Neuvostoliiton vakoilusormukset ovat keräilyesineitä

Vakoilu on nykyään helppoa tavallisellekin kansalaiselle. Ei toki laillista, mutta helppoa. Kameraa on kaikenlaisissa tavaroissa, mm. kynissä ja feikkiautonavaimissa. Pienet kamerat tallentavat kohtuullisen hyvää videokuvaa.

Läpän alle piilotettu kamera sormuksessa

Varjopuolena IP-kameroissa on, että niiden kaappaaminen on hyvin helppoa. Eli streamausta pääsee liian helposti kuka vain katsomaan. (IP-kameroista F-Secure, Kuinka suojata oma tietokone, Iltasanomat) Ilman minkäänlaista langatonta yhteyttä toimivat tallentavat kamerat ovat vakoilijan perustyökaluja. Näinhän se oli jo kylmän sodan aikaan. Filmikameroita asennettiin jos johonkin.

Tässä pari tyylikästä kylmän sodan aikaista vakoiluvälinettä.

Erityinen kultainen KGB-sormuskamera. Myynnissä Ebayssä hintaan 15631 euroa.
Suljinmekanismi
Mikrofilmi
Nappikamera, jota ohjataan taskussa olevalla laitteella
KGB:n kamera kengässä
Ilmakuvaa CIA:n tyyliin
Toinen kuva KGB:n sormuskamerasta

Lisää vakoilijan välineitä osoitteessa: iliketowastemytime.com, sekä Gizmodon artikkelissa.

Pienen mikrofilmille kuvaavan kameran on voinut asentaa lähes mihin vain, ja niitä on varmasti ollut monessa paikkaa: Kynissä, kelloissa jne.

Kamerapiiloja

Tänä päivänä kameroita saattaa olla siellä mihin niitä ei haluta ja ne ovat kaikkien saatavilla – Edulliseen hintaan. Mietitytti artikkeli, jossa ohjeistettiin kuinka hotellihuoneesta tai vuokratusta loma-asunnosta voi tarkistaa mahdolliset kamerat. Varmasti 20 vuotta sitten tällaista kamerantarkastajaa olisi pidetty vainoharhaisena. Kolikon kääntöpuoli on, että nykyään ei pidetä vainoharhaisena vaan tiedostavana, mutta pienet tallentavat kamerat ovat niin pieniä, että niitä ei mitenkään pysty esimerkiksi hotellihuoneesta varmuudella löytämään!

Lähteet: Ebay, USSR Photo, Tekniikka ja Talous, Gizmodo