Hornet on Liam Fergusonin suunnittelema konsepti yksipyöräisestä ”superpyörästä”. Tällä designilla hän voitti maineikkaan VACC-suunnittelukilpailun. Tämä erikoisuus saa 74 hevosvoiman (55kW) voimansa renkaiden sisällä olevista vety-polttokenno kuusivaihe Neodymium-rauta (Nd-Fe) -sähkömoottoreista. Näillä ominaisuuksilla ja 176 kg kuivapainolla laite saadaan jopa 235 km tuntivauhtiin. Konseptissa siis tämä kaikki vielä.

Kun pyörä, nimenomaan pyörä, on parkissa, se nojautuu kahteen pikkupyörään takana. Kun lähdetään liikkeelle laite toimii kuten Segway ja pysyy pystyssä. Oikeastaan pyörässä on siis kuitenkin kaksi pyörää, rinnakkain. Ja näiden eri nopeuksilla ajoneuvo laitetaan kääntymään. Myös hitaissa nopeuksissa kääntyminen on vaivatonta ja myyntivaltti-ideana on ollutkin nollan metrin kääntösäde. Joo. Olisi se aika hienoa kun tuollaisia hiljaisia sähkömenijöitä hurisisi ympäriinsä.

Lähde: www.thedesignblog.org

Edellinen artikkeliMies rakensi hansikkaan jonka avulla kivi-sakset-paperi onnistuu yksinpelinä
Seuraava artikkeliCommodore palaa juurilleen!

25 KOMMENTIT

 1. Varmaan ihan kiva ajettava hiljaisilla nopeuksilla. Itselle tuli mieleen, että jos on 200km/h vauhtia niin mitenkäs jarrutus toimii?

 2. Kyllä minua hirvittäisi ajaa tuolla edes 23,5km/h. Samoin kuin Araa, arveluttaa tuon jarrutusominaisuudet. Olis tosin hauska nähdä tuommoinen pomppimassa motocrossradalla…

 3. Ite en moisella härpäkkeellä ihan heti lähtis ajelemaan kun ajatus segwaystäkin jo hirvittää. Tulee mieleen tuossa että tuo tasapainotushomma voi periaatteessa olla aika kätsy kun periaatteessa prätkä ei voi keulia. Kiihdytyksessä kuskia työnnetään eteenpäin ja jarrutuksessa taas päin vastoin.

 4. Vois olla aika orpo olo jo 50km/h vauhdeissa moisen kuulan päällä istuessa 🙂

 5. Jarrutus on yhtä tehokasta kuin moottoripyörissä, ei pitäisi olla ongelma pysähtymisessä. Itse haluasin kokeilla täydellä vauhdilla!

 6. .

  ^Yllä:
  Maailman pienin auto, joka kulkee valon nopeudella.
  Huom. konsepti.

 7. Ehdottomasti tollaseslla olis kiva päästä kouluun ja kaupungille. Millon noita voi tilata?

 8. Siis aikas hiano peli, yksptöräne, 235km/h, sähkömootori takaa halvan matkaamisen, ymmärsinkö oikein??

 9. Mua ainakin hirvittäis toi penkki. Naisilla tuskin penkin kanssa kummosempia ongelmia, mutta meille uroille voi tulla ongelmia. Tai vaikuttaisi siltä. Muutenkin aika pienen kokoinen tuo ”satula”?

  Tokihan se hirvittäis varmaan, mutta testata haluaisin. Mietin vain, että isoissa vauhdeissa ohjaaminen onnistuu? Kun ohjaustehostinta tuollaisessa tuskin on.. Noh, insinöörit kai ratkaisevat senkin, ettei minun tarvitse miettiä. 🙂

 10. Roope eihän moisessa mitään tehostimia tarvita koska kääntymen saadaan aikaan pyörien nopeuserolla. Ja itse en kyllä moisen selkään hyppäis, on niin varma että kuolema korjaa jos tollasessa joutus paniikkijarrutuksen tekemään.

 11. Voi olla melko nöyrää kiihdytellä kymmeniä sekunteja huippunopeuteen. Ja äkkijarrutus se vasta nörä olisikin, se kun tapahtuisi loppujen lpuksi samalla lailla jos koittaisit jarruttaa 235km vauhdista jumppapallon kanssa.

 12. Wau, mahtava peli! 😀 Ensimmäinen ajatus mikä minulle tulee päähän on se, että mitä jos tasapainotussysteemi pettää kovassa vauhdissa? Mutta kaikesta huolimatta, tämä konsepti on juuri niin futuristisen hieno, että haluaisin itsekin tuollaisen!

 13. ”Voi olla melko nöyrää kiihdytellä kymmeniä sekunteja huippunopeuteen. Ja äkkijarrutus se vasta nörä olisikin, se kun tapahtuisi loppujen lpuksi samalla lailla jos koittaisit jarruttaa 235km vauhdista jumppapallon kanssa.”

  Yleensä sähkömoottorit kiihtyvät aika paljon nopeammin kuin polttomoottorit että kyllä se alle kymmenen sekunnin jää…
  Eiköhän suunnittelussa ole otettu äkkijarrutus huomioon siten että huippuvauhdistakin gyroskooppi pistää tarpeeksi vastaan. Toinen asia on se pystyykö kuljettaja pitämään kiinni tarpeeksi lujaa.. mutta siinähän tilanne ei eroa normi moottoripyörästä mitenkään.

  ”Ensimmäinen ajatus mikä minulle tulee päähän on se, että mitä jos tasapainotussysteemi pettää kovassa vauhdissa?”

  Mitä jos normaalissa moottoripyörässä pettää jarrut kovassa vauhdissa? 🙂
  ei näillä vehkeillä sen pienempi toimintavarmuus ole.. ihan normaali gyroskooppi siinä on, laite joita on ollut 1850-luvulta asti.

 14. tavallisella moottoripyörällä voi aina tehdä moottorijarrutuksen jarrujen pettäessä.

 15. nero ja tuolla ei voi koska siinä on sähkömoottori? kyllä se sähkömoottorikin jarruttaa aika tehokkaasti kun sille ei ”kaasua” enää

 16. @juu:

  Tiedätkö yhtään mistä puhut? Segwaytylistä kulkupeliä ohjataan painopisteen muutoksella. Silloin ei ole niinkään väliä kuinka voimakkaat moottorit on kyseessä. Ainoa ero moottorinpowerilla on siihen kuinka kauas painopisteen voi asettaa ilman keikahtamista.

  JA mitä gyroskooppeihin tulee: Ne on antureita, ei mitään väkipyöriä tuon laitteen sisällä.

 17. @keke:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gyroscopic_sensor
  Anturi toki mittaa muutokset painopisteessä ja maaston muodoissa mutta gyroskooppi siinä pyörii (tai tässä tapauksessa värähtelee) sisällä mikä sen oikean vastavoiman antaa. Tietokone kertoo kuinka paljon vastusta tarvitaan.

  Ja pointtihan tässä oli se että jos tulee äkkijarrutus niin kuljettajan painopiste siirtyy paljon eteenpäin ja toin vain esille että eiköhän tämä ole laitteen suunnittelussa otettu huomioon.

 18. Kiva tuota pyörää olisi varovaisesti kokeilla. Oletettavasti melko erilainen ajokokemus tavalliseen mopottimeen verrattuna. Olisi jännä tietää miten tuossa eroaa hyrrävoimat tavallisesta, kertokaahan asiantuntijat. Moottoripyörähän on sitä vakaampi pysymään pystyssä mitä lujempaa ajetaan ja mutka-ajossa renkaan profiililla on oma tärkeä merkityksensä. Ohjataankohan tuota ihmevekotintakin vastaohjauksella? Miten onnistuu nopeat väistöt?

 19. Herää vain kysymys että kuinka helppo tuosta on vaihtaa puhjennut/kulunut rengas? 😛

 20. Nii, mites se nakinpolttaminen onnistuu tällä. sen takia varmaan ei kovin usein tarvitse vaihdella renkaita 😀

 21. Entä mites keskivertoa huomattavasti pidemmät ja lyhemmät henkilöt? Eli pitääkö eripituisille ihmisille olla erikokoiset prätkät? Ja ymmärrän kyllä että tuota saa varmastikkin säädettyä ja olisi tuo aivan varmasti mitä mahtavin menopeli! Ja äkkijarrutusta varten voisi varmasti lisätä eteen varren päähän pienemmät pyörät tai vaikka kumiset liukuesteet, jotka olisivat irti maasta ajon aikana.

Kommenttien lisääminen on estetty.