Nykyään on mahdollista valmistaa käsittämättömän pienikokoisia esineitä. Esimerkiksi maailman pienin lumiukko muutaman vuoden takaa oli leveydeltään 1/100 millin luokkaa. Texasin yliopistossa Arlingtonissa sen sijaan valmistettiin hiljattain mikroskooppisia tuulimyllyjä.

Laitteet ovat siipiväliltään ainoastaan 1,8 mm leveitä ja niitä mahtuisi 10 yhteen riisinjyvään. Tutkijoiden mukaan tällaisia pieniä vispilöitä voisi vielä joskus käyttää jopa mukana kannettavien laitteiden lataamiseen. Akun loppuessa, käyttäjän tarvitsisi ainoastaan asettaa puhelimensa ympärille suojakuori, josta löytyisi tällaisia tuulimyllyjä. Sen jälkeen puhelin latautuisi, kun sitä kohti heiluttelisi ilmaa käsillään.

Pikkuruisia härveleitä voisi myös kiinnittää rakennuksiin ja ne tuottaisivat energiaa esimerkiksi langattomille viestintävälineille tai valaistukselle. Tällaisten rakennelmien hyödyntämisessä on toki vielä lukuisia haasteita, sillä muutama pölyhiukkanenkin saattaisi jumittaa nämä vekottimet.

Lähde

Edellinen artikkeliJäähyväiset piparkakkutalolle japanilaiseen hirviötyyliin
Seuraava artikkeliKansainväliseltä avaruusasemalta löytyy pian tunnetun universumin kylmin piste