen, että pilkottavat puut ei voi olla kovin pitkiä. On hieman vaikea kuvitella, että laittaisin mainitsemasi leivinuunipituiset (75-120 sm) puut esittämälleni hakkualustalle.
  Lähes jokaisessa lehtiartikkelissa on myös kuvia joissa näkyy pöllien pituudet. Siellä ei tehdä metrin halkoja missään kuvassa. Löytyy nettisivuilla osassa MEDIA.
  Videoissa puut ovat myös klapimittaisia.
  Olen edelleen sitä mieltä että VIPUKIRVES halkoo kaikki pölkyt EDELLYTTÄEN, että niiden pituusmitta on noin klapimittainen (25-33 sm). Puu saa olla vaikka kaksi metriä halkaisijaltaan, koska sillä ei ole mitään väliä, siksi, että voidaan lohkoa valmiita pilkkeitä puun ulkosyrjästä sopivasti puuta ympäri kiertäen. Tällaiset suuret puut, joita ei pysty käsivoimin mihinkään liikuttelemaan voidaan pilkkoa suoraan siinä paikassa, missä sattuvat poikkisahauksen jälkeen olemaan, vaikkapa kalliolla, maassa, kivetyksellä, kiven päällä, siis missä vain, koska TERÄ EI MENE KOSKAAN PUUN LÄVITSE, vaan jää sen päälle. En voi suositella tätä samaa PERINTEISELLÄ KIRVEELLÄ.
  Klapimittaiset puut pilkkoutuvat helpommin kuin pitkät, mainitsemasi puut. Nyt on tehtävä valinta. Haluatko pilkkoa leivinuunipuusi ”vaikeimman ” kautta, tai olisiko sittenkin helpompi ladata sinne vaikka puolet lyhyempiä, tai kenties noin 40 senttisiä. Nämäkin pituudet pilkkoutuvat VIPUKIRVEELLÄ jo huomattavan helposti. En ole näistä pidemmistä pölleistä kovin paljon ”rumpua” lyönyt, koska haluan seistä sanojeni takana ja myydä ”takuuvarmaa” pilkontavälinettä tiettyyn putuuteen saakka. Mahtaakohan se leivinuuni tietää kuinka pitkät puut sen tulipesässä palaa?
  Kuten itse mainitsit: ”jos on lusikalla annettu, ei voi kauhallista vaatia.” Olet varmaan usein pohtinut tuota sanomaasi. Sinulla lienee siihen omat syysi.

  Ajattelepa, että ostaisit FERRARIN ja lähdet kyntämään sillä peltoa. eipä taitaisi onnistua, johan sen järki sanoo.
  Moititko silloin FERRARIN valmistajaa, vai olisiko syytä katsoa peiliin?

  PS. En välittäisi jatkaa keskustelua siitä onko VIPUKIRVES kirveiden FERRARI, vaikka lehdistö on joskus näin maininnutkin.

 28. Ajattelin tuoda oman kokemukseni ko. keksinnöstä tänne luettavaksi. Osittain juuri tämän thredin ”ansiosta” kyseenalaistin ensin koko kirveen. Olkoonkin, että en ollut ostamassa kirvestä, vaan hydraulihalkojaa isojen (paksujen) pöllien halontaa varten. Teen polttopuuni leivinuuniin n. 50 cm kuusi- ja koivupöllistä, joka on osoittautunut pikkuisen haastavaksi isolle Fiskarsille. Piti etsi uusia ratkaisuja.

  Otin yhteyttä Vipukirveen valmistajaan ja ehdotin, että jos tuon ”testipöllit” tullessani, niin voinko kokeilla. Testi sovittiin ja minä rouvan ja pöllien kanssa paikalle. Epäilykseni hälveni ensimmäisen oksaisen kuusipöllin jälkeen. Pöllillä oli mittaa tyvestä n. 50-55 cm ja pituutta n. 50 cm. About parin minuutin päästä pölli oli pilkkeinä. Aikaa meni siksi ”kauan”, että löin itse osan pöllistä, kunhan olin ensin saanut ”käyttökoulutuksen”.

  Eli olen hommannut kyseisen keksinnön itselleni korvaamaan hydraulihalkojan ja perinteisen kirves + kiila -yhdistelmän. Yhtään halkeamatonta puuta ei ole vielä vastaan tullut. Tekniikan hioutuessa uskon laitteen ominaisuuksien pääsevän yhä paremmin esille. Julkisesti myönnän, että epäröin kovasti lähes 200 Euron hintaista tuotetta. Yhtä julkisesti ja avoimesti kerron omalla nimelläni, että laite on täyttänyt kaikki sille täyttämäni vaatimukset/odotukset ja peittoaa mielestäni hydraulihalkojan (josta valitettavasti myös omakohtaista kokemusta) mennen tullen. Olen erittäin tyytyväinen itseeni, että hommasin juuri tämmöisen laitteen puitteni pilkkomiseen!

  Vilpitön kiitos keksijälle, olet tehnyt meidän perheen puunpilkonnasta paljon kivempaa!

 29. Ensinnäkin hieman noloa että keksijä itse löytää paikalle selittelemään aina kun netissä joku ei ole tyytyväinen vipukirveeseen.

  En huomannut yhtään videota tuoreen puun halkomisesta. Voisitko pistää videon jossa halotaan tuoretta puuta. Noin kuivaneet pöllit halkeaa yhtä helposti millä tahansa kirveellä, jopa tylsällä.

  Hinta 200€, ei mitään järkeä!

 30. Olen kemian professori ja tästä tuli ensimmäisenä mieleeen se että tällä vehkeellä ei oksaista mäntyä saa halki. Tuollainen suora pölkky missä ei ole oksia menee poikki kyllä ihan tavallisellakin kirveellä. mikä järki on laittaa puut ämpäriin? tässä nyt varmaan yritetään keksiä pyörää uudelleen.

 31. Siis onko nyt tarkoitus silputa puuta hätäisesti vain ihan vaan rauhassa. Itse asiassa porukat eivät vain ole viitsineet edes kehittää tota kotetta tehokkaammaksi kun ei ole tarvetta. Se tekee sen mitä kotikäytössö tarvii.

  Mut ei siinä mitään. Toi Vipukirves on ihan hieno mutta liian kallis. Satasen tosta voisi korkeintaan maksaa. Kaks hunttia on jo niin paljon että ei tule kotiliiteriin tota. Kone saa edelleen hoitaa hommat. Pittää vähän kehittää tota konetta, niin saa koko pöllin klapiksi kerralla. Nappia painamalla.

 32. Nyt kyllä askarruttaa tuo neljän miljoonan vuoden odotus? Kuka sitä olisi ensimmäisenä oikein ollut käyttämässä? Mammutit? Kun hominiditkin tuli vasta 3,5 miljoonaa vuotta sitten.

 33. nevssons: Kannattavampi? Viiden vuoden päästä tuo Pildeman lelu on Kuusankoskella hehkuvana massana mutta kirves sen kuin porskuttaa :/

 34. +1 Vote -1 Vote +1nevssons kirjoitti 16.7.2010. 14:40. Linkki kommenttiin |

  Eikös tuosta voisi kehitellä toisen version isommille haloille? Jos oikein ymmärsin, niin se vaatisi vain että terä uppoaa syvemmälle.

  Väärin ymmärretty. Sanon sen suoraan.
  Vipukirves pilkonnassa terä uppoaa parhaimmillaan vain noin viisi (5) millimetriä puun sisään.
  Se onkin sen suuri etu, että energia ei häviä kitkaan, kuten perinteisillä kirveillä.
  Terän osuessa puuhun lyönnin loppuvaiheessa se källistuu oikealle niin nopeasti, että et kerkeä sitä näkemään. Terä ennättää upota puuhun parhaimmillaan sen viisi millimetriä, koska se on heti alkanut kallistua epäkeskoisen muotonsa johdosta. Terän kärki takertuu irroitettavaan pilkkeeseen, jonka nyt vasemmalle kääntynyt, vielä hetki sitten alaspäin saatu, liike-energia repäisee (työntää) pilkkeen irti.
  Terän painoksi on valittu sellainen kompromissi, että ihmiset keskimäärin saavat siihen riittävän nopeuden, jolloin pilkonta tapahtuu helposti. Terän painolla ei sinänsä ole kovin paljoa merkitystä vaan sen nopeus on se mikä vaikuttaa.
  Koska Vipukirveessä kitka on vain murto-osa siitä mikä perinteisessä kirveessä on, niin pärjätään vähemmälläkin voimalla.
  Terä pysähtyy puun päälle, eikä mene sen lävitse. Se on siis täysin turvallinen käyttäjälleen. Terän liike pysähtyy hitaammin kuin perinteisen kirveen terä. Tämä johtuu siitä, että sen kallistuessa se tekee noin 90 asteen rotaatioliikkeen ennenkuin siinä oleva pysäytyselin pysäyttää sen puun päälle lukiten samalla pilkottavan pöllin paikalleen ja lukiten samalla itsensä pilkottavaan pölliinn, jolloin ei jää mitään mahdollisuutta siihen, että se jatkaisi matkaansa lyöjänsä jalkaan, kuten niin valitettavan usein käy perinteisen kirveen kanssa. Sitä perinteistä tärähdystä käsiin ja sitä kautta koko kehoon ei tule. Ensinnäkin, koska terä pysähtyy hitaammin ja toisekseen koska pilkontatekniikka on sellainen, etä varresta pidetään kiinni niin hellästi kuin mahdollista, että se pääsee pyörähtämään käsissä lyönnin loppuvaiheessa. Terän rotaatioliikettä ei siis rajoiteta millä tavoin, vaan annetaan sen tehdä pilkontatyö aivan vapaasti.
  Tämä saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta sama asia voidaan kiteyttää kahteen sanaan: ”LYÖ JA LÖYSÄÄ”
  Messukäynneillä olen todennut oppimisen vievän muutaman lyönnin verran

 35. Tämä vipukirves kyllä vaikuttaa yksinkertaisuudessaan varsin toimivalta kapineelta, mutta sitä mie en vielä ole ymmärtänyt että mistä tuo 200 euron hinta oikein tulee? Laatuhan siinä tietenkin painaa, mutta kyllä väki voisi olla kiinnostuneempaa ostamaan jos hinta olisi puolet halvempi.

 36. Totta puhut. kauppa kävisi, varsinkin, jos antaisi ilmaiseksi
  Ilmeisesti sinulla ei ole mitään keksintöä omasta takaa, jonka olisit joutunut patentilla suojaamaan ja myös panostamaan vuosien kehitystyöhön.
  On valitettava sattuma, että Vipukirveeseen tuli sana ”kirves”.
  Aikanaan vuosia sitten, kun hain patenttia keksinnölleni, niin se piti laittaa johonkin valmiiseen kategoriaan. Ainut mikä oli sopivimmin tarjolla oli ”kirves”.
  Nimeksi siis tuli Heikki Vipukirves.
  Heikki on osoitus kansalaisuudesta. Heikki on hyvin yleinen suomalainen nimi.
  Vipu ilmaisee kuinka se tapahtuu ja kirves, mitä sillä tehdääbn.
  On luonnollista,että Vipukirves mielletään samanlaiseksi kuin muutkin kirveet, samoin hinta.
  Nyt on kuitenkin nimestä huolimatta kysymyksessä aivan uusi työkalu ihmiskunnan historiassa.
  Vipukirves toimii aivan eri periaatteella kuin perinteiset kirveet.
  Pilkontatapahtuma on ainutlaatuinen; vipu.
  Turvallisuus on ensimmäistä kertaa maailman historiassa otettu huomioon pilkonnassa jo työkalun suunnitteluvaiheessa.
  Perinteisellä kirveellä pilkottaessa on joka lyönnillä mahdollisuus vammauttaa itseään, koska terä voi jatkaa holtittomasti lyöjänsä jalkaan.
  Vipukirves on rakenteellisesti tehty sellaiseksi, että se pysähtyy aina pilkottavan puun päälle, tai sen liike vaimenee siten, että se on täysin käyttäjänsä hallinnassa.
  Jos käytetään vertailukohtana autolla ajoa, niin puunpilkonta perinteisellä kirveellä (kiila) on kuin ajaisi autolla, jossa ei ole jarruja ja turvavöitä.
  Vipukirves on rakenteeltaan sellainen, että siinä tässä vertauksessa voidaan sanoa olevan jarrut ja turvavyöt.
  200 Euroa on peni raha siihen nähden mitä minä olen sijoittanut tähän keksintöön.
  Olen varsinaisen elämäntyöni tehnyt ja nyt olen eläkkeellä. En tee tätä rahasta siinä mielessä, että haluaisin rikastua.
  On mielestäni kuitenkin kohtuullista, että saan sijoittamani rahat takaisin. Vaikka olenkin mukava mies, niin en kuitenkaan niin mukava , että aivan lahjana antaisin!
  Mitäpä 70 vuotias rahalla enää tekee. Asiat on reilassa. Olen kuitenkin tehnyt turvallisuustyötä koko työssäolo aikani. Lennonjohtajana ja lentäjänä oppii katsomaan asioita ehkä hieman eri tavalla kuin muut. Noista ajoista jäi tämä turvallisuusajattelu jotenkin kiinni ja sillä tiellä olen edelleen.
  On se niin sääli, jos joku suree parin sadan hintaa. jos toisessa vaakakupissa on elämänikäinen vammautuminen ja sen tuoma kaikki kurjuus.
  On niin monia asioita mitä me voimme tehdä ennakkoon saadaksemme elämämme pysymään edes jotenkin siedettävänä.
  Kaikkihan varmaan tuntee Mr. Murphyn, joka väsymättä jaksaa päivystää läheisellä puun oksalla, että sinä mokaisit.
  Olen tehnyt kaikkeni, että Mr Murphy ei pääsisi ottamaan osaa sinun pilkonta-sessioosi.
  Elämä koostuu valinnoista. On kunkin oma asia haluaako hän ”hieman jännitystä”, jossa pelinappulana on oma terveys, vai sijoittaako hän turvalliseen vaihtoehtoon ja kävelee tervein jaloin.
  Olen luonut tämän vaihtoehdon sinulle.

 37. Hieno keksintö ja varmasti hintansa arvoinen. Mutta voisit vaikka tästä lähin lukea muiden viestit tarkemmin ennen niihin vastaamista. Vaikka jotkut täällä valittavatkin, ei silti tarvitse niiden kohteliaidenkin käyttäjien kommentteihin vastata ylimielisesti ja vähättelevästi.

 38. +3 Vote -1 Vote +1fewa kirjoitti 18.7.2010. 19:35. Linkki kommenttiin |

  Hieno keksintö ja varmasti hintansa arvoinen. Mutta voisit vaikka tästä lähin lukea muiden viestit tarkemmin ennen niihin vastaamista. Vaikka jotkut täällä valittavatkin, ei silti tarvitse niiden kohteliaidenkin käyttäjien kommentteihin vastata ylimielisesti ja vähättelevästi.

  Olen pyrkinyt pitäytymään asialinjalla, mutta erehdyksiä kai sallitaan minullekin.
  Vaikka olenkin keksijä, niin olen silti aivan tavallinen ihminen siinä missä muutkin.
  Vipukirves on puian ollut viisi vuotta markkinoilla. Paljon olen oppinut ja kokenut tänä aikana.
  Myös ”rapaa” on tullut silmille tosi paljon.
  Näillä keskustelupalstoilla on niin helppo heitellä kaikenlaista tekstiä, kun voui kirjoitella anonyymisti.
  Kaikki tunnistavat minut ja niinpä minun ainakin pitäisi yrittää rajoittaa kielenkantimiani.
  Joskus vaan käy niin, että tämä unohtuu ja niinpä joku saattaa tuntea piikin lihassaan.
  Olen pahoillani tästä.
  Tarkoitukseni on kuitenkin se, että mahdollisimman moni saisi tietoa tästä purvallisemmasta puunpilkonnasta.
  Tärkeintä on tiedon levitys.
  Se tapa millä se tapahtuu ei varmaankaan kaikkia miellytä.
  Kaikkia ei voi miellyttää.
  Loppupeleissä on sitten kunkin oma asia millä puunsa pilkkoo.
  Tässä on kuitenkin tarjolla uusi turvallinen vaihtoehto.

 39. Vote -1 Vote +1sculptor kirjoitti 16.7.2010. 19:13. Linkki kommenttiin |

  Ensinnäkin hieman noloa että keksijä itse löytää paikalle selittelemään aina kun netissä joku ei ole tyytyväinen vipukirveeseen.

  En huomannut yhtään videota tuoreen puun halkomisesta. Voisitko pistää videon jossa halotaan tuoretta puuta. Noin kuivaneet pöllit halkeaa yhtä helposti millä tahansa kirveellä, jopa tylsällä.

  Hinta 200€, ei mitään järkeä!

  Jälleen noloa, mutta on aivan pakko ottaa osaa tuohonkin kommenttiisi. Muuttenhan voi käydä niin, että joku jopa uskoo kirjoituksiasi ja saa näin väärän kuvan puunpilkonnasata.

  KAIKKI pöllit mitä näet pilkontavideoissa on TUORETTA,vastakaadettua puuta.( Paitsi muutama JALAVAn pölli)
  Puut kannattaa pilkkoa heti tuoreena. Siihen on monta syytä. Vipukirveellä tuore puu halkeaa helpommin kuin kuivanut puu. Pilkottu tuore puu kuivaa paremmin.
  Pilkottuun tuoreeseen puuhun tuhohyönteiset ei kerkeä pesimään ja tuhojaan tekemään.
  Vipukirves pilkonta on niin hauskaa hommaa, että ei malta jättää sahattuja pöllejä lojumaan pidemmäksi aikaa.

  NOUDETTUNA
  Vipukirveen hinta 155.74
  ALV 23% 35.82
  Yhteensä 191.56
  Postitus 9.oo (sis. ALV 23%)

  Olet varmaan huomannut, että mielipiteet ovat enimmäkseehn niiltä, jotka eivät ole Vipukirveellä pilkkoneen. Eli heidän kommenttinsa perustuu etupäässä spekulointiin, eli luullun arvailuun.
  Koetapa sinäkin jossain vaiheessa päästä kokeilemaan itse , niin saattaa mielesi muuttua.

 40. Vote -1 Vote +1anzki kirjoitti 16.7.2010. 23:10. Linkki kommenttiin |

  Olen kemian professori ja tästä tuli ensimmäisenä mieleeen se että tällä vehkeellä ei oksaista mäntyä saa halki. Tuollainen suora pölkky missä ei ole oksia menee poikki kyllä ihan tavallisellakin kirveellä. mikä järki on laittaa puut ämpäriin? tässä nyt varmaan yritetään keksiä pyörää uudelleen.

  Hyvä kemian professori. Olet varmaan aivan pätevä alallasi ja myönnän heti, että en pysty sinua niissä asioissa neuvomaan.
  Puunpilkonta-asioissa uskon olevani varsin pätevä. Niinpä rohkenenkin valistaa hieman sinunkin käsityksiä puunpilkonnasta Vipukirveellä.
  Mänty on varsin säikeinen puu ja sen pilkkominen saattaa aiheuttaa suurtakin päänvaivaa perinteisellä (kiila) kirveellä.
  Perinteisen kirveen terä juuttuu helposti puuhun, tai sitten se pomppaa siitä ylös aiheuttaen jopa vammautumisen vaaran omaan päähän.Nämä johtuu perinteisen kirveen kitkasta.
  Vipukirveessä kitka on saatu lähes täysin eliminoitua johtuen sen epäkeskoisesta muodosta sa sen auheuttamasta liikeradasta.
  Kun kitka ei vie voimaa terän liike-energiasta, niin sitä riittää enemmän puun halkaisuun.
  Mainitsemasi oksainen mänty ei tiodellakaan ole mikään pulmapuu Vipukirveelle.
  Se järki ”ämpäriin” laittamisesta löytyy siitä, että se säästää selkääsi kenties tuhansilta kumartamisilta. Toisin sanoen selkäsi ei kipeydy, koska jokaista palikkaa ei tarvitse noukkia maasta saakka. Autonrengaspölkyllä ”ämpäri” voidaan myös sarjapilkkoa suuriakin määriä puita ennätysajassa. Tämä menetelmä ei ole suositeltavaa tavallisen (kiila) kirveen kanssa, koska sen terä menee kokonaan puun lävitse ja näin varren alle voi jäädä puu, mikä voi aiheuttaa varren katkeamisen,tai voimakkaan tärähdyksen käsiin.
  Vipukirveen terä jää aina pilkottavien puiden yläpinnan tasolle niiden päälle.
  Uskon vahvasti, että tässä tuli keksittyä ”pyörä” uudelleen.

  http://www.youtube.com/watch?v=m40gnBJ8Dsg

  http://www.youtube.com/results?search_query=leveraxe&suggested_categories=26&page=1

 41. Vote -1 Vote +1jäi mietityttämään kirjoitti 18.7.2010. 0:22. Linkki kommenttiin |

  Nyt kyllä askarruttaa tuo neljän miljoonan vuoden odotus? Kuka sitä olisi ensimmäisenä oikein ollut käyttämässä? Mammutit? Kun hominiditkin tuli vasta 3,5 miljoonaa vuotta sitten.

  Lienee se ja sama onko neljä miljoonaa-vai kymmenetuhatta vuotta.
  Viesti on siinä, että ihmiskunnan ehkä vanhin työkalu on kokenut lähes täydellisen muutoksen toimintaperiaatteessa ja on viimeikin ainakin turvallinen käyttää. Kitka on lähes täysin eliminoitu ja käyttömukavuus tehokkuuden kanssa aivan omaa luokkaansa.

 42. Lisää todellista käyttökokemusta:

  Itse hankin vipukirveen toissakesänä, kun urakkana oli neljän kotipihasta kaadetun männyn pilkkominen. Vaihtoehtona oli klapikone, mutta säiltystilan puute on ongelma, hintaa on niilläkin, ja muutenkin, klapikone vain tuntuu jotenkin ’turhalta’, en koe itse olevani vielä siinä ikä/kuntohaarukassa jossa klapikone korvaa kirveen.

  Eli, tuoretta mäntypuuta, pihapiirissä aika oksaiseksi kasvanutta. Tyvimitta rungolla 40-50 cm, sahattu vakiomittaan pölleiksi.

  Ainoat ongelmat jota kohtasin johtui pääosin omasta tekniikasta. Vanhalla tuntumalla lyö liian kovaa, josta seuraa että iskun teho katoaa tai sitten klapit todella lentävät irti. Tulee myös haettua liian voimakasta lyöntiä, yliolan iskuja.

  Käyttäminen muuttui jopa kivaksi, kun tekniikka alkoi löytyä. ’Urakoinnista’ tulikin aikasen mukavaa hyötyliikuntaa. Nopeudesta en osaa sanoa, mielikuva jäi että urakka oli ohi nopeammin kuin pelkäsin, pöllejä tuli käytyä naputtelemassa pilkoiksi ohimennen, pari kerrallaan.

  Ainoat ongelmapöllit oli kahden rungon haaralatvat, joissa puunsyy oli kiertynyt kahteen samanvahvuiseen haaraan. Kaikki muut, oksien koosta/määrästä huolimatta meni samalla tahdilla.

  Turvallisuuden allekirjoitan 100%. Yhtään vaaratilannetta ei tullut, kertaakaan vipukirves ei lipsunut omille teilleen. Pilkontapölkky on melkein koskematon. Tämä ’vakuutus’ on mielestäni pelkästään hinnan väärti, koska itselläni on jo muistona melkein rikkisilputtu sääriluu.

  Eli summa summarum, erittäin tyytyväinen olen, ja voi suositella varauksetta. Hintaa on moitittu, mutta suhteessa pientuotantoon ja tuotekehityksen hintaan plus kotimaisuuteen ei se ole mitenkään kova hinta. Sen ymmärtää kuka tahansa jolla on edes jotain käsitystä tuotekehityksestä.
  Ja laadukkaat työkalut maksaa, jos suhteuttaa esim. siihen että vaikka kunnon ruuvarista saa maksaa 30-50€. Eri asia toki jos hankkii työkalunsa biltemoista yms kerran pari vuodessa uusien.

  Lopuksi: Mielestäni ei ole mitenkään ’säälittävää’ jos keksijä puolustaa tai jopa mainostaa tuotettaan. Miksi ei saisi ? Paljon vakuuttavampaa se on että tekijä seisoo työnsä takana. Onhan täällä jokaisella muullakin on oikeus tuoda esille oma mielipiteensä, olipa takana oikeasti kokemusta tai pelkkää mielipidettä.
  Jos puhutaan säälittävyydestä, oli tuo Sinnipirtin jankutus linkityksineen ja ’loppukaneetteineen’ aika pohjanoteeraus.

 43. Oletkos kova hakkaamaan kirveellä jalkojasi ”faktoja” – mies. 30 vuotta olen pilkkonut puita normaalilla kirveellä ja en vielä kertaakaan ole jalkaan osunut.

 44. Varmasti hieno keksintö tuo vipukirves, ja itseänikin kiinnostaisi päästä kokeilemaan sitä. Vekotin on takuulla toimiva ja turvallinen, sen uskon.

  Silti alkaa ärsyttää tuo nimimerkki Faktoja kommentointi. Nimimerkki suhtautuu jokaiseen vähänkin kyseenalaistavaan viestiin kuin henkilökohtaiseen loukkaukseen. Toki ymmärrän, että asiavirheet on korjattava, mutta tuo saarnaamista muistuttava kommentointitapa on mielestäni jopa luotaantyöntävä. Jos olisin kirveen tarpeessa (asun kerrostalossa, eikä kesämökkiä ole) saattaisin harkita vipukirvestä, mutta nimimerkin -joka itselleni on antanut kuvan, että sen takana on itse keksijä- asenne muihin kommentoijiin nähden saattaisi saada minut taipumaan perinteisen kirveen tai klapikoneen hankintaan. Kyllä ihan perinteisillä tavoillakin pärjää kun niitä osaa käyttää.

 45. Vote -1 Vote +1anzki kirjoitti 19.7.2010. 12:04. Linkki kommenttiin |

  Oletkos kova hakkaamaan kirveellä jalkojasi “faktoja” – mies. 30 vuotta olen pilkkonut puita normaalilla kirveellä ja en vielä kertaakaan ole jalkaan osunut.

  Täytyy sanoa, että liian monia läheltäpititapauksia olen kokenut. Ei siis suoranaisia osumia, mutta melkein.
  Nämä seikat saivatkin minut kehittelemään kirvestä turvallisemmaksi.
  Varsinkin nämä vuodet, jotka olen valmista Vipukirvestä maailmalle lanseerannut, ovat olleet erittäin miellyttäviä. Kaukana takana se aika, jolloin piti joka lyönnillä jännittää, että mihinkähäs saakka se terä menee.
  Nyt sen tiedän jo ennen lyöntiä, että se pysähtyy pilkottavan puun päälle. Ei tarvitse enää olla siinä perinteisessä puttausasennossa jalat haarallaan terää peläten. Voi vapaasti kiertää hakkuualustaa ja valita parhaat lyöntikohdat. Valmista tulee ennätysajassa.
  Onnettomuustilastot kertovat lukuisista kirves onnettomuuksista, varsinkin puunpilkonnassa. Jonkinlainen karkea arvio on, että tänä aikana, kun vipukirves on ollut maailmalla, on perinteisillä (kiila) kirveillä sattunut pelkästään Suomessa yli 25.000 erilaista onnettomuutta. Näistä suurin osa puunpilkonnassa.
  Vipukirveellä ei ole tapahtunut yhtään onnettomuutta. Itse asiassa se mahdollisuuskin on häviävän pieni. Ensimmäistä kertaa käsikäyttöisen puunpilkontavälineen historiassa valmistaja, tässä tapauksessa minä, on huomioinut jo työkalun suunnitteluvaiheessa käyttäjän turvallisuuden.
  Olen nähnyt messuilla ja markkinoilla ihmisten saamia vakavia vammoja. Yhteinen piirre niillä kaikilla on, että ne ovat tulleet aivan yllättäin äkkiarvaamatta.
  Itselläni on yli 60 vuoden kokemus pilkonnasta, mutta kuten mainitsin, niin en ole ollut yhtä onnekas kuin sinä.
  Hyvä näin, sillä muutoinhan meillä ei vieläkään olisi Vipukirvestä.

  http://www.vipukirves.fi/syntyhistoria.htm

 46. minusta vehje on mielenkiintonen, pitäisi kaataa neljä isoa koivua pihasta ja siihen pilkkomiseen voisi olla eto peli.

  minusta ”faktoja” puhuu ihan asiallisesti?

  wictro

 47. Kokeilin tätä vipukirvestä eilen ja ei voi muuta sanoa että PERKELEEN HYVÄ!

 48. Kaikenlaista kirjoitellaan.
  Joku haluaa pilkkoa hydraulihalkaisijalla (rautakauppojen 200-400 EUR klapikoneet), kaikin mokomin.
  Onhan sellainen minullakin, mutta hermot ei kestä sitä hitautta. Toisekseen, miksi käyttäisin ulkopuolista energiaa saadakseni tehtyä klapienergiaa. Vipukirves tarvitsee vain omaa ”läskienergiaa”. Sitähän meillä kaikilla on. Samalla saa turvallisesti erittäin hyvää kunto- ja hyötyliikuntaa.
  Käyttöolosuhteet Hydraulihalkaisijalla on (+5)-(+40). Sitä ei siis voi suositusten mukaan käyttää talviolosuhteissa.
  Vipukirveellä ei ole mitään käyttörajoituksia. Hydraulihalkaisijalla on tapahtunut pahoja onnettomuuksia, koska siihen on otettu toinen henkilö avuksi. Kaksi päätä ei ajattele samassa tahdissa ja niinpä sormet on väärään aikaan väärässä paikassa. Voimaa kun on, niin tulos sen mukainen. Säleitä saattaa irrota ja lentää suurella nopeudella arvaamattomaan suuntaan. Hydraulihalkaisijaan on tarkoituksella tehty sellainen mekanismi, että sitä pitää käyttää saman aikaisesti kahdella kädellä. Tämä on tehty turvallisuus syistä. Aina löytyy kuitenkin ”virittelijöitä” joita turvallisuus ei kiinnosta ja niinpä tehdään ”keksintöjä” helpottamaan työskentelyä, usein fataalisin seurauksin.
  Kun Vipukirveellä pilkkoo tunnin ripeästi, niin on sama kasa klapeja kuin hydraulihalkaisijalla koko päivän työskentelyn jälkeen.
  Voidaan tehdä helpottavia ja nopeuttavia apuvälineitä.
  Näitä on autonrengas hakkuupölkky. Siinä voidaan ”sarjapilkkoa” renkaallinen kerrallaan, eikä tarvitse jokaisen palikan perässä kyyristellä.
  Sitten on maailma pisin hakkuupölkky. Tähän mahtuu 1/3 m3 puita. Sen pilkoin ensimmäisellä testikerralla 2min.44 sekuntia. Myöhemmin rutiinin kertyessä sama määrä on pilkkoutunut kahteen minuuttiin.
  Tässä video http://www.youtube.com/watch?v=2iq3hy-NUxQ
  Tässä maailman ainoa pyörivä hakkuupölkky mitä voi käyttää jossain ahtaammassa paikassa, jossa ei pääse liikkumaan pölkyn ympärillä.
  http://www.youtube.com/watch?v=moWh5z_-V2Q
  Vipukirves on täsmätyökalu polttopuiden eli klapien/pilkkeiden tekoon, joissa takuuvarma halkeavuus on pituuksille 25-33 senttimetriä. Toki sillä jotkut halkovat metrisiäkin puita, mutta se on sitten kunkin omassa harkinnassa.

  Lyhykäisyydessään Vipukirveestä.
  – Maailma ainoa tällä periaatteella toimiva
  -Ainoa ”kirves”, missä on jo rakenteeseen lisätty turvatekijät.
  -Kitka eliminoitu käytännöllisesti katsoen täysin pois.
  -Vipuvaikutuksesta johtuen alkuhalkaisuvoima noin 30 kertainen perinteisiin verrattuna.
  -Ei juutu puuhun kiinni
  -Pilkottava pölli pysyy halkaisualustallaan pääsääntöisesti niin kauan, kuin siitä pilkottavaa on, vaikka ei käyttäisi autonregasta apuna.
  -Selkää säästyy, koska ei tarvitse yhtenään pölliä nostella halkaisialustalle.
  -Ei tarvitse teroittaa
  -Voidaan pilkkoa maassa, kalliolla, kiven päällä
  -Puun halkaisijalla ei ole kokorajoitusta
  -Täysin turvallinen, koska terä jää pilkottavan puun päälle
  -Ei tule tärähdyksiä käsiin
  -Ei tule pilkonnasta paikat kipeiksi
  -Tarvitaan vain murto-osa voimaa verrattuna perinteisiin kirveisiin
  -Erittäin nopea
  -Kaiken kaikkiaan niin hauska peli, että puunpilkontaan tulee himo.
  – Ei enää pulmapuita
  -Terässä 10 vuoden valmistusvirhe takuu.
  -Ainoatakaan terää ei ole rikkoutunut.

 49. Kuningaskuluttaja ohjelmasta katselen aina köyhälle ostovinkkejä. Eniten tuossa kirves asiassa huvittaa tuo fanaattisuus mille asteelle kirjoitukset menee. Kommentoi asiaa ja olet tulilinjalla =) Noh muutamat pölkyt taidan vielä pärjärä ukkivainaan puuvartisella..

  • Mitäs tuossa Kuningaskuluttajassa oikein tapahtui?
   Kirveshän esiintyi kuvissa, mutta ei loppuarvostelussa.

   • Kirjoitin allaolevan kommentin Kuningaskuluttajan sivuille.
    Laitoin sen tällä tavalla , et’ei katoa mahdollisen poistamisen vuoksi. Peli on kohdaltani rehellistä, eikä minulla ole mitään salattavaa. Linkistä voi aika-ajoin katsoa onko kirjoitus tallella.

    http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/3131

    Testin säännöt
    Kirjoittanut innovaatio Ti, 11/09/2012 – 12:48.

    Halkomakirveiden testi sai merkillisen käänteen siinä vaiheessa, kun todettiin, ettän Vipukirves pärjäsikin yllättävän hyvin testissä. Itse asiassa se rankattiin parhaaksi hakomisominaisuuksiensa ja turvallisuutensa johdosta. Testiin oli myös kelpuutettu Vipukirveen keksijän markkinoille ideoima autonrengaspölkky. Sen todettiin lisäävän pilkonnan helppoutta ja turvallisuutta. Testin tarkoitus lie ollut löytää halkomakirveiden paremmuusjärjestys. Se löytyikin, mutta järjestys ei nähtävästi ollut mieluinen jollekin, koska Vipukirves diskattiin melko ohuen syyn perusteella. Testaajat olivat rutinoituneita perinteisen kirveen käyttäjiä. Se sallittiin, että he voivat ottaa oppia toinen toisiltaan katsellessaan toistensa pilkontaa. Kevään ensimmäisessä testissä kullakin testaajalla oli vielä vähäinen kokemus Vipukirveen käytöstä, joten päätettiin antaa jatkoaikaa. Pari kuukautta lisäaikaa oppia Vipukirveen käyttö.
    Niin kuin monessa muussakin oppimisen asiassa on hyvä käyttää asiantuntijan apua. Ohjekirjoista ei löydy millään sitä vuosikymmenten käytännön tuomaa kokemusta, minkä voi muutamalla sanalla siirtää toiselle henkilölle. Niinpä tässäkin tapauksessa puhelimitse on käyty keskusteluja puolin ja toisin. Tällaisia keskusteluja käydään lähes päivittäin valmistajan ja asiakkaiden välillä. Säännöistä vielä sen verran, että en ole missään nähnyt kyseisiä sääntöjä. Toisekseen en minä ollut testaamassakaan.
    Puhelinkeskustelussa keväällä ennen ensimmäistä testiä oli kyllä puhe siitä, että ei saa neuvoa testaajia?
    Nyt tämän toisen testin kohdalla ei mitään sellaista puhetta ollut. Koska tarkoitus oli opetella Vipukirveen käyttö, niin onko järkevää jättäää käyttämättä kaikki mahdollinen saatavissa oleva apu. Vipukirveen käytön oppiminen sinänsä on maailmaan ”yksinkertaisin” asia , kun vain muistaa pitää varren päästä kiinni ja myös mahdollisimman hellästi, että se pääsee pyörähtämään käyttäjänsä käsissä. Tällöin vipuvaikutus on optimaalinen, turvatekijät maksimissaan, ekä tärähdyksiä tule käsiin. Onhan tämä tällainen toki täysin poikkeavaa perinteisestä pilkonnasta, mutta se ei mielestäni saisi enää tänä kehityksen aikana vuonna 2012 olla mikään este sille etteikö kansa saisi todellista tietoa tässäkin asiassa. Kenen etua loukkaa, jos myös Vipukirveestä tehty pilkonnan testiosa näytetään sellaisena, kuin se oli?
    Testattaessa perinteisiä (kiila) kirveitä on luonnollista, että niissä on sen verran eroja, että parhaat erottuu joukosta. Vipukirves on kuitenkin toimintaperiaatteeltaan niin poikkeava ensimmäisenä maailmassa, että suora vertailu perinteisiin ei anna oikeata kuvaa. Miksi verrata autoa ja polkupyörää? Kummallakin on omat etunsa.
    Mainitsen vielä, että Vipukirves on maailman ensimmäinen kirveenomainen puunpilkontatyökalu, jonka terä,sen epäkeskisen muotoilun aiheuttaman liikeradan johdosta,pysähtyy pilkottavan puun päälle.
    Testissä mukana ollut autonrengaspölkky ei sovellu perinteisellä kirveellä sarjapilkontaa tehdessä, koska varren alle voi jäädä klapi aiheuttaen pahan tärähdyksen käsiin tai varren katkeamisen.
    Tietooni ei ole tullut ainoatakaam onnettomuutta Vipukirveellä koko sen olemassaolon (7-v.)aikana.
    Kehitys menee eteenpäin tälläkin alalla, eikä maapallokaan enää ole litteä.
    Sanojeni vakuudeksi
    Heikki Kärnä, Vipukirveen keksijä

 50. Vipukirveellä menee nyt niin lujaa ympäri maailmaa, että ei enää kerkeä kaikkia dokumentoimaan näille sivuille. Valveutunut lukija on hyvinkin saattanut havaita, että näilläkin sivuilla on ollut jos jonkinlaista alas ampujaa, mutta totuus on se, että tämä juna ei kaikista yrityksistä huolimatta pysähdy, vaan maailmanvalloitus jatkuu.
  Toivotan kaikille lukijoille Hauskaa Joulua ja menestyksellistä Uutta Vuotta.
  Googlaamalla Vipukirves tai Leveraxe löytyy runsaasti lisätietoja tämänkin päivän tapahtumista.
  Täältä tarvittaessa yksityiskohtia. http://www.vipukirves.fi

Kommenttien lisääminen on estetty.