8kcam

Itse ainakin omistan vielä lukuisia näyttöjä, joiden resoluutio ei yllä lähellekään täyttä 1980×1080 pikselin Full HD-tarkkuutta. Tämä ei estänyt markkinoijia tuomasta kauppoihin 4K-näyttöjä ja -televisioita, jotka nelinkertaistivat Full HD:n tarjoaman tarkkuuden. Nyt sitten edes tämä 4K ei ole tavallaan enää suurin tarjolla oleva resoluutio, sillä 8K tarkkuus koputtelee jo oville.

4K-televisioiden hinnat alkavat pikku hiljaa olla järkevän oloisia kuluttajien lompakoita ajatellen, mutta varsinaista katseltavaa materiaalia ei ole vielä aivan yllin kyllin. Japanin yleisradioyhtiö NHK on kuitenkin alkanut jo tuottaa 8K-resoluution sisältöä. Tämä tarkoittaa siis 7680×4320 pikselin kokoisia kuvia ja videoita. Formaatti niin tarkka, että edes ihmissilmä ei kykene erottamaan kuvan muodostavia pikseleitä.

Tällä hetkellä kyseisestä resoluutiosta pääsee kuitenkin nauttimaan ainoastaan messujen demotilaisuuksissa, joten ennen sellaiseen pääsemistä täytyy vain luottaa tekniikan nähneiden sanoihin sen tarkkuudesta. NHK itsekin aikoo aloittaa ensimmäiset 8K-lähetykset vasta vuoden 2016 tienoilla. Jääköhän edes tämä standardi sitten pidempiaikaiseksi vai jatkuuko K:ta edeltävän numeron kasvu äärettömiin asti?

Lähde

Edellinen artikkeliCommodore Pi -projekti muuttaa Raspberry Pi:n 80-luvun tietokoneeksi
Seuraava artikkeliMisTable tuo tieteiselokuvien näytöt askeleen lähemmäksi todellisuutta