80- ja 90-luvuilla myyntiin tuli runsaasti erilaisia neulekoneita. Näitä koneita käytetään edelleen, niitä huolletaan ja niihin valmistetaan varaosia. Uusi Kickstarter-projekti Kniterate rakentaa näiden koneiden pohjalle automatisoidun neulekoneen.

Kniterate-neulekone
Kniterate-neulekone

Koneeseen saa 6 lankaa samanaikaisesti ja se neuloo automaattisesti tietokoneeseen syötettyä neulontamallia. Mallissa voi olla sekä neulekuvioita että eri väreillä toteutettuja kuvioita. Neulemalleja voi jakaa ja ladata Internet-yhteisössä. Koneen toiminta on melko suoraviivaista: Tietokoneeseen ladattu malli annetaan Kniteratelle neulottavaksi niillä langoilla jotka neulekoneeseen on laitettu. Ensin kone neuloo ”makkelin”, jotta neuloksen pingoitus on tasainen. Tämän jälkeen tehdään makkelin poistorivi, sitten jatketaan tietokoneen mallin neulonnalla. Noin metrin mittaiseen kuvioituun osaan meni esittelyvideossa kolmisen tuntia.

Esittelyvideot Kniterate:
Kniterate Kickstarter video, 3:15

A guide to Kniterate with Tom Catling, 6:23

Jonkin verran – tai itse asiassa aika paljonkin tarvitaan vielä käsityöosaamista, jotta esim. paidan neulotut osat saa liitettyä toisiinsa. Tämä lienee tuttua kenelle tahansa joka on neulonut vaatteita. Mikä koneessa on erityisen hienoa, erilaisten kuvioiden automaattinen toteutus. Käsikäyttöisellä neulontakoneella neuloessa etenkin eri väristen kuvioiden toteuttaminen on huomattavan työlästä. Näkisin, että tällä hilavitkuttimella on valoisat tulevaisuuden näkymät. Pieni vaatekauppa voisi helposti toteuttaa räätälöityjä vaatteita edulliseen tuotantohintaan. Toisaalta tällaisen voisi hankkia kaupungin kirjastoonkin.

Prosessimalli
Prosessimalli

Kniterate tulee myyntiin huhtikuussa 2018, ja ensimmäisten omistajien joukkoon pääsee 4700 eurolla. Vertailun vuoksi mainittakoon, että teollisen neulekoneen hinta on n. 50000 euroa.

Lähde: Kniterate Kickstarter

Edellinen artikkeliHauskoissa Meters Music OV-1 -kuulokkeissa on perinteinen VU-viisari kuulokkeen taustassa
Seuraava artikkeliKalsarit joissa on viinakätkö