Viola Organista, kampiliira ja Wheelharp ovat omanlaisiaan musiikintuotantovälineitä! Videot ja kuvat.

Jousisoittimet lienevät kaikille tuttuja, niissä soittimen kieli resonoi sitä hangatessa. Harpussa taas näppäillään kieliä. Wheelharp (”kampiharppu”) on vuonna 2013 kehitetty soitin, jossa moottorilla pyörivä rumpu soittaa kieliä, jotka koskettimistosta on painettu alas. Wheelharpin kehittivät Jon Jones ja Mitchell Manger, perustuen kampiliiraan, cembaloon sekä Da Vincin ideoimaan Viola organistaan. Kielet soivat jatkuvasti tremolo-tyylisesti, joten ääni on melkoisen intensiivinen. Polkimella saa säädettyä äänen syvyyttä.

Wheelharp

Videolla esitellään Wheelharp (soitto alkaa 1:05):

Wheelharp suoralla koskettimistolla

Kampiliira (Hurdy-Gurdy) perustuu jo yli 1000 vuotta sitten kehitettyyn organistruminiin. Tässä jousisoittimessa kammesta pyöritetään puukiekkoa, joka hankaa kieltä.

Matthias Loibner soittaa kampiliiraa:

Veistos Santiago de Compostelan katedraalissa Espanjassa (organistrumin soittajat)
Nykyaikainen kampiliira
Kampiliiroja

Näppäimistä valitaan mitkä nuotit soivat. Tämän lisäksi on kieliä, jotka resonoivat jatkuvasti, samantyylisesti kuin esimerkiksi sitarissa. Vanhoissa kampiliiroissa oli pythagoralainen asteikko, ennenkuin siirryttiin tasavireiseen soittimeen. Kampiliiran
historia alkoi ”ylhäisesti” kirkkomusiikissa ja luostareissa, sekä trubaduureilla, 1100-luvulla. 1300-luvulla soitinta tavattiin kerjäläisten parissa – Toisaalta yleisenä kansansoittimena koko Euroopassa. Barokin aikaan mm. Joseph Haydn teki sävellyksiä kampiliiralle. Nykyään soitinta soitellaan vaihtelevissa merkeissä, myös barokkiorkestereissa.

Viola Organista on Leonardo da Vincin 1400-luvulla ideoima soitin, josta wheelharpkin on saanut ideaansa. Ensimmäinen tunnettu prototyyppi Vincin soittimelle on Hans Heydenin Geigenwerk vuodelta 1575. Viola Organistassa nauha soitti näppäimistä alaspainettuja kieliä kuten jousisoittimessa.

Viola organista (Codex Atlanticus, 1488–1489)
Geigenwerk

Viola Organista -tyylinen soitin, sillä erotuksella että kiekot eikä nauha soittavat kieliä:

Puolalaisen Tygodnik Powszechnyn rakentama Viola Organista:

Nämä historialliset soitinmallit ovat mielenkiintoista ihmeteltävää ja tutkittavaa. Vieläkin voidaan keksiä ja löytää historiasta uusia soittimia, joilla voidaan tuottaa musiikkia, jota vielä ei ole mahdollista kuulla! Kampiliiroja voi löytää esim. ebaysta käytettynä n. 500 eurosta ylöspäin.

Lopuksi vielä hämmästyttävä Omen, esittäjänä Guilhem Desq. Kuulostaa todella hienolta:

Lähteet: artikkelissa ja New Atlas