Matthias Wandel ylläpitää Woodgears-sivustoa, jolla esitellään insinöörin näkökulmasta erilaisia puutöihin liittyviä kokeiluja ja sovelluksia. Miehellä on melko hyvä näkemys asiosta ja kaikkea rakennetaan alusta pitäen, hyvillä videoilla esiteltynä. Tässä esittelemme kuinka hän muuntaa (itse rakentamansa) vannesahan pyörillä liikkuvaksi tukkisahaksi.

Tukki sahan läheisyyteen
Tukki sahan läheisyyteen

Matthiaksella oli kaadettava saarni, jonka hän halusi sahata lankuiksi. Hän aloitti kaatamalla puun ja sahaamalla siitä sopivan mittaisen pätkän. Tämän jälkeen hän aloitti muuntamaan aiemmin rakentamaansa vannesahaa tukin sahaamiseen. Ohjaimia täytyi muuttaa, lisäksi tarvittiin alle pyörät. Katso video alla.

Vannesahan muuttaminen liikkuvaksi tukkisahaksi:

Pyörien avulla vannesahaa liikutettiin tukin mittaisesti kunnes ensimmäinen siivu tukista irtosi. Seuraavat siivut olivatkin jo lankkuja. Hyvin onnistunut koe, jota Matthias lähti vielä parantelemaan mm. muokkaamalla vaunua paremmaksi. Tästä on blogipostaus tässä linkissä.

Lankkua
Lankkua

Vaatii melko tarkkaa toimintaa, jotta lankut saadaan sahatuksi suoriksi ja oikeassa kulmassa. Kenties kiskot toimisivat vielä paremmin. Jos rakentelu- ja kokeilutaitoja riittää, niin helposti sujuvat puutyöt!

Lähteet: Woodgears, Woodgears/tukkisaha, Youtube

Edellinen artikkeliDiscovery WineStation tarjoilee neljästä viinipullosta kotibaarissa
Seuraava artikkeliPäivän videokanava: Fail Army!