kosketusnanomateriaali

Tietysti esimerkiksi pikkuruisen hiekanjyvän huomaaminen paksun patjan alta voi olla lähes mahdoton tehtävä, mutta nyt on kehitetty nanomateriaali, jonka avulla voisi piilottaa suurempiakin kappaleita pienemmällä määrällä peiteainetta.

Uusi materiaali koostuu polymeeristä kasatuista mikroskooppisen pienistä neulamaisista kartioista. Näiden muodostama rakennelma sitten kykenee ahmaisemaan sisäänsä erilaisia kappaleita siten, että objektien olemassaoloa ei voi huomata tunnustelemalla. Materiaali pystyy ihmisen lisäksi huijaamaan jopa voimien laskemiseen perustuvia mittareita.

Tämä saksalaisessa Karlsruhen yliopistossa kehitetty materiaali luotiin ainoastaan tutkimuskäyttöä varten, mutta eiköhän tällaisellekin tekniikalle löydy erilaisia kaupallisia käyttökohteita. Nanomateriaalia voisi suuremmassa mittakaavassa käyttää esimerkiksi täydellisen retkipatjan valmistamiseen tai sitten sähköjohtojen piilottamiseen mattojen alle. Toisaalta tekniikkaa saattaisivat hyödyntää myös erilaiset tulevaisuuden salakuljettajat.

Lähde

Edellinen artikkeliHotBlack-rannekello esittää jalkapallo-otteluiden tulokset viisareiden avulla
Seuraava artikkeliCruise haluaa muuttaa nykyaikaiset autot itseohjautuvaksi