Suomen kielen sana tietokone on todettu harhaanjohtavaksi jo useaan otteeseen. Englanninkielinen sana computer on sen sijaan lähempänä totuutta, sillä tietokoneen tehtävähän on varsinaisesti laskea asioita. 60-luvun lopulla tällaisten härveleiden toimintaa esittelemään kyhättiin Digi-Comp II -niminen vekotin, joka hoiti erilaisia laskutoimituksia marmorikuulien ja kääntyvien vipujen avulla. Nyt törmäsin sattumalta uudistettuun versioon tästä mielenkiintoisesta laitteesta.

Digi-Comp II: First Edition on esikuvaansa pienempi ja käyttää marmorikuulien sijaan pieniä metallisia pachinko-kuulia. Muuten vekotin toimii samalla tavalla kuin vanhempikin versio ja se osaa laskea muun muassa yhteen-, kerto-, jako- ja vähennyslaskuja. Systeemi ei tietenkään tarvitse sen kummempia virtalähteitä, vaan sen toiminta perustuu painovoiman vierittämiin kuuliin. Yhdellä vekottimella on kuitenkin hintaa lähes 300 euroa, joten se tulee jopa useita moderneja tietokoneita kalliimmaksi.

Lähde

Edellinen artikkeliPocketQube Kit mahdollistaa ”edullisten” satelliittien rakentamisen
Seuraava artikkeliKummatkin kätensä menettänyt potilas pääsi kokeilemaan hermoilla ohjattavia robottiraajoja