Se ei varmastikaan ole yllätys, että curlingissa pääpaino on tehdä täydellisiä heittoja. Ihminen voi treenata ja pohtia, sekä myös pelata varman päälle. Robotti ja ohjelmisto voi heti tehdä parempia tuloksia kuin ihminen joka on treenannut jo kauan.

Heitto ja pikkukuvassa radan päässä oleva kamerayksikkö
Heitto ja pikkukuvassa radan päässä oleva kamerayksikkö

Nyt sitten voidaankin pohtia, että tekeekö tämä koko lajista turhan? No, samalla voidaan pohtia laitetaanko tietokone ampumaan tarkkuutta ja jousilla ja robotit juoksemaan matkoja. Eihän se niin toimi.

Mutta on tämä innovaatio varsin mielenkiintoinen kuitenkin, ja saattaisipa jopa olla avuksi ammattilaisille kehittämään omia heittoja kun näkee miten ohjelmisto laskee radat yms.

Oheisella videolla esitellään robotit – AI Hits The Ice: Curling Robot “Curly”:

Tässä voi tietenkin pohtia, että realistista voisi olla tehdä robottien curling-kisat, joissa ainoastaan robotit heittelisivät ilman erillistä avustusta välissä. Olisi huomattavasti vaikeampaa saada ne pohtimaan myös strategiat.

Curlyn laskelmia
Curlyn laskelmia

Ohessa Curling-sanan etymologiaa:

curling (n.)
”action of turning, bending, or forming into ringlets,” mid-15c., verbal noun from curl (v.). Curling-iron ”rod of iron to be used hot for curling the hair” is from 1630s.

The game played with stones on ice, originally Scottish, is so-called by 1610s, but the sense connection is obscure. ”The name appears to describe the motion given to the stone” [OED]. Evidence of the sport dates to the early 16c. in Scotland; written accounts of the game date to the 1540s. A similar game is described from c. 1600 in Flanders.

Lähde: Smithsonian Magazine – Curly the Curling Robot Can Beat the Pros at Their Own Game

Edellinen artikkeliSuomen parhaat vaivattomat pelisivustot
Seuraava artikkeliNASA julkaisi linnunradan perusteella toteutetun sävellyksen