Kipseissä on se ikävä puoli, että niitä joutuu usein pitämään yllään jonkin aikaa. Tällöin esimerkiksi kyseisen tuen alta raapiminen on todella hankalaa. Toisena ”ongelmana” on tietysti myös mahdolliset hajuhaitat. Nyt, kun 3D-tulostimet tekevät kovaa vauhtia tuloaan, on eräs ihminen keksinyt myös uudistaa kipsauksen näiden härveleiden avulla.

The Cortex Cast -nimellä kulkeva tuki eroaa normaalista kipsistä valmistusprosessin ja materiaalin lisäksi siinä, että se sisältää mahdollisimman paljon hengittäviä aukkoja. Härvelin kehittäjä, Jake Evill mursi oman kätensä ja joutui käyttämään perinteistä kipsiä. Silloin hän totesi, että täytyy olla olemassa parempi tapa tukea luiden paranemista.

Evill suunnitteli tuen, joka kehitetään potilaan kädestä luodun 3D-mallin pohjalta ja tulostetaan saatavilla olevilla 3D-tulostimilla. Valmiissa palasessa on paljon aukkoja, mutta se on riittävän tiheä itse murtumiskohdasta. Idean muotoon suunnittelija sai luun sisältä löytyvän kudoksen vastaavanlaisesta rakenteesta.

Tuesta on tällä hetkellä yksi valmis prototyyppi, joka on luotu manuaalisesti 3D-skannaamalla koko käsi. Painoa tällaisilla ”kipseillä” on alle 500 grammaa ja niiden paksuus on 3 millimetrin luokkaa. Tällä hetkellä kyseinen tuotos on kuitenkin vasta varhaisella asteella ja lopullisen materiaalin valinta sekä skannausprosessin kehittäminen ovat vielä kesken.

Vaikka olen kipseiltä tähän astisessa elämässäni säästynytkin, vaikuttavat ne kieltämättä melko epämukavilta rakenteilta, joten uusi malli lienee tervetullut.

Lähde

Edellinen artikkeliLisätyn todellisuuden t-paita
Seuraava artikkeliT8 – hämähäkkirobotti täynnä tekniikkaa