Jäähdytyselementeillä varustetulle LED-valaisimelle luvataan 40 vuoden käyttöikä

heatsink_valaisin

Hehkulamppujen myyntihän loppui muutamia vuosia sitten ja tilalle tulivat erilaiset energiaa säästävät ratkaisut. Tällaisetkaan polttimot eivät kuitenkaan kestä läheskään ikuisesti ja moni onkin ehtinyt vuosien saatossa epäillä erilaisten valaistusatkaisujen valmistajia myynnin edistämiseksi lyhennetyistä käyttöi’istä. Tämän vuoden toukokuussa esitellään kuitenkin jopa 40 vuotta kestävä valaisin.

Kyseessä on keksijä Jake Dysonin kehittelemä LED-valaisin, joka on varustettu melko järeillä jäähdytyselementeillä. Näiden avulla polttimon lämpö saadaan pidettyä jatkuvasti korkeintaan 55 celsiusasteessa. Tämän johdosta lampun käyttöikä saadaan taas kasvatettua 40 vuoteen, mikäli valaisinta käytetään 12 tuntia päivässä. Ainoa ongelma keksinnössä on sen hinta. Yksi kappale tällaisia valaisimia maksaa nimittäin yli 1600 euroa.

Laite maksaa todennäköisesti itsensä takaisin jossain vaiheessa, mutta se tuskin ohittaa muita vaihtoehtoja suosiossa ainakaan heti. Tällaisia valaisimiin saattaa kuitenkin törmätä tulevaisuudessa esimerkiksi ostoskeskuksissa tai lentokentillä.

Lähde