VEST – Liivi pyrkii auttamaan kuuroja tärinän avulla

vest_principle

Kuuroille ja kuulonsa menettäneille on yritetty kehittää erilaisia apuvälineitä, mutta täydellistä ratkaisua ongelmaan ei ole ainakaan vielä löytynyt. Tällä kertaa Vest-niminen liivi yrittää helpottaa kuurojen elämää tärinän avulla.

Systeemi perustuu lukuisiin tärinämoottoreihin, jotka muuttavat matkapuhelimen mikrofonin kautta napatut äänet erilaisiksi värinöiksi. Liivin pukemisen ja pikaisen harjoittelujakson jälkeen käyttäjän pitäisi sitten pystyä yhdistämään erilaiset värähdykset erilaisiin ympäristön ääniin. Tietenkään esimerkiksi puhetta ei ole välittömästi mahdollista tunnistaa sanasta sanaan, mutta kuuron elämää helpottaa varmasti vaikkapa kiehuvan vesipannun ulinan huomaaminen.

Laitteen kehittäjät kuitenkin uskovat vankasti, että pidemmällä harjoittelulla vekottimella saadaan lähes korvattua perinteinen kuulo. Härveli on kuitenkin vielä prototyyppitasolla ja hakee nyt rahoitusta Kickstarter-palvelusta. Tukijoille on tarjolla muun muassa kirjoja sekä henkilökohtaisia keskustelutuokioita liivin kehittäjien kanssa ja noin 2300 euron panostuksella saa yhdet tällaiset liivit itselleen.

Lähde