martha_mason_rautakeuhko

Maailman ensimmäinen toimiva hengityslaite, eli ”rautakeuhko” näki päivänvalon Yhdysvalloissa vuonna 1929.  Poliovuosina 1940- ja 50-luvuilla rautakeuhko pelastikin lukuisten  poliopotilaiden hengen. Kun potilaan keuhkot halvaantuivat sairauden seurauksena, tavallisesti tilapäisesti, niin kriittisen vaiheen ylitse verenkiertoon saatiin happea asettamalla potilas alipainepumppuun perustuvaan hengityslaitteeseen, eli rautakauhkoon.  Valitettavasti joidenkin poliopotilaiden keuhkot halvaantuivat kuitenkin myös pysyvästi.  Eräs tällaisista tapauksista oli Yhdysvaltalainen Martha Mason,  joka vietti Polioon sairastumisestaan lopun elämäänsä rautakeuhkossa. 11 vuotiaana sairastunut potilas eli alipainekammiossa yhteensä yli 60 vuotta, viime viikkoon saakka, jolloin hän menehtyi Baltimoressa 71 vuotiaana.

Martha Mason kertoo itse nauttineensa elämästään rautakeuhkossa. Hengityskammiossa vietetyn ajan aikana hän ehti muiden muassa opiskelemaan itselleen loppututkinnon ja kirjoittamaan elämästään kirjan. Vaikka tekniikan kehittyessä potilaan olisi ollut mahdollista vaihtaa myös moderniin hengityslaitteeseen,  päätti Rouva Mason pysyä reautakeuhkossa, joka tarjosi hänen itsensä mukaan vapauden erillisistä keuhkoihin asetettavista letkuista.

Varsin merkille pantava tarina elämästä, joka pisti ainakin itseni jälleen miettimään kylläisen elämän edellytyksiä.

Kautta:  nytimes.com

Edellinen artikkeliItse tehty biljardipöytä
Seuraava artikkeliShadow Chair uhmaa painovoimaa – vai uhmaako?