Daily Paywall maksaa uutisten lukimisesta

dailypay

Nykyisin myös moni suomalainenkin verkkojulkaisu sisältää jonkinlaisen systeemin, joka piilottaa uutiset tai muut artikkelit maksumuurien taakse. Taiteilija Paolo Cirio kyllästyi tällaiseen menettelyyn ja toi tarjolle Daily Paywall -nimisen sivuston, joka sen sijaan maksaa käyttäjilleen uutisten lukemisesta.

Systeemi käy kuitenkin samalla myös hieman lain harmaalla puolella, sillä se napsii sisältönsä skriptien avulla nimenomaan erilaisten maksumuureilla lukittujen uutissivustojen tarjonnasta. Käytettyjä lähteitä ovat The Economist, Financial Times sekä Wall Street Journal. Ciriolta itseltään löytyy tilaus kyseisten sivustojen tarjontaan, mutta se ei tee sisällön ilmaiseksi jakamisesta varmastikaan täysin laillista.

Uutisten lukemisen lisäksi käyttäjät voivat sitten osallistua halutessaan niitä koskeviin visailuihin ja tienata oikein vastatessaan dollarin (~80 snt) jokaista lukemaansa artikkelia kohden. Rahat tällaiseen menettelyyn saadaan kerättyä lahjoitusten avulla. Palvelu tuskin pysyy kuitenkaan pitkään pystyssä, sillä moni lähteenä toimiva sivusto ei varmasti innostu ideasta, jossa maksumuurien taakse piilotettuja artikkeleita jaellaan ilmaiseksi.

Lähde