viinisensori

Viinien maistaminen on suuri juttu sitä harrastavalle joukolle, mutta ulkopuolisesta ihmisestä homma voi välillä tuntua aivan käsittämättömältä. Objektiivisten arvioiden tuottaminen erilaisista viinimerkeistä ei myöskään aina ole niin yksinkertaista. Luottaisitko sen sijaan robotin tekemään arvioon, joka perustuu suoraan pelkästään viinin ominaisuuksiin?

Tanskalaiset Aarhusin yliopiston tutkijat väittävät kehittäneensä optisen nanosensorin, joka kykenee mittaamaan tarkasti viinin ”kuivuuden”. Viinin aiheuttama kuivuuden tunne syntyy pääosin suun proteiinien ja viinin tanniinien yhteisvaikutuksesta. Kyseistä reaktiota kutsutaan adstringaatioksi.

Sensori kehitettiin miimikoimalla proteiineissa tapahtuvia muutoksia. Tämä tekniikka ei sinänsä ole uusi, mutta sen avulla luotu sensori saatiin nimenomaan mittaamaan suussakin tapahtuvan efektin voimakkuutta sen sijaan, että arvio viinin kuivuudesta perustuisi esimerkiksi molekyylien määrään.

Lähde

Edellinen artikkeliMaailman syvin uima-allas mahdollistaa sukeltamisen 40 metriin asti
Seuraava artikkeliTilt Brush on kolmiulotteinen piirto-ohjelma Oculus Rift:lle