Valokuidun valmistusprosessi on jokaista Internetiä käyttävää henkilöä todella lähellä, usein jopa omassa huoneistossa. Harvemmin kuitenkaan tulee katsottua ja selvitettyä kuinka tämä materiaali valmistetaan. Ohessa on asiaa hyvin selkeyttävä video sekä muuta tietoa aiheesta.

Valokuidun valmistus, kuvakaappaus videolta
Valokuidun valmistus, kuvakaappaus videolta

Video, valokuidun valmistus – How It’s Made, Fiber Optics:

Paras valokuitu valmistetaan erittäin puhtaasta lasista. Lasia kuumennetaan, jonka seurauksena sitä voidaan venyttää ja näin tuottaa erittäin ohutta lasi-”narua”. Valmistus on yllättävän mekaaninen prosessi, jossa kuumaa pehmennyttä lasia venytetään painon avulla halutun paksuiseksi ja tämän jälkeen rullataan puolalle. Venytyksen alkuvaiheessa putkeen laitetaan kaasua, joka kuumentuessaan päätyy valokuidun ytimeksi. Ydintä tulee suojaamaan kuori, ja kuorea pinnoite. Valokuidun ytimen paksuus on n. 0,005–0,01 mm. Edullisempia, mutta ei yhtä tehokkaita valokuituja saadaan akryylimuovista, myös venyttämällä.

Valokuidussa kuljetetaan yleensä laserilla tai ledillä tuotettua valoa. Tiedonsiirto perustuu binäärisyyteen, valo on päällä tai pois – 1 tai 0. Tästä saadaan usean ohjelmallisen ”muokkauskerroksen” kautta haluttu tieto muunnettua mitä se alunperin lähetettäessä olikaan.

Valon taittuminen ja kulku valokuidussa
Valon taittuminen ja kulku valokuidussa

Tyypilliset yksimuotokuidulle tarkoitetut IP-verkkokäytössä olevat moduulit tukevat 11 kilometrin linkkejä, valo siis kulkee maksimissaan 11 kilometriä, kunnes siirtyy seuraavaan tietoliikennepalvelimeen.

Monimuotokuitujen ytimet ovat halkaisijaltaan 50–70 mikrometriä. Monimuotokuidussa valo kulkee heijastumalla sekä taittumalla kuidun ytimen ja lasikuoren rajapinnasta.

Valokaapelin rakenne
Valokaapelin rakenne

Edullisilla ja helppokäyttöisillä muovikuiduilla yhteyksien pituudet ovat tyypillisesti vain kymmenien tai satojen metrien mittaisia (yleensä korkeintaan 200–300 metriä).

Optical fiber cables, how do they work? | ICT #3:

Lähteet: Youtube (Discovery / Science Channel), Wikipedia

Edellinen artikkeliUudet Monopolinappulat: Vanhat suosikit poistuvat, tilalle mm. T-Rex ja kumiankka!
Seuraava artikkeliTurha boksi kytkee itsensä pois päältä