https://www.youtube.com/watch?v=HqqevDDLfTg

Erilaiset pienet eläimet, kuten esimerkiksi liskot, ovat tunnetusti erittäin hyviä kiipeilemään jopa pystysuorilla pinnoilla. Ihmisten käyttöön on yritetty kehitellä vastaavanlaisella pidolla varustettuja raajoja jo jonkin aikaa ja nyt Stanfordin yliopisto on julkistanut omat keinotekoiset ”käpälänsä”, jotka helpottavat suorilla lasiseinillä kiipeilemistä.

Myös asetekniikastaan tunnettu DARPA julkisti aiemmin tänä vuonna vastaavanlaiset vekottimet, mutta ei antanut niiden toiminnasta juurikaan yksityiskohtaista tietoa. Stanfordin yliopiston kehittämät tassut perustuvat Polydimetyylisiloksaani-nimiseen aineeseen, jota käytetään muun muassa vettä hylkivissä päällysteissä. Aineen avulla onnistuttiin kehittämään eräänlaiset imukupit, jotka kykenevät kannattelmaan aikuista miestä lasiseinää vasten.

Tassujen takana oleva tiimi uskoo, että DARPA:n esittelemät kiipeilyvälineet perustuvat vastaavanlaiseen menetelmään. Kyseessä ei ole kuitenkaan vielä mikään täydellinen tekniikka, joten ainakaan aivan lähitulevaisuudessa ei tulla luultavasti törmäämään tällaisia läpysköitä käyttäviin ikkunanpesijöihin.

Lähde

Edellinen artikkeliSuurennuslasina toimiva lusikka auttaa tarkkoja kulinaristeja
Seuraava artikkeli3D-tulostetut robotit opettelevat liikkumaan muuttuvissa tilanteissa