Cota – langattoman latauksen todellinen esiinmarssi?

Langattomat lataustekniikat ovat pikkuhiljaa tehneet tuloaan kuluttajienkin saataville. Vielä nykyisin kyseisest teknologiat kuitenkin yleensä tarvitsevat lähes välittömän kosketuksen latauspintaan. Ossia-nimisen startupin kehittämä Cota-järjestelmä sen sijaan pystyy jo prototyyppivaiheessa useamman metrin siirtoetäisyyteen.

Testijärjestelmällä on onnistuttu välittämään ~10 % alkuperäisen virtalähteen tuottamasta tehosta jopa noin 3 metrin päähän. Siirto tapahtuu saman lisensoimattoman taajuusalueen avulla, jota muun muassa WiFi käyttää jo nykyisin. Tekniikan kehittäjä, Hatem Zeine, on itse lausunut Cotan olevan ainoa langattomasti virtaa siirtävä tekniikka, joka pystyy välittämään 1 W tehon jopa ~9 metrin päähän.

Eri aallonpituuksilla liikkuvien säteilyjen käyttäminen ja hyödyntäminen vaatii tuntemusta myös näiden aiheuttamista mahdollisista terveydellisistä seikoista. Zeine väittää tekniikan olevan yhtä ”vaarallista” kuin WiFi:n lähettämät signaalit. Kuluttajamarkkinoille tullessaan laitteen hinnaksi ennustetaan ~70 euroa. Kooltaan virtaa välittävä yksikkö olisi noin suuren pöytätietokoneen luokkaa.

Ehkä tällaisten keksintöjen myötä langaton lataus kehittyy siihen pisteeseen, että sillä voi tulevaisuudessa ladata vaikkapa kehossa myllääviä nanobotteja.

Lähde

Ossia:n verkkosivut