Tulevaisuuteen sijoittuvissa elokuvissa on totuttu näkemään ilmassa leijuvia näyttöjä, joiden sisältöä esimerkiksi päähenkilö pystyy selaamaan pelkästään käsien eleillä. Nyt Bristolin yliopiston tietotekniikan osasto on onnistunut luomaan eräänlaisen alkukantaisen version tällaisista näyttöpäätteistä.

MisTable:ksi nimetty härveli yhdistää interaktiivisen pöydän ja sumuverhon. Sumu tuotetaan savukoneen avulla ja liikkeiden tunnistamiseen on käytetty muun muassa Kinect:iä sekä Leap:ia. Näiden tekniikoiden avulla kyetään luomaan ilmassa leijuvaa grafiikkaa, jota voi ohjata käsiä liikuttamalla. Laitteistolla voi esittää 2D- tai 3D-grafiikkaa ja käyttäjät voivat jakaa omia näkymiään toistensa kanssa tai esittää ne kaikille myös pöydän päältä löytyvän näytön kautta.

Tällä hetkellä valmiina oleva prototyyppilaitteisto ei ole mikään tarkin tai käytettävyydeltään miellyttävin kokemus, mutta tuskin tällä kokeilulla edes pyrittiinkään tuottamaan täydellistä systeemiä. Tällaiset rakennelmat antavat kuitenkin toivoa sen suhteen, että jo muutaman kymmenen vuoden päästä ”hologramminäytöt” voisivat olla arkipäivää.

Lähde

Edellinen artikkeliKalpeneeko 4K 8K-resoluution rinnalla?
Seuraava artikkeliRahtilaivan taipuisaa matkantekoa kovassa merenkäynnissä