Insinööriopiskelijat kehittivät saasteita absorboivia kattotiilejä

savutiili

Saasteet ovat nykyajan suurkaupungeissa yhä kasvava ongelma. Muun muassa erilaisten ajoneuvojen tuottamaa savua on koitettu jo aiemminkin hävittää mitä erilaisimmilla tekniikoilla. Kalifornian yliopiston opiskelijat kehittivät tällä kertaa kattotiileille sopivan maalin, joka pystyy tuhoamaan jopa vuodessa 18000km huristelevan auton päästöt.

Päällystemaali koostuu titaanidioksidista, eli samasta aineesta, jota löytyy muun muassa aurinkovoiteista. Kun ilman saasteet osuvat tälla tavoin käsiteltyihin kattotiileihin, niin ne muuttuvat harmittomiksi suoloiksi. Testien perusteella systeemi myös toimii ja 220m² kattoalan päällystäminen saasteita tuhoavalla aineella maksaa ainoastaan alle 4 euroa.

Tällä hetkellä päällystettä on ikävä kyllä mahdollista valmistaa vain valkoisena ja valkoiset katot eivät taas yleensä sovi kovin hyvin katukuvaan, vaikka ne lisäksi heijastavat paremmin auringonvaloa kuin perinteiset tummemmat vaihtoehdot.

Lähde