Jalan osuessa maahan se vastaanottaa juoksijan painon. Mitäpä jos tämä paino voitaisiin varastoida ja päästää irti seuraavaan askeleeseen jalan noustessa. Juuri tähän pyrkii Enko-juoksukenkä.

Enko-kenkä

Kun juoksijan jalka koskettaa maata ja ottaa juoksijan painon vastaan, kengässä oleva jousi painuu kasaan. Näin jousi myös lieventää jalan osumiseen liittyvän iskun.

Kantapään noustessa seuraavaa askelta varten, jousi palautuu normaaliin tilaansa ja se vapauttaa jännitteensä antaen askeleeseen lisää voimaa.

Toimintaperiaate

Tällä yksinkertaisella tekniikalla Enko-kenkä samalla vaimentaa askelien iskuja sekä varastoi ja vapauttaa lisäenergiaa juoksijalle. Kenkä on ranskalaista designia.

Hanke oli yhteisörahotteinen ja keräsi tarvitun summan rahaa. Näitä kenkiä on nyt saatavilla Enko Running Shoes -verkkokaupasta 300€ hintaan.

Enko-kenkä

Mainosvideolla havainnollistetaan toiminta:

Ranskankielinen testivideo:

Mielenkiintoinen idea varastoida ja vapauttaa energiaa. Tällaisia olisi mukava päästä kokeilemaan ja tutkia kuinka paljon ”jousikengät” avustavat juoksemisessa. Luulisi, että ainakin jonkin verran. Kengän rakennekin vaikuttaa kestävältä ja hyvin suunnitellulta. Liekö sitten sallittuja juoksukisoissa, sitä en usko.

Lähteet: Indiegogo, Gear Junkie, Enko Running Shoes

Edellinen artikkeliSaturnuksen Enceladus-kuusta lähdetään etsimään elämää, Breakthrough-projektilla!
Seuraava artikkeliAll Things Led -näyttöä koko keittiökaakelointi