Tutkijat kehittivät uuden tavan muuttaa veden virtaus sähköksi

Moni näkee vessan vetämisen valtavana tuhlauksena, sillä pönttöön virtaa hetkessä useampi litra puhdasta vettä ja kaiken tämän tarkoituksena on vain työntää jätökset eteenpäin. Lähitulevaisuudessa tästäkin toiminnasta voidaan sen sijaan mahdollisesti generoida hieman sähköä uuden Etelä-Koreassa kehitetyn systeemin avulla.

Soulin kansallisessa yliopistossa sekä KETI-instituutissa työskentelevät tutkijat ovat väsänneet laitteiston, jolla pystyy tuottamaan sähkövirtaa esimerkiksi jopa vesipisaroiden liikkeestä. Systeemi perustuu dielektrinen aineeseen, jonka ympärille muodostuu ns. sähköinen kaksoiskerros, kun se upotetaan veteen. Tämän kerroksen päällä liukuvat vesipisarat saavat sitten aikaan sähköisiä varauksia.

Testeissä pikkuisen levyn läpi valuteltiin 30μl vesipisaroita, jotka kykenivät kehittämään tarpeeksi virtaa pienelle vihreälle LED-polttimolle. Tällä hetkellä tekniikka on vasta varhaisella kokeilutasolla, mutta tulevaisuudessa sillä voisi päällystää esimerkiksi ikkunat tai vaikka vessanpöntön, jolloin näiden kautta virtaavasta vedestä voitaisiin generoida sähkövirtaa erilaisten pienten härveleiden käyttöön.

Lähde