Wikipedia_language_search_on_Nokia_phone©Wikimedia

Kaikki, jotka ovat joskus ajaneet autoa mukulakivillä tai mökkiteillä tietävät varmasti, miltä epätasainen tienpinta tuntuu ajoneuvon sisällä. Pientä tärinää syntyy kuitenkin myös vaikka alla olisi moottoritie. Tulevaisuudessa tätä ominaisuutta voisi ehkä hyödyntää matkapuhelimen lataamiseen ajomatkan aikana.

Wisconsinin, Minnesotan sekä Sun Yat-senin yliopistoissa kehitetään uutta nanogeneraattoria, jonka voisi kiinnittää matkapuhelimeen tai sen kuoriin. Tällainen pienikokoinen härveli pystyisi sitten lataamaan kännykkää tärinöiden avulla ilman minkäänlaisia ulkoisia johtoja.

Generaattori koostuu mesohuokoisesta polymeerikalvosta, joka on asetttu kahden ohuen elektronilevyn väliin. Tällainen taipuva osanen voidaan sitten asettaa kurvikkaidenkin puhelimien kuoriin. Tarkemmat spesifikaatiot siitä, miten sähköä sitten tuotetaan voi käydä lukaisemassa lähdesivustolta. Onhan toki olemassa erilaisia tupakansytyttimestä virtansa ottavia latauskaapeleitakin, mutta tällaista tärinätekniikkaa voisi hyödyntää tulevaisuudessa suurempiinkin käyttötarkoituksiin.

Lähde

Edellinen artikkeliSPARCS – kranaattien avulla laukaistavia kameroita
Seuraava artikkeliMini Museum tuo käden ulottuville lukuisia historiallisia kappaleita