Elokuvamaailmassa näkymättömyys on arkipäivää ja sen toteuttamiseen vaaditaan ainoastaan taitava editoija. Oikeassakin maailmassa moni muukin yksikkö kuin armeija haluaisi varmasti piilottaa asioita katseilta. Tätä varten tiedemiehet ympäri maapalloa yrittävät väsätä eräänlaisia ”näkymättömyysviittoja”. Nämä yleensä perustuvat valokuituihin tai metamateriaaleihin, mutta nyt tutkijat onnistuivat kehittämään näkymättömyyden tarjoavan suojan kuluttajienkin saatavilla olevista linsseistä.

Rochesterin yliopistossa kehitetty systeemi perustuu kahteen tarkasti aseteltuun linssipariin. Tämän linssisysteemin avulla tutkijat sitten onnistuivat taittamaan valoa siten, että systeemin taakse jäävät kappaleet muuttuivat näkymättömiksi. Viritelmä skaalautuu myös linssien koon kasvaessa, eli samalla tekniikalla voisi tarvittaessa piilottaa suurempiakin kohteita. Lisäksi kohteet pysyvät näkymättömissä, vaikka systeemiin kohdistettaisiin katse jopa yli 15 asteen kulmassa.

Viritelmällä on myös toki rajansa, sillä näkymättömyyden illuusio syntyy ainoastaan donitsia muistuttavalle alalle linssien ympärille. Näin ollen esimerkiksi täysin linssin keskelle osuvat kappaleet eivät muutu näkymättömiksi.

Lähde

Edellinen artikkeliNixie on ranteeseen napsahtava quad-kopteri, jonka ainoa tarkoitus on ottaa kuvia omistajastaan
Seuraava artikkeliThe No Charge Smart Watch – Älykello vuoden akkukestolla