SawStop on hyvin kehitetty järjestelmä, jossa sirkkeli tunnistaa mikäli iho koskettaa sahanterää.

Osuma, huomattavaa, että pysäytys oli niin kova, että sirkkelin terästä irtosi yksi hakanen g-voimien vuoksi. Alakuvassa näkyy patruuna, joka laukesi ja pysäytti terän
Osuma, huomattavaa, että pysäytys oli niin kova, että sirkkelin terästä irtosi yksi hakanen g-voimien vuoksi. Alakuvassa näkyy patruuna, joka laukesi ja pysäytti terän

Innovaatio perustuu pyöröterään, jossa pidetään jatkuvasti yllä pientä sähkölatausta. Kun esimerkiksi sahan käyttäjän sormi koskettaa terää, lataus purkautuu ja turvamekanismi pysäyttää sahan terän noin viidessä millisekunnissa. Mekanismi reagoi riittävän nopeasti, että terä pysähtyy, ennen kuin saha ehtii tehdä pahaa jälkeä onnettomuuden uhrille. Yritys kertoo, että saha on suunniteltu maailman turvallisimmaksi pyörösahaksi.

SawStop - Työturvallisuutta parantava innovaatio - saatavilla kesäkuusta 2020 alkaen, kuvassa terä ja patruuna
SawStop – Työturvallisuutta parantava innovaatio – saatavilla kesäkuusta 2020 alkaen, kuvassa terä ja patruuna

SaWstop on kerännyt suosiota ja alkaa olla monessa paikkaa USAssa ihan perushankinta kun uudistetaan kalustoa. Videolla testaaja kertoo, että yli 67000 ihmistä saa vamman sirkkelistä vuosittain. Tämä on suuri luku ja toisaalta sillä perustellaan hyvin SawStop.

Oheisella videolla testataan ja esitellään kuinka terä pysähtyy 1000+g:n voimalla:

Eli kiteytettynä, vaikka nakki iskettiin suurimmalla nopeudella pyörivään sahanterään mahdollisimman kovalla vauhdilla, niin siihen tuli vain n. 5mm syvä haava, ei olisi osunut luuhun. Todella hieno järjestelmä.

Hilavitkutin uutisoi aiheesta jo vuonna 2007:

SawStop – turvallinen pöytäsirkkeli, kun sormi osuu terään, sirkkeli pysähtyy kuin seinään

Näiden suosio varmasti kasvaa. Suomessa nättäisi myyvän ainakin Nettiverstas 2000-3000 euron hintaan. (linkki – TKS 80 – Saw Stop pöytäsaha). SawStopin valmistajan Festoolin sivusto esittelee teknologian suomeksi: Sormesi – korvaamattoman arvokkaat! Uusi SawStop-teknologia.

Nettiverstaan sivuilta
Nettiverstaan sivuilta

Siitä hankkimaan, ainakin aluksi kouluihin ja opistoihin. Manittakoon, että Suomen markkinat aukesivat nyt kesällä (ks. Festool tiedote: Työturvallisuutta parantava innovaatio – saatavilla kesäkuusta 2020 alkaen!).

Tällä videolla testataan laittaa oma sormi terään, kohta 4:00:

Lähde: Youtube – How Safe is a Sawstop Saw? – Never Before Seen 19,000 FPS HD Slow-Mo Video

Edellinen artikkeli115-metrinen luksus-jahti, joka on myös sukellusvene. Tällaista on olla rikas :D
Seuraava artikkeliHuojuva torni (jenga) yhden palikan päälle 485 palikkaa, on maailman ennätys, katso video