Televisio on kautta aikojen ollut se olohuoneen huipentuma. Nyt Sony lahjoitti testiin olohuoneen kärkituotteita, joilla saimme kuvan siitä, millainen nykyinen sohvaperunan paratiisi voisi olla.

Käydään aluksi läpi testikokoonpano, johon kuuluu Xperia Z -älypuhelin, 3D-televisio(KDL-47W805A), bluesraysoitin(BDP-S5100) ja Xperia Tablet Z -tabletti. Kahdessa jälkimmäisessä jyllää sisällä hieman muokattu Android 4.1 käyttöjärjestelmä. Ainakin ensimmäiseen löytyy lisäksi ohjelmistopäivitys uusimpaan Googlen käyttöjärjestelmäversioon. Testissä käytettiin kuitenkin laitteita sellaisena kuin ne paketista tulevat.

Tässä artikkelissa keskitytään nimenomaan koko kokonaisuuteen, eikä niinkään yksittäisiin laitteisiin. Tälle antaa hyvät puitteet se, että Sonyn härvelit pyrkivät toimimaan yhdessä monellakin tapaa. Esimerkiksi televisiota voi ohjata joko tabletin tai älypuhelimen avulla ja niiden ruudulla näkyvän kuvan voi suoraan sujauttaa 47″ näytölle. Kuvan peilaus toimii NFC-tekniikan avulla, joten myös muut kuin Sonyn laitteet yhdistyvät television ruudulle yhtä kätevästi. Tiedonsiirto itse käyttää kuitenkin muita yhteyksiä.

Kuitenkin esimerkiksi Youtuben kanssa ongelmaksi muodostuu viive näppäinpainallusten, esimerkiksi kuvan pausettamisen kanssa. Tabletilla on kylläkin helppo etsiä haluamansa video ja sen saa melko nopeasti TV-ruudulle. Videon laatu pyrkii ilmeisesti sovittumaan mahdollisimman tarkaksi, joka aiheuttaa välillä ikäviä takaisinhyppyjä videon bufferoidessa odotettua kauemmin. Pienet lapsuudet ohjelmistossa ovat sinänsä sääli, sillä etenkin youtuben kuvan siirto toimii muuten hienosti.

Videon alkaessa pyöriä televisiossa, ilmestyy tabletille tai älypuhelimeen pelkkä pausetettu ruutu, joten sillä ei pysty seuraamaan samaa nauhoitetta, joka siirretään televisioon. Toisaalta onko tämä kuitenkaan mikään ongelma? Jos käytössäsi on tosiaan tällainen laajakuvatelevisio, niin haluatko kuitenkin katsella videoita suhteessa pikkuruiselta näytöltä?

Myös tabletilta löytyvien videoiden kanssa on välillä ongelmaa toiston suhteen, mutta jos esimerkiksi toisinaan heikosti toimiva pause-näppäin ei haittaa, niin kyllä videoiden katselusta tällä tekniikalla pääsee jopa nauttimaan.

Sonyn matkapuhelimen kanssa en päässyt niin pitkälle kuin saman firman tabletin mukana. Kyseinen kapula nimittäin ei millään suostunut löytämään kotiverkkoni WLAN:a, vaikka blueraysoitin, televisio ja tabletti sen nappasivat vaivatta. Ongelmana voi tosin olla se, että en asettanut puhelimeen SIM-korttia, koska en sopivan pientä sellaista omistanut.

Tietysti kaikki eivät vaadi TV:ltään viihdeominaisuuksia tai käytä sitä esimerkiksi Youtube-videoiden katselemiseen, mutta jos tavallaan se on yksi laitteen valttikorteista, toivoisin ominaisuuden toimivan hieman paremmin. Tällaisenaan kyseinen television on hyvä TV, mutta etenkin internetin ja NFC:n kanssa hykertävät ominaisuudet kaipaisivat hieman pientä korjailua siellä täällä. Näistäkin todennäköisesti selvittäisiin ihan pelkillä softapäivityksillä.

Kiitokset Sonylle laitteistosta, jolla pääsin kokeilemaan, miltä kunnon viihdekeskus tuntuu. Tarkemmat tekniset tiedot ja hinnat löytyvät joko artikkelin linkkejä klikkaamalla tai tästä alta.

KDL-47W805A -televisio

BDP-S5100-blueraysoitin

Xperia Tablet Z

Xperia Z -älypuhelin

Edellinen artikkeliLUMINAID on valaiseva pussi täynnä ilmaa
Seuraava artikkeliColeman 9940-A55 tarjoaa grillausta pienessä koossa