Harva asia on hämmästyttänyt elokuvissa yhtä paljon kuin stop-motion-tekniikalla tehdyt pienoismallianimaatiot. Vaikka pienoismallit eivät olisi olleet aina niin hyvin tehtyjä, tai liike ei olisi ollut täysin luonnollista, niin tuntemus aidosta materiaalista välittyy usein paremmin kuin tietokonegrafiikassa.

Imperial Walkerien animointia
Imperial Walkerien animointia

Idustrial Light and Magicillä edelleen töissä oleva Paul Huston toimi Imperiumin vastaiskun aikaan chief model makerinä ja muistelee kuinka kuvaussettiin saatettiin kivuta luukusta ja yhden sekunnin elokuvaa tuottamiseen kesti pari tuntia.

Videolla kerrotaan Imperial Walkereiden animoinnista:

Vertaa lopputulosta tällä videolla:

Alkuperäiset Imperial Walkerit (AT-AT) koottiin aluksi alumiinista ja jälkikäsiteltiin vaahdolla. Eniten käytetyt mallit olivat 45cm korkeita. Lisäksi oli mm. puolikkaan setelin kokoisia malleja sekä 90cm halkaisijan jalka. Tärkeää oli, että jokaista filmin 24 ruutua varteen voitiin tehdä muutoksia malliin.

Tarkkaa laskemista, pohtimista ja ymmärtämistä liittyen jokaisen kohdan, nivelen ja esineen liikkumiseen, kiihtyvyyteen ja hidastumiseen. Paul toteaa, että vanhassa tavassa on nostalgiaa, mutta toisaalta pohtii, että nykyisenkaltaisia elokuvia ei koskaan voitaisi toteuttaa pienoismalleilla: Työ on paljon hitaampaa ja kalliimpaa, toisaalta kaikkea ei voitaisi toteuttaa lainkaan.

Rogue One Imperial Walkers
Rogue One Imperial Walkers

Täytyy sanoa, että kun katsoin Rogue One -Tähtien sota -jaksoa, huomasin että grafiikka näyttää huomattavasti paremmalta kuin esimerkiksi ensimmäisissä uusissa tuotannoissa (1, 2, 3). Jos katsoo analyyttisesti, voi miettiä, että tietokonegrafiikalla tavoitellaan joskus samaa fiilistä joka oli alkuperäisissä osissa toteutettu pienoismalleilla. Takaisin juurille siis, ja nostalgiaan.

Lähde: Popular Mechanics

Edellinen artikkeliGoExpo ja iGOOO ZerO -tasapainoskootteri
Seuraava artikkeliBig Bertha aloitti vuonna 2013 maailman suurimpana porana, ja kaivaa edelleen Seattlen alla 2,8km pituista 17,5m halkaisijan tunnelia. Katso 360°-video