Musica Universalis (myös ”music of the spheres” tai ”harmony of the spheres”) on kiinnostava osa tiedettä ja taidetta renessanssin ajalta.

Sounds from Around the Milky Way
Sounds from Around the Milky Way

Musica Universalis ottaa huomioon taivaankappaleiden liikkeet ja tuo niistä aspekteja mm. taiteeseen sekä humanistisiin aloihin. Tämä vaikutin oli hyvin tunnettu renessanssin aikan. Nyt NASA ovelasti tuo sitä hieman nykypäivään.

Oheisella videolla NASAn tuottama kappale – Sounds from Around the Milky Way:

Kuvaa luetaan oikealle liikkuvan pystyviivan avulla. Viivan kohdassa oleva linnunradan kuvan osa soi kuvan yläosassa korkeampana nuottina ja alaosassa matalampana. Hyvin yksinkertainen menetelmä ja vastaava kuten ANS-syntetisaattorit. Näistä kirjoitimme oheisessa artikkelissa: PIXELSYNTH on ohjelma, joka muuttaa kuvan ääneksi — Eikä pelkästään ääneksi, vaan halutun asteikon ja sävelläjin mukaiseksi sävellykseksi!

PIXELSYNTH-työkalulla voi kokeilla itsekin muutta mustavalkoisi kuvia ääneksi.

PIXELSYNTH on ohjelma, joka muuttaa kuvan ääneksi — Eikä pelkästään ääneksi, vaan halutun asteikon ja sävelläjin mukaiseksi sävellykseksi!

Harmony of the world, 1806
Harmony of the world, 1806

Lähde: Boing Boing – NASA releases the music of the Milky Way as ”recorded” by space telescopes

Edellinen artikkeliCurly on Curling-robotti / ohjelmisto, joka tekee täydellisiä osumia
Seuraava artikkeliHeronin aeolipiili on tiettävästi ensimmäinen piirustus höyrykoneesta (100-luku) – tässä valmistetaan ja testataan innovaatio