ääniaallotWikimedia

Itse lataan älypuhelintani päivittäin, eikä tästä synny varsinaisesti mitään ongelmaa. Toisaalta etenkin ulkomailla matkusteltaessa akkukesto saisi aina olla parempi. Nyt Isossa-Britanniassa on kehitetty tekniikka, joka lataa matkapuhelinta taustamölyn avulla.

Joukko Queen Maryn yliopiston tiedemiehiä on toiminut yhdessä Nokian kanssa kehitellessään äänien avulla latautuvaa laitettaan. Virtaa tuotetaan äänen aiheuttamiin värinöihin reagoivien nanogeneraattorien avulla. Tekniikka perustuu korealaisten neljä vuotta sitten suunnittelemaan konseptiin pienen pienistä nanojohdoista, jotka tuottavat sähkövirtaa, kun niihin kohdistuu jokin voima.

Prototyyppilaite kykeni tuottamaan liikenteen, puheen ja musiikin voimalla jopa 5V jännitteen, joka riitti lataamaan puhelinta. Tietenkään tällainen tekniikka ei ole vielä tasolla, jolla se kykenisi pitämään matkapuhelimen akun aina täynnä pelkän melun avulla, mutta on se kuitenkin taas hieno osoitus nanomateriaalien lähestymisestä arkipäivän käyttökohteita.

Lähde

Edellinen artikkeliSpreadTHAT! on voiveitsi, joka hyödyntää kehon lämpöä
Seuraava artikkeliTulevaisuudessa elektroniset härvelit saattaa voida ladata myös hikoilemalla

1 KOMMENTTI

  1. ”Prototyyppilaite kykeni tuottamaan liikenteen, puheen ja musiikin voimalla jopa 5V jännitteen, joka riitti lataamaan puhelinta. Tietenkään tällainen tekniikka ei ole vielä tasolla, jolla se kykenisi pitämään matkapuhelimen akun aina täynnä pelkän melun avulla”,

    Sähköjännite ei kuvaa juuri ollenkaan virtalähteen tehokkuutta. Voit itse kehittää satoje tai tuhansien volttien jännitteen hieromalla takapuoltasi lakatun tuolin pintaan, mutta tuollaisella hankaussähkölläkään ei mitään akkuja ladata, koska virta jää olemattoman pieneksi jtai kestoltaan hyvin lyhyeksi. Viiden voltin tasavirtalähde päästään tuotteistamaan sitten kun siitä saadaan kymmeniä tai satoja milliampeereja virtaa, ts virtalähteen tehon suuruusluokka lähestyy yhtä volttiampeeria.