clipboard41.jpg

Tänään juhlittiin ympäri maailmaa 5000 työntekijän voimin, kun Lego täytti 75 vuotta. Täälläkin suosittu hilavitkutin ja monelle varmasti jo lapsuudesta tuttu palikka sai alkunsa, kun puuseppä Ole Kirk Christiansen aloitti yrityksen 10. elokuuta 1932 Billundissa. Lego sai nimensä tanskan ”leg godt”, leiki hyvin sanojen yhditelmästä. Aluksi lelut tehtiin puusta, ja 1949 sai alkunsa legendaariset muoviset palikat.

Perheyritys Lego kohtasi ensi kertaa kysynnän pienenemisestä kun tietokoneet valtasivat lasten leikkejä 90-luvun lopulla. Vuonna 2006 verojen jälkeinen tuotto oli kuitenkin tyydyttävät n. 258 miljoonaa dollaria. Tähän auttoivat tuotannon siirtäminen Sveitsiin ja entisiin Itä-Euroopan maihin sekä keskittymällä rakennuspalikoiden kehittämiseen. Saksa on Legon tärkein markkina-alue. Siellä Lego hallitse 11,9% lelumarkkinoista, mikä vastaa n. 300 miljoonan dollarin myyntiä.

Lähde: www.earthtimes.org

Edellinen artikkeliEco Media Player, suunnittelijana Trevor Baylis
Seuraava artikkeliTeleskooppi-onkivapa -kynä

1 KOMMENTTI

 1. Leegoilla muistan itsekkin leikkineeni joskus ja niitä löytyy vieläkin iso kasa varastosta. Ja onhan nuo leegotkin kehittyneet kivasti puisista tietokoneohjelmoitaviin robotteihin (nxt sarja).

  Eikös se muuten täyttänyt eilen sen 75v eikä tänään?
  Tänään on 11. päivä, ja leegot syntyivät 10. päivä, uutinen tuli 53min liian myöhään.
  Joten otsikko: ”Leego täyttää” on virheellisessä aikamuodossa.

  Aah… pilkunviilausta.

 2. Ohoh. Enpä ois uskonu että ne noin vanhoja on :O Ajattelin että ne on vaan n. 30 vuotta vanhoja…

 3. Jee, ylihinnotellut muovikappaleet ja niiden ahneet valmistajat saavat juhlia taas kaviaarin ja skumpan kera lasten rahojen kulusta.

 4. Jesse, minulle ei esim. ole ostettu melkein yhtä ainuttakaan lego-pakettia, (ellei nyt lasketa jotain tyyliin bionicleja) vaan ne ovat ”periytyneet”, ja ei nuo nyt ole kovin kalliita verrattuna näihin geomageihin!

 5. Jesse: Oikeammin lasten vanhempien rahojen kulutusta. Samojen rahojen kulutusta juhlivat minkä vain tuotteiden valmistajat. Ja jos ei hinta miellytä, ainahan voi ostaa muovipalikoissa, joissa ei lue Lego. Halvalla lähtee, mutta eivät ne mistään ole kotoisin. Sitä saa mistä maksaa.

 6. Totta on Toukan ja obd:n sanat, mutta eikö legot ole teidän mielestä ylihinnoteltuja?

 7. ei ole. kun miettii miten paljon tulee kuluja valmistuksessa ja kummiski muovi pitää saada puristettua niin pieneksi ja tarkkaan ilman mitään ylimääräisiä reunoja jne. ja näitä osia on useita satoja pakkauksissa, niin kyllä siitä hintaa tulee=D

 8. Ei valmistus juuri mitään maksa. Voivat pitää korkeaa hintaa, kun asiakkaat ovat taatut brändin takia

 9. Takuulla maksaa juurin qwertyn mainitsemista syistä. Atte on oikeassa siinä, että brändistä asiakkaat maksaa. Etkö muka sitten ole valmis maksamaan sellaisesta tuotteesta joka kestää seuraavat 20 vuotta minimissään? Siirtyy isältä pojalle perintönä – ei minun mielestäni hassumpi ostos.

 10. No Lego on kyllä se luotettavin ja paras palikka malli! Olen todennut että jos siinä ei lue Lego niin ei siitä mihinkään ole!

 11. No onhan noita halppis leegojakin niin sen voi verrata vaikapa että ostakko ladan vaiko Mersun niin Mersu on hino ja kestävä ja myös ”kallis” niin kuin Legokin on ja lada nytten ei ole edes auto niinkun ei ole halppis kopiotkaan leegoja.

 12. Joo leegot kestää ja niistä voi kehitellä aina erillaisia ja erillaisia uusia juttuja! Ku ostat jonku lelu auton se on se samallainen leluauto aina mut jos ostat lego auton niin voit muokkailla sitä ja siirrellä renkaita ja kaikkee vaan mielikuvitus ja palikoiden määrä rajana!

 13. Legoja on tullut koottua pienempänä hyvinkin ahkerasti. Legot parantavat lapsen taitoja, motoriikkaa sekä luovuutta paremmin kuin mitkään muut lelut. Hyödyllisyyden lisäksi ne ovat äärimmäisen mieluisia lapsille.

 14. Kirjotusvirheitä: ”yhditelmästä”, ”Perheyritys Lego kohtasi ensi kertaa kysynnän pienenemisestä” tuohon parempi ois ”pienenemistä”, ”hallitse” ja taisin nähä pari pilikkuvirhettä. Jyrki vois tarkistaa kirjotuksensa.

 15. Luulin että ne puulelutkin saivat alkunsa vasta joskus nelkytluvun lopulla. Mielestäni ainakin starwars-legot ovat vähän ylihinnoiteltuja, ja epäilen että kaikki elokuvista ja TV-sarjoista tehdyt legot ovat vähä kalliimpia kuin muut(saatan olla väärässä). Ja minun vanhimmat leegot ovat joltain 60-luvulta(isäni vanhoja, ja en halua mitenkään kehuskella). Jkyllä jotkut vanhat leegot vaikka 90-luvun leegot olivat parempia kuin tämän päivän leegot.Ja nykyään ne leegot taidetaan maalata huonommin kuin sillon 90-luvulla.