3D-tulostetut robotit opettelevat liikkumaan muuttuvissa tilanteissa

Internetistä löytyy lukuisia erilaisia tietokoneohjelmia, jotka pyrkivät kehittämään itselleen ”täydellisen” muodon virtuaalisessa maailmassaan liikkumiseen. Olen täällä hilavitkutin.com:ssakin kirjoittanut yhdestä ohjelmasta, joka opetteli kävelyttämään erilaisia 3D-malleja. Oikeassa maailmassa robottien oppiminen ei kuitenkaan ole yhtä tehokasta. Nyt tutkijat ovat kehitelleet robotteja, jotka pystyvät reagoimaan muuttuviin tilanteisiin ja esittämään, mihin tällaiset härvelit pystyvät tietokoneohjelmien ulkopuolella.

Muun muassa yllä olevalla videolla esiintyvä robotti on osa Oslon yliopistossa tehtyä tutkimusta. Siltä löytyi aluksi neljä raajaa, mutta vekotin oppi liikkumaan myös silloin, kun yksi näistä napattiin pois. Tällaisen sopeutumisen lisäksi yliopistossa tutkittiin mahdollisuutta kehittää tietokonejärjestelmää, joka osaisi valita tiettyyn tarkoitukseen kehitettävälle robotille sopivat rakennusosat tuhansien erilaisten vaihtoehtojen joukosta ja 3D-tulostaa ne.

Lähde