Autoilun ja bensan hinta on asia josta riittää loputtomasti iltapäivälehdille päiviteltävää. Itse en autoa omista, vaan vuokraan auton käyttööni silloin tällöin kun sellaiselle on tarvetta. Bensiinin hinnanvaihtelu, vakuutukset, huollot, yms. kiinteät autoilukustannukset eivät siis muodostu merkittäväksi menoeräksi, eikä autoilun kustannuksiin liittyvä keskustelu näin juurikaan kosketa. Vaikka fossiiliset polttoaineet ovat tällä hetkellä edelleen käytännössä ainoa vakavasti otettava vaihtoehto paljon autoilevan autonomistajan energianlähteeksi, ei tämä kuitenkaan tarkoita etteikö teoriassa muitakin vaihtoehtoja olisi. Esimerkiksi jo 70-luvulta lähtien vetyä on pystytty käyttämään tehokkaasti auton moottorin polttoaineena, ja niinkin aikaisin, kuin viime vuosisadan alussa Porsche toi markkinoille ensimmäiset sähköhybridiautot.

Vuonna 1900 esitelty maailman ensimmäinen sähköhybridiauto Porsche Semper Vivus seurasi tohtori Ferdinand Porschen aiempaa sähköautoa, jossa auton voimanlähteenä toimi neljä auton renkaisiin asennettua hubimoottoria. (Kyseinen automalli oli muuten sattumalta myös ensimmäinen nelivetoauto, sekä ensimmäinen auto jossa kaikissa neljässä renkaassa oli oma jarru). Semper Vivus oli kahden eturenkaisiin kiinnitetyn sähkömoottorin ohella varustettu kahdella polttomoottorilla, jotka syöttivät virtaa suoraan sähkömoottoreille, sekä akulle.

Vaikka automalli keräsi runsaasti huomiota ja teknologiaan perustuvat hybridit pärjäsivät mainiosti myös autokilpailuissa, hybridiauton korkea hinta piti mallin myynnin minimissä, eikä kyseistä autoa myyty yhteensä kuin kahdeksan kappaletta. Alkuperäisiä autoja ei myöskään ole säästynyt yhtään tähän päivään saakka, mutta hybridiautojen uuden nousun kunniaksi Porsche on rakentanut tarkan, alkuperäiseen teknologiaan perustuvan replikan alkuperäisestä, maailman ensimmäisestä hybridiautosta.

Sähköauto, hybridiauto, ja vetyauto ovat siis kaikki todistettavasti toimivia, mahdollisia korvaavia teknologioita nykyisen kaltaiselle polttomoottoriautolle. Se, miksi rajoitetusti saatavilla oleva ja ympäristölle katastrofaalinen öljy on jäänyt näinkin pitkälle vallitsevaksi polttoaineeksi henkilöautoille, joissa sitä poltetaan huonolla hyötysuhteella jääköön kunkin omaan pohdintaan.

Porschen ensimmäisen sähköhybridin pohjalta valmistettu replika esittelyssä hypyn jälkeen löytyvällä videolla

Lähde: ibtimes.com

Edellinen artikkeliPrinssi William ja Kate Middleton PEZ-annostelijat, sekä muuta oleellista kuninkaallisiin häihin liittyvää
Seuraava artikkeliUltimate Apple fanboy iPhone 4 suojakotelo on tässä!