hav304

Ilmalaivat olivat aikoinaan melko näyttäviä härveleitä. Tällaisista vekottimista kiinnostuneiden harmiksi suihkumoottoreilla varustetut lentokoneet syrjäyttivät nämä kulkuvälineet melko pian. Nyt Isossa-Britanniassa on kuitenkin julkistettu maailman suurin lentoalus, joka on jopa 91 metriä pitkä ja muistuttaa hieman ilmalaivoja.

Vaikka härveli näyttääkin ulkoisesti ilmalaivalta, omaa se myös lentokoneen siipiä vastaavia muotoja, jotka tuottavat nostovoimaa. 40% tarvittavasta nostovoimasta voidaan tuottaa härvelin muotojen avulla. HAV304 ei tästä huolimatta tarvitse lentoo lähteäkseen kiitorataa ja se saavuttaa ilmassa jopa 148 km/h nopeuden. Laite pystyy myös leijumaan laskeutumatta jopa kolme viikkoa ja näin ollen sitä voisi käyttää esimerkiksi avustustehtävissä luonnontuhoista kärsineillä alueilla tai kehitysmaissa.

HAV304 kykenee kuskaamaan 10000 kg lastin, mutta myös suuremman massan kuljettamiseen kykenevä malli on suunnitteilla. Aivan halvaksi tällaisen vekottimen rakentaminen ei tietenkään tule, mutta projekti on saanut Ison-Britannian hallitukselta yli 3 miljoonan euron avustusrahan, jolla pitäisi jo jotain saada valmiiksi. Aikataulusta ei ole vielä mitään varmaa tietoa. Ehkäpä tällainen kuitenkin joskus lentää Suomenkin yli.

Lähde

Edellinen artikkeliRuotsalainen yritys keksi uuden tavan mainostaa hiustuotteitaan
Seuraava artikkeliRoskakorien verkosto auttaa kaupunkia jätehuollossa