Big Bertha aloitti vuonna 2013 maailman suurimpana porana, ja kaivaa edelleen Seattlen alla 2,8km pituista 17,5m halkaisijan tunnelia. Katso 360°-video

Seattlessa kaivetaan State Route 99 -tunnelia jättikokoisella (Big) Bertha -nimisellä porauskoneella. Kaivuuprosessi on valmisteltu ja toteutettu äärimmäisen hyvin, eikä laitteistossa ole valittamista.

Big Bertha -poran kaivuupää
Big Bertha -poran kaivuupää

Big Bertha (wikipedia) valmistui vuonna 2013 ja sen toteutti japanilainen Hitachi Sakai Works. Projekti alkoi Osakassa ja viimeisteltiin Seattlessa, johon pora sijoitettiin palvelemaan Washingtonin osavaltion kaivuuhankkeita. Valmistuessaan pora oli maailman suurin.

Kaivuuvaiheet
Kaivuuvaiheet

Sylinterimäinen porauskone painaa 6700 tonnia, sen halkaisija on 17,5 metriä ja pituus 99 metriä. Sisällä porassa on ohjaamo, josta navigoidaan reittiä ja seurataan prosessia. Tästä on hyvää kuvaa 360-videolla alla.

360°-video Big Berthan sisältä ja tunnelista (videota voi kääntää raahamalla hiirellä tai virtuaalilaseja käyttäen):

State Route 99 -tunneli valmistuu hiljalleen. Vuonna 2013 Bertha osui metalliseen pohjavedenmittausputkeen. Kesti kaksi vuotta selvittää mitä oli tapahtunut ja korjata tilanne ylhäältä käsin kaivettua tunnelia pitkin.

Video Berthan huoltamisesta paineistetussa tilassa, aika hurjalta näyttää:

Ohjaamo (kuvakaappaus videolta)
Ohjaamo (kuvakaappaus videolta)

Projekti jatkui joulukuussa 2015, mutta pysäytettiin melko pian lähistöllä tapahtuneen maavajoamaonnettomuuden vuoksi. Huhtikuusta 2016 saakka tunnelin kaivanta on jatkutunut normaalisti. Poraus pitäisi valmistua kesällä 2017. Moottoritie valmistuu marraskuussa 2018 ja tunneli avataan liikenteelle tammikuussa 2019.

Reitti kartalla
Reitti kartalla
Tunnelia
Tunnelia

Nyt 90 prosenttia kaivuutyöstä on valmis. Pora kulkee 45 metrin syvyydessä läpi kiven, mudan, hiekan, mullan, saven, veden sekä muun eteen tulevan materiaalin. Yhteensä matkaa on kuljettavana 2,8km. Yhtä edettyä tuumaa kohden maa-ainesta väistyy 12 tonnia. Tähän mennessä yhteensä 1,5 miljoonaa tonnia maata on porattu ja kuljetettu ulos tunnelista.

Jos Suomeen aletaan rakentaa suurempia tunneleita, tarvitsemmeko tännekin tuollaisen poran?

Lähteet: Popular Machanicstin artikkeli 360° videosta, Popular Mechanicsin artikkeli Berthasta, Wikipedian artikkeli Berthasta