ennätysmagneetti

Erilaisia voimakkaita magneetteja saa tilattua internetistä muutaman euron hintaan aivan kotiovelle asti. Vaikka tällaiset metallisiin esineisiin kiinni sinkoutuvat kappaleet vaarallisen voimakkaita ovatkin, niin eivät ne kuitenkaan ole sentään aivan maailmanennätystasoa. Sen sijaan Cambridgen yliopistossa työskentelevät tiedemiehet ovat nyt onnistuneet lyömään rikki edellisen ennätyksen maailman tiheimmästä magneettivuosta.

Noin golfpallon kokoinen kappale kykeni tuottamaan jopa 17,6 teslan magneettivuon. Ennätyksestä antaa jotain käsitystä se, että alussa mainituista neodyymimagneettien magneettivuon tiheys on yleensä 1,25 teslan luokkaa. Lopputulokseen päästiin noin -196 asteeseen jäähdytettyjen suprajohteiden avulla. Kappaleisiin kohdistui lisäksi suuria sisäisiä voimia, jotka muuttivat muuten vankat kappaleet hauraiksi. Näin ollen tiedemiesten tuli varoa kappaleiden räjähtämistä palasiksi testin aikana.

Vaikka jääkaappimagneetit jo tarpeeksi tehokkaita ovatkin, niin tällainen tutkimus auttaa varmasti esimerkiksi erilaisten magneettilevitaatiota hyödyntävien junien kehittämistä.

Lähde

Edellinen artikkeliFireFlow – Sony jatkokehitti konserteissa nähtäviä loistetikkuja
Seuraava artikkeliFrebble auttaa pitämään kädestä pidemmänkin välimatkan takaa