Golfpallot on tehty tarkoituksella epätasaisiksi, sillä tämä muotoilu vähentää niihin kohdistuvaa ilmanvastusta saaden pallot sujahtamaan pidemmälle. Autojen pinnoilla epätasaisuuksista on kuitenkin suurilla nopeuksilla myös haittaa, mutta nyt MIT on kehittänyt uuden tekniikan, jonka avulla myös ajoneuvojen ilmanvastusta voisi vähentää vauhdin mukana muotoaan muuttavan pinnoitteen avulla.

Tekniikkaa on testattu muun muassa puolikkaan golfpallon muotoisella rakennelmalla. Systeemiä hyödyntävät kappaleet ovat sisältä onttoja, mutta niiden kuori koostuu jäykästä ulko-osasta sekä pehmeästä sisuksesta. Pinnanmuotoa voidaan sitten muuttaa imemällä rakennelmien sisällä oleva ilma pois. Näin ollen esimerkiksi hitaissa nopeuksissa autojen pinnat voisivat olla epätasaisia ja nopeassa vauhdissa taas mahdollisimman sileitä, jotta ilmanvastus pysyisi aina mahdollisimman pienenä.

Kyse on kuitenkin vielä varhaisista prototyypeistä, mutta ehkä tällaisia muodonmuutoksia nähdään sitten tulevaisuuden automatisoiduissa autoissa.

Lähde

Edellinen artikkeliWashboard myi neljännesdollareita hieman niiden arvoa suuremmalla hinnalla
Seuraava artikkeliFireFlow – Sony jatkokehitti konserteissa nähtäviä loistetikkuja